Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність, пологи і зір

Вагітність, пологи і зір

Ви вагітні і чекаєте на малюка? Це чудово! У вас поганий зір? Є про що замислитися перед пологами ... Багатьох мам, які можуть поскаржитися на поганий зір мучить одне питання - чи варто народжувати самій?

Однозначно відповісти складно, необхідно врахувати кілька факторів, серед яких і загальний стан, стан сітківки і очного дна, вік майбутньої мами, а також ускладнення, які вона відчуває в період вагітності. Однак, навіть передбачивши і взявши до уваги всі ці фактори, передбачити те, як пройдуть ваші пологи практично неможливо.

Проблема полягає в наступному. При потугах матуся відчуває досить пристойні навантаження, причому деякі з мам тужаться не тільки м´язами живота, а й усіма м´язами свого тіла, внаслідок чого в очах лопаються дрібні судини. Якщо особливо "перестаратися", може відбутися відшарування сітківки ока. Якщо сітківка ока розтягнута і тонка, як буває при поганому зорі (міопії), то ризик збільшується в рази. Поряд з цією проблемою існують також інші: наприклад крихкість і спазми судин.

Цікавий факт, всі поголовно бояться, що зір після пологів неодмінно погіршиться. Однак, бувають і випадки, коли все відбувається зовсім навпаки - зір покращується! Таке буває, коли слабкий зір пояснюється порушеннями в будь-яких каналах організму, які в процесі пологів магічним чином відновлюються. Тобто, міняється положення кісток та м´язів, застої в кровоносних судинах і защемлення нервів зникають, що сприятливо позначається на зорі.

На цей процес мамочка вплинути не в силах, а ось навчиться правильно поводитися під час пологів (правильно тужитися) просто зобов´язана. Щоб потуги не позначилися на здоров´ї ваших очей, потрібно навчитися тужитися за правилами. Для цього необхідно або відвідувати спеціальні перед пологові курси для мам, або вже безпосередньо перед пологами проконсультуватися у досвідченої акушерки.

Приймати рішення про кесарів розтин матусі з поганим зором необхідно зважено і обдумано. Зпочатку потрібно відвідати офтальмолога, який зробить свій висновок і порадить, як вам бути. Існує безліч нюансів, підказати які може тільки досвідчений фахівець-офтальмолог. Причому, візитів до офтальмолога повинно бути як мінімум три: на самому початку вагітності, на її екваторі і в самому кінці. Адже, стан зору може змінюватися протягом всього терміну вагітності. До цього слід додати, що у фінальній стадії вагітності малюк займає остаточне своє положення, що й зумовлює складність майбутніх пологів. Тому, якщо до проблем із зором (міопії) додається ще й високий тиск, набряклість або ще що-небудь, то про природні пологи, швидше за все, доведеться забути.

У будь-якому випадку необхідно проконсультуватися з лікарем-акушером, ідеальний варіант з тим, хто буде приймати у вас пологи. Він і підкаже вам і видасть своє резюме з необхідними рекомендаціями, порадить звернутися до інших фахівців.

Якщо ж ніяких протипоказань немає - сміливо народжуйте природним шляхом. Але ще раз повторимо, що остаточне рішення приймати необхідно не тільки вам самій, а в компанії кваліфікованих лікарів - офтальмолога та акушера.

За матеріалами detishnik.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас