Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Історія свята Нового Року

Кімната прикрашена до Нового Року

У канун Нового Року для того, щоб підготувати дитину до свята та створити відповідну атмосферу, ви можете розказати їй історію цього свята.

Звичайно, не вдавайтеся в деталі, якщо ваш малюк їх не зрозуміє. А ось якщо вашій дитині 5 і більше років, ця розповідь сприятиме розширенню кругозору дитини, буде і цікавою, і корисною. Обов’язково обговоріть усе, спонукайте дитину уявляти те, про що ви розповідаєте. Атож, починаємо.

Святкування Нового року у стародавніх народів зазвичай співпадало з початком відродження природи і в основному було приурочене до березня. З березня ж починався новий рік у римлян, до перетворення календаря в 45 році до Різдва Христова Юлієм Цезарем.
Римляни вважали дуже важливим та гарним перший день нового року, тому починали у ньому нові великі справи.

Цього ж дня було прийнято поздоровлювати один одного та робити подарунки. Так само, як і зараз, це робили люди 2000 років тому! Спочатку дарили один одному овочі та фрукти, обклеєними позолотою, фініками і виноградом, потім мідними монетами і навіть цінними подарунками! Тільки уявіть − капуста, обклеєна грошима!

У Франції Новий рік до 755 року починався 25 грудня. Потім його перенесли на 1 березня, потім на той день, коли святкувати Пасху. Тільки 1654 року нарешті було встановлено указом короля Карла IX вважати за початок року 1 січня. У Германії Новий рік першого січня почали святкувати в другій половині 16 століття, а в Англії з 18 століття. У Росії, з часу введення християнства також починали літочислення або з березня, або з дня Паски.

У 1492 році князь Іоанн Васильович Третій остаточно утвердил ухвалу Московського собору вважати за початок як церковного, так і цивільного року - 1 вересня, коли збиралася дань, мита, різні оброки і так далі. Для додання найбільшій урочистості цьому дню сам цар напередодні приїжджав у Кремль і кожен простолюдин або знатний боярин у цей час міг підходити до нього і просити безпосередньо у нього вирішення спору чи помилування.

Останній раз Новий рік відсвяткований був 1 вересня 1698 року, проведений був весело і в бенкеті, влаштованому з царською пишнотою воєводою Шєїним, що зібрав неймовірну безліч бояр, цивільних і військових чиновників, а також велике число матросів. Кожен кубок супроводжувався пострілом з 25 знарядь.

Цар Петро Великий, з´явившись в Успенський собор у супроводі свого маленького сина Олексія і Дружини Цариці Евдокиі, одягнений вже на німецький лад, як і всі інші, сам поздоровляв народ з Новим роком. Гвардія була в синіх мундирах і у високих ботфортах. Петро Великий змінив корінним чином і літочислення, і спосіб святкування Нового року. У перший рік 18 сторіччя він наказав вести літочислення від Різдва Христова, відмінивши літочислення від дня створення світу.

Не бажаючи абсолютно виганяти звичай святкування Нового року, він встановив його по звичаях, запозичених їм з Голландії і інших країнах Західної Європи. Хворобливо відгукнулася в розумах і серцях людей така зміна. Проведення в життя цієї реформи царя, що мала таке важливе значення, почалося з того, що заборонено було святкувати яким би то не було чином 1 вересня, а 15 грудня 1699 року барабанний бій сповістив про щось важливе народу, який натовпами хлинув на Червону площу. Тут влаштований був високий поміст, на якому царський дяк голосно читав указ про те, що Великий Государ Петро Олексійович повелів "надалі літа счисляти в наказах і у всіх справах і фортецях писати з 1 січня від Різдва Христова". На знак того доброго почину і нового сторічного століття, повелено було: "по великих проїжджих вулицях, та біля будинків знатних людей прикрашати ялинки та сосни. А людям небагатим хоча б по гілці над воротами чи дверима привісити. Прикраси мали висіти до 7 січня. Першого ж січня, на знак свята, один одного мають поздоровляти з Новим роком. А на Червоній площі «вогненні потіхи почнуться» і всі, у кого є невеликі гармати або рушниці, також опівночі мають стріляти в небо у своєму дворі. А по вулицях великих, з 1 до 7 січнявночі запалювати вогні з дрів, чи хворосту, чи соломи. Ось, що раніше використовували замість бенгальських вогней! Сам цар Петро перший пустив ракету, яка, вогненною змійкою звиваючись в повітрі, сповістила народу настання Нового року, а услід за нею згідно царському указу, почалася потіха і по всій Москві...


(За матеріалами http://www.ny.etoast.ru)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як спланувати і дотримуватися бюджету на новорічні свята?

Новорічні свята – це сезон чарівництва і подарунків! Проте також це і сезон витрат...

Позбавтеся передноворічного стресу, спланувавши святковий бюджет і дотримуючись його. Такий план передсвяткових і святкових новорічних витрат допоможе не тільки мінімізувати стрес перед святами, але і не розоритися на подарунках і інших витратах на свята.

Коли саме варто ставити ялинку перед Новим Роком

Новорічні свята в Україні — це особливий час, коли у кожному домі панує атмосфера чарівництва та очікування дива. Однією з найбільш важливих традицій є встановлення та прикрашання ялинки, що символізує радість, затишок і сімейну єдність.

Готуємося до Нового Року: прикмети, забобони і практичні поради

Всі ми віримо в диво Нового Року і завжди сподіваємося, що прийдешній рік принесе нам хороші зміни в житті. Проте, сподіватися лише на наступний рік або його заступника – Білого Металевого Бика – часто недостатньо. Ви і самі повинні підштовхнути себе до цих змін. Як же підготуватися до прийдешнього року і провести рік, що минає? На цю тему ми зібрали для вас не тільки практичні поради, а й прикмети і забобони, які завжди супроводжують чарівний новорічний період.

Найкращі новорічні кольори – що символізує колір, який ви оберете

Кольори відіграють важливу роль у підготовці до кожного Нового Року. Як правило, ми звикли вибирати відтінки для новорічного вбрання та декору будинку в колірній гамі, яка до смаку господареві наступного року. Та чи знали ви, що самі по собі популярні новорічні кольори, які ми часто обираємо, несуть свій настрій людям, що оточують нас?