Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Резус-конфлікт

Резус-конфлікт

Чоловіків вибирають або по любові, або з розрахунку. А от вибір «за резус-фактором» навряд чи поширений. Тому є вірогідність отримати не звичайний сімейний конфлікт, а конфлікт біологічний (резус-конфлікт) на одному з найважливіших етапів сімейного життя - під час вагітності. Все може пройти досить непомітно, але трапляються і протилежні варіанти. Важливо знати про це більше.

Резус-конфлікт як проблема

Коли ви вирішите завести дитину або дізнаєтеся про свою вагітність, стане необхідністю знати резуси обох батьків. Вони можуть співпасти або мати протилежні значення. Резус-фактор (Rh) виявляється разом з групою крові. Він закладений в еритроцитах як антиген. Його наявність говорить про «позитивний» резус-фактор, а от його відсутність про «негативний» резус-фактор. За медичними дослідженнями, приблизно 86% людей раси європеоїдної (а також 93% африканців, 99% азіатів і індіанців) є резус-позитивними. Протягом життя резус змінам не підлягає.

Якщо майбутній мамі «пощастило» опинитися серед резус-негативних 14% (7%, 1%), а тато опинився з «Rh +», то тут можна очікувати на резус-конфлікт. Шанси перейняти позитивний резус для дитини досягають 75%. І у випадку, якщо у мами з «Rh-» і починає розвиватися малюк з «Rh +», то тут і з´являється можливість резус-конфлікту.

У чому він виражається? Кров з різними резусами не сумісна, а вже якщо ця комбінація виявляється всередині одного тіла, то організму доводиться діяти можливими для нього способами.

До речі, при потраплянні антигена в кров резус-негативної людини і вироблення антитіл, медики кажуть про ймовірність анафілактичного шоку. Тому при переливанні крові також враховують цей аспект.

Повернемося до вагітної мами. Отже, через плаценту можливо проникнення антигенів малюка в кров матері, і на основі імунної реакції, в крові матері починають утворюватися антитіла. Антитіла при великій концентрації, у свою чергу, проникаючи в кров дитини, ушкоджують еритроцити малюка, викликаючи гемоліз еритроцитів.

Під час вагітності резус-конфлікт може вплинути на виникнення викиднів, передчасних пологів, мертвонародження.

Для новонароджених діагностують гемолітичну хворобу, яка здатна проявлятися у трьох формах: анемічній, набряку і жовтяничній.

Сама легка форма - анемічна (збільшення селезінки і печінки, зниження в крові еритроцитів, гемоглобіну та ін; може знадобитися переливання крові).

Жовтяниця зустрічається різною по важкості, а її прояв можливий як відразу після пологів, так і через кілька годин (навіть навколоплідні води можуть мати жовтий відтінок).

Виділяють:

• жовтяницю (захворювання з швидким розвитком; на шкіряному покриві проявляються зелений і коричневий відтінки жовтого; збільшуються селезінка і печінка; максимальний білірубін зростає до п’ятого, а то й третього дня; у діток спостерігається млявість, зниження рефлексів, бажання смоктання і можливі кровотечі; тривалість хвороби близько 3 тижнів);

• жовтяницю ядерну (розвивається без правильного лікування; спостерігається підвищення внутрішньочерепного тиску; загальна гіпотонія; крики малюка здавлені, можна побачити застиглий погляд, відкритий рот і т.д.).

Найбільш важка форма - набрякла (з різким зниженням еритроцитів, гемоглобіну та ін; збільшені печінка і селезінка; набрякла підшкірна клітковина; рідина опиняється в перикардіальній, черевній, плевральній порожнинах; проявляються синці; характерне жовтяничне або воскове забарвлення шкіри; загрожує дитині народженням недоношеною, мертвонародженою; на жаль, можливий летальний результат і протягом декількох хвилин-годин після народження).

Вироблення антитіл можуть спровокувати і будь-яке переривання вагітності, і проведення амніоцентеза, і навіть одержання будь-яких ран, травм. Антитіла не втрачають своєї можливості атакувати резус-позитивні дитячі еритроцити протягом наступних вагітностей. Навпаки, з наступними вагітностями концентрація антитіл тільки збільшується. Приводять навіть процентну ймовірність зростання ризику резус-конфлікту: після перших звичайних пологів - близько 10-15%, після аборту - близько 5-6%, після викидня - близько 3-4%; після позаматкової вагітності - близько 1%. Підвищується і рівень ускладнень під час резус-конфлікту. Тобто перша вагітність має найбільш виграшні шанси не відреагувати важко на резус-конфлікт.

Є ще окрема група жінок, яким до вагітності довелося перенести переливання крові без урахування резус-сумісності, а значить, вже при першій вагітності їх антитіла вже готові до «атаки». Під час вагітності у такої мами спостерігається дуже велика імовірність резус-конфлікту, токсикоз, підвищений артеріальний тиск тощо.

Запобіжні заходи

Сучасна медицина володіє системним підходом у вирішенні проблеми резус-конфлікту. Все, що потрібно від мами - це дотримання рекомендацій лікаря з контролю над антитілами в її організмі, за допомогою аналізу крові з вени. Звичайно, при попередньому виявленні ризику конфлікту резусів за допомогою аналізів мами і тата (перевірте і на можливість конфліктів груп крові: при I групі крові у вагітної може бути конфлікт з II і III групами крові дитини, тобто можлива ABO-несумісність).

Перший контрольний паркан найчастіше здійснюється на 8-му тижні вагітності. Далі цей аналіз проходять раз на місяць до 32 тижня, два рази на місяць - з 32 по 35, а далі - раз на тиждень. При необхідності, на 26-28 тижні вводять антирезусний імуноглобулін (може бути запропонований різними виробниками, але іноземний, як правило, має краще очищення, але більш дорогий і рідкісний за поширеністю - краще захопити потім і з собою в пологовий будинок). Доза розрахована на 12 тижнів.

При ускладненні резус-конфлікту, вагітність можуть довести медичними зусиллями до 38 тижня і запропонувати пологи за допомогою кесаревого розтину, або під контролем УЗД проводять внутрішньоутробне переливання крові з вливання еритроцитної маси у вену пуповини.

Протягом 72 годин (хоча деякі лікарі допускають і протягом 4 діб) після пологів (аборту, звільнення від позаматкової вагітності, викидня, відшарування плаценти, травм під час вагітності, амніоцентеза, переливання тромбоцитарної маси, резус-позитивної крові і т.п. ) проводять профілактичне вливання препарату імуноглобуліну мамі.

У крайніх випадках малюкові може знадобитися заміна-переливання крові та реанімаційні заходи протягом 36 годин після народження.

Якщо ви резус-негативна майбутня мама і вже читаєте цю статтю, то ви відповідально налаштовані на позитивну вагітність. І ми віримо, що ви поповните ряди безпроблемних резус-негативних вагітних і щасливих мам . Все буде добре!

За матеріалами roditeli.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас