Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо перший іграшковий транспорт малюка: на що звернути увагу батькам

Вибираємо перший іграшковий транспорт малюка: на що звернути увагу батькам
 

Вашій дитині набридло сидіти в колясці? Можливо, вона вже готова до свого першого «самостійного» транспорту – самокату, машинки або навіть триколісного велосипеду. Та перш ніж відправлятися за такою серйозною покупкою, ось, що вам варто знати...

Дітлахам дуже подобається іграшковий транспорт, який дає можливість переміщатися по будинку або вулиці самостійно. Безумовно, це одні з найкращих іграшок для малюків – неймовірно корисні і розвиваючі. Вони сприяють розвитку великої моторики, стимулюють до фізичної активності і самостійності дитини. Тому дайте дитині можливість кататися в своє задоволення! Але вибирайте її перший транспорт обдумано.

Самокати

Якраз зараз, у віці від 2-х до 3-х років самокат може стати ідеальним вибором для вашого малюка. У цьому віці більшість дітей вже мають необхідну координацію рухів і здатність тримати рівновагу, щоб безпечно пересуватися на самокаті. А більшість самокатів, призначених для таких малюків, оснащені широкою основою і спеціальним рульовим механізмом, що дозволяє легко керувати ним і балансувати, даючи дитині можливість відточувати моторні навички та розвивати впевненість (як на дорозі, так і поза нею).

На що звернути увагу:

- Наявність двох коліс спереду (а не одного), що зробить самокат стійкішим.

- Рульові ручки не повинні різко повертатися, щоб транспортний засіб був більш стійким, а малюку було легше (і безпечніше) ним управляти.

- Міцна конструкція з широкою основою, розташованою близько до землі, щоб малюкові було простіше тримати рівновагу.

- Легкість конструкції – самокат не повинен бути занадто важким для дитини, вона має бути в змозі відштовхнути транспортний засіб, якщо він впаде на неї.

- Рульові ручки повинні регулюватися по висоті, що дозволить самокату рости з дитиною.

- Основа спереду має бути досить широкою, щоб на ньому вміщалися обидві дитячі ніжки, але звужуватися ззаду, щоб відштовхуватися ніжкою від землі було зручно.

- Портативність. Добре, якщо самокат буде складатися, так вам буде зручно брати його з собою, куди б ви не прямували.

Машинки

Від моделей на батарейках до іграшкових машинок і мотобайків, які дитина може сідлати і кататися, відштовхуючись ніжками – тут вибрати дійсно є, з чого. Як же зробити правильний вибір? Крім свого бюджету, керуйтеся ще й важливим правилом: чим молодша дитина, тим простішою має бути іграшка. Якщо малюк ще не здатний керувати таким транспортом самостійно, виберіть модель з ручкою, за допомогою якої ви зможете штовхати машинку (кататися, відштовхуючись ніжками, малюк зможе тільки у віці близько півтора років). А машинки та інший транспорт на батарейках не рекомендується купувати діткам до трьох років.

На що звернути увагу:

- Всі ці машинки і байки повинні мати міцну широку основу і низький центр тяжіння. Іграшковий транспорт не повинен легко перевертатися, якщо штовхнути його збоку.

- Стопи дитини повинні повністю стояти на землі, коли вона сідає на іграшку, а коліна не повинні зачіпати кермо під час руху.

- Транспорт на батарейках повинен мати перемикач швидкості, щоб ви могли поставити мінімальну, бути оснащений ременями безпеки і автоматичною гальмівною системою.

Дитячий транспорт з педалями

Ближче до 3-річного віку дітки розвивають силу і координацію настільки, що можуть уже крутити педалі. Тому в цьому віці вже можна купувати триколісні велосипеди, мініцікли і машинки на педальках.

На що звернути увагу:

- Все та ж міцна конструкція з широкою основою і низьким центром ваги. Транспорт не повинен перевертатися, якщо дитина різко поверне кермо.

- Правильний розмір: стопи дитини повинні легко діставати до педалей, коли вона сидить, а також вільно торкатися землі.

- Знімна ручка, яка дозволить штовхати дитячий транспорт, коли малюк попросить його підштовхнути або не захоче крутити педалі (повірте, вона буде дуже корисною для вашої спини, тому що такі ситуації все ще траплятимуться нерідко).

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас