Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чарівна історія свята Хеллоуїн

Чарівна історія свята Хеллоуїн
 

Сьогодні Хеллоуїн став одним з улюблених свят в році і у нас. Але, як би ви не думали, його придумали не американці. Історія Хеллоуїну йде на пару тисячоліть тому і насправді дуже цікава!

Кельтське походження

Більшість вчених згодні, що Хеллоуїн, яким ми його знаємо, існував вже пару тисяч років тому, коли кельти в Європі святкували кінець сезону врожаю і починали відзначати початок нового року фестивалем під назвою Самхайн. Це також був час спілкування з потойбічними духами, яке супроводжувалося великими вогнищами на честь мертвих.

Римське втручання

Коли римляни захопили більшість кельтської території, вони принесли з собою і свої свята й фестивалі. Їх жовтневе святкування називалося Фералія і також присвячувалося мертвим.

Вплив Християнства

Через кілька століть прийшли нові зміни. Деякі християнські священики намагалися замінити язичницькі свята, такі як Самхайн, своїми власними. Трохи більше тисячі років тому був введений День Всіх Душ (2 листопада), призначений для того, щоб живі молилися за душі померлих. День Всіх Святих був призначений на 1 листопада і в подальшому став називатися All Hallows. Тому почали святкувати канун цього дня 31 жовтня – All Hallows Eve, який пізніше отримав назву Halloween.

Англійські традиції

Незважаючи на нову релігійну спрямованість, люди в Старій Англії та Ірландії продовжували асоціювати цей осінній час з блукаючими мертвими. Вони покладали дари з продуктів, щоб догодити духам, а згодом вони почали одягатися в страшні костюми, щоб отримати смачне частування і собі. Це дійство називалося «мумінг», що аналогічно сьогоднішньому американському випрошуванню солодощів.

Колоніальні свята

Перші подібні до Хеллоуїну свята в Америці виникли в південних колоніях. Люди відзначали урожай, обмінювалися історіями про привидів і навіть розповідали один одному долю.

Імміграція ірландців

Свято почало по-справжньому набирати обороти в середині 19 століття, коли ірландські іммігранти популяризували національне святкування з новими забобонами і звичаями. Діти все ще не просили солодощів, але розважалися легкими веселими капостями.

Американізований Хеллоуїн

До кінця 1880х почали набирати популярності більш світські (і безпечні) ритуали. Люди почали влаштовувати Хеллоуїн вечірки з іграми, осінніми стравами і костюмами.

Що ми знаємо сьогодні

Такий Хеллоуїн, як ми знаємо його сьогодні, набрав популярності в 1990-х роках, коли став національним американським святом. Сьогодні американці витрачають на Хеллоуїн близько 8,4 млрд доларів щороку, і до цієї культури приєднується все більше країн, включаючи і нашу!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас