Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Купуємо шкільне взуття: 10 корисних порад

Купуємо шкільне взуття: 10 корисних порад
 

Дітлахи проводять близько 30 годин на тиждень в своєму шкільному взутті або ж 15 000 годин протягом навчального року. Ось чому вибір хорошого шкільного взуття для дитини є настільки актуальним питанням.

У перші 11 років життя дитини її стопа виростає приблизно на 17 розмірів і продовжує зростати приблизно до 18-річного віку. Неправильно підібране взуття може призвести до проблем зі здоров'ям у дорослому віці, таким як врослі нігті, мозолі і шишки на суглобах і т.д. Щоб уникнути цього, вибирайте взуття для свого школяра правильно – скористайтеся нашими порадами!

Порада 1: Виміряйте обидві ніжки

Вимірюючи дитячу ніжку або приміряючи взуття в магазині, зробіть те ж саме і з другою ніжкою. У більшості дітей (як і у дорослих) одна нога трохи довша або ширша за іншу, тому дуже важливо визначати розмір за обома ступнями. Не купуйте занадто велике взуття на виріст, так як це може призвести до травм. І у випадку з різною шириною стоп, зупиніть вибір на взутті зі шнурівкою – так дитина легко зможе регулювати його ширину на кожній з ніжок.

Порада 2: Вибирайте дитяче взуття згідно з правилами

- Між носком взуття і найдовшим пальчиком на нозі дитини повинен уміщатися ще один дитячий пальчик (в ширину, звичайно).

- Найширше місце стопи має збігатися з найширшою частиною взуття.

- Застібка повинна щільно фіксувати дитячу п'яточку біля задника.

- Устілка не повинна ковзати і завертатися.

- Каблук повинен бути зручним, а задник – міцним і стійким.

Порада 3: Пам'ятайте, що ніжки кожної дитини індивідуальні

Ніжки вашої дитини все ще ростуть, а їхній скелет – формується і розвивається. Близько половини дітей страждають від плоскостопості і близько 20% мають дуже високий підйом. Тому взуття школяра має бути стійким і забезпечувати необхідну підтримку дитячій стопі.

Порада 4: Перевірте, чи рухаються пальчики

Якщо ви не впевнені, чи підходить вибране взуття дитині, попросіть її поворушити пальчиками – всі пальці ніг повинні вільно ворушитися і не здавлюватися взуттям ні з якого боку.

Порада 5: Купуйте взуття з невеликим запасом

Нога у школяра виростає в середньому на розмір за рік, тому купленого з невеликим запасом взуття (на пів розміру більше) має якраз вистачити на навчальний рік. Але стежте уважно на ростом ніжки дитини, адже якщо в якийсь період трапиться сплеск росту, вам потрібно буде купити нову пару взуття.

Порада 6: Вибирайте якісне взуття

Дитяче шкільне взуття піддається серйозним навантаженням протягом року. Так, це ще одна серйозна стаття витрат для батьків, але тут, як то кажуть, скупий платить двічі. Щоб взуття не довелося оновлювати вже через пару місяців, та й щоб носіння неякісної пари не викликало ніяким проблем зі здоров'ям, краще все ж купити взуття хорошої якості.

Порада 7: Не купуйте сліпони і взуття б/в

Дитяче взуття в принципі вкрай не рекомендується купувати б/в, так як вже ношена пара буде розтоптана під ніжку попередньої дитини і, можливо, деформована. Що ж стосується всіляких мокасин і сліпонів, в них не рекомендується ходити довго, так як вони не закріплюють ніжку і не забезпечують адекватної підтримки.

Порада 8: Купуйте взуття в кінці дня

Можливо, ви захочете відправитися на шопінг з самого ранку, але краще почекати до вечора. До вечора у діток (як і у дорослих) стопа трохи набрякає, так що ви купите пару взуття, яка не буде тиснути або натирати навіть після цілого дня на ногах.

Порада 9: Не нехтуйте віковими болями

Через пару років дитина може почати скаржитися на болі в ногах і стопах – так звані «вікові болі», на які зазвичай батьки звикли не звертати уваги. У наш час думка лікарів змінилася, і вони настійно рекомендують перевіритися, якщо такі болі з'являються.

Порада 10: Уважно стежте за здоров'ям дитячих ніжок

Ви можете замислюватися про дитяче взуття і ніжки дитини тільки раз на рік, але педіатри рекомендують частіше звертати увагу на стан здоров'я дитячих ніжок частіше і звертатися до лікаря, якщо:

- Дитина скаржиться на болі в стопах, п'ятах, колінах або ногах;

- Дитина спотикається і падає без видимих на те причин, і це трапляється регулярно;

- Взуття зношується нерівномірно, особливо якщо один черевик швидше за інший.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас