Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Все, що потрібно знати батькам про прорізування зубів у немовляти (частина 1)

Все, що потрібно знати батькам про прорізування зубів у немовляти (частина 1)
 

Зубки у крихітки почнуть з'являтися у віці 3-12 місяців або пізніше. У цій статті ми розповімо про все, що вам варто знати, як батькам: коли і в якому порядку з'являються зубки, симптоми і їх полегшення, про що варто і не варто переживати.

Коли у малюка з'явиться перший зубик, ви можете здивуватися (він що, тільки що вас вкусив?) або вже бути готові до цього, відстеживши симптоми (посилене слиновиділення, капризність, безсонні ночі). У кожної дитини зубки прорізуються по-різному: у одних малюків цей процес проходить практично безсимптомно, в той час як інші мучаться від болю місяцями. На щастя, ви можете підготуватися, відстеживши ознаки того, що цей період в житті крихітки вже зовсім близько.

Коли починають прорізуватися зубки?

Симптоми прорізування зубів у малюка можуть з'явитися навіть за 2-3 місяці до початку самого прорізування. Як правило, перший зубик у малюка з'являється у віці близько півроку, але у всіх немовлят це індивідуально: у деяких дітей перший зуб прорізується в віці всього 3 місяців, в той час як у інших він може з'явитися аж в районі першого дня народження.

В якому порядку будуть прорізуватися зубки?

Зазвичай спочатку з'являються центральні нижні різці, потім – центральні верхні. Потім по тій самій схемі з'являються бічні різці, а вже за ними і перші моляри. Після цього чекайте на появу іклів і після них – других молярів.

9 типових симптомів прорізування зубів

Посилене слиновиділення. Важко повірити, що маленький дитячий ротик може виділяти стільки слини, але прорізування зуба стимулює слиновиділення. Як правило, цей симптом з'являється у віці від 10 тижнів до 3-4 місяців (але може і пізніше). Якщо ви бачите, що одяг малюка постійно мокрий на грудях, одягніть нагрудник, щоб немовляті було комфортніше (і чистіше), і акуратно підтирайте його підборіддя, щоб шкіра не почала лущитися.

Подразнення шкіри. Якщо у малюка постійно тече слинка, це може викликати лущення, почервоніння і подразнення його ніжної шкіри навколо ротика і на підборідді (і навіть на шиї). Акуратно підтирайте слинку, щоб цього уникнути. Також можна скористатися вазеліном або іншою жирною маззю, щоб створити бар'єр між шкірою і слиною. Намагайтеся зволожувати шкіру, яка постійно піддається впливу вологи, за допомогою м'якого зволожуючого крему без ароматизаторів.

Кашель і блювотний рефлекс. Вся ця слина може змусити дитину кашляти і давитися (ви б теж захлиналися, якби лежали з повним ротом води). Але переживати про це не варто, якщо у малюка немає інших ознак застуди, грипу або алергії.

Кусання. Тиск від зубів, що ріжуться, під яснами доставляє немовляті чималий дискомфорт, який можна полегшити зворотним тиском (жуванням, кусанням). Малюк, у якого ріжуться зубки, буде кусати і жувати все, що попадеться під руку: від спеціальних іграшок для прорізування зубів до ваших сосків (якщо ви годуєте грудьми) і пальців.

Плач. Багато дітей плачуть під час прорізування зубів, так як це боляче, особливо при прорізуванні перших зубів і молярів (бо вони великі). Згодом малюки звикають до цього відчуття і плачуть не так багато. Якщо малюк дійсно сильно страждає, запитайте у педіатра, чи можна дати йому будь-які знеболюючі для немовлят.

Роздратованість. Рот малюка болітиме, зубки будуть зсередини тиснути на ясна, а потім прорізатися крізь них. Це як мінімум дуже некомфортно (а взагалі боляче), тому не дивно, якщо дитина вередуватиме. Деякі діти поводяться роздратовано всього кілька годин, але інші можуть знаходитися в такому стані цілими днями і навіть тижнями.

Відмова від їжі. Зазвичай капризний малюк заспокоюється, якщо йому покласти щось до рота – пляшечку, груди... Але смоктання може ще сильніше погіршити стан запалених від прорізування ясен. Тому годування може стати справжньою проблемою: малюк хоче їсти і від цього вередує, але починаючи смоктати груди або пляшечку, відмовляється, тому, що це боляче. Якщо «голодний страйк» триває довше пари днів, зверніться до педіатра.

Порушення сну вночі. Дискомфорт, принесений зубками, що ріжуться, може не давати дитині спати по ночах. Але перш ніж вставати до неї і заспокоювати, подивіться, чи може малюк заспокоїтися сам і знову заснути. Якщо ні, то заколишіть його колисковими, але не повертайтеся до нічних годувань (цей етап ви вже пройшли).

Колупання в вухах, тертя щік. Немовлята, чиї зубки ось-ось проріжуться, можуть люто колупатися в вушках і терти щічки або підборіддя. Це тому що у ясен, щік і вух загальні нервові шляхи, і біль від прорізування зубів (особливо молярів) може переходити на вушка і щічки. Однак пам'ятайте, що малюки з вушно. інфекцією також чіпають свої вушка, тому про всяк випадок краще все ж сходити до педіатра.

Ці симптоми і їхня інтенсивність різняться від дитини до дитини: одному малюкові може бути жахливо боляче, а інший може і не помітити, як у нього проріжуться всі зубки. Але, принаймні, ви знаєте, чого можна чекати.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас