Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Закрутки в домашньому автоклаві: що потрібно знати новачкам

Закрутки в домашньому автоклаві: що потрібно знати новачкам

Кожна господиня знає, якою виснажливою може бути консервація. Але від цього нікуди не дінешся, адже насолоджуватися дарами літа і осені хочеться і в сезон холодів. Домашні заготовки – це дуже смачно і неймовірно корисно, хоч і забирає багато часу і сил. А, можливо, все ж є спосіб полегшити цей трудомісткий процес?

Сучасні господині рекомендують спробувати новий спосіб – робити закрутки в автоклаві, який набирає все більшої популярності останнім часом. А все тому, що за допомогою побутового автоклава можна заощадити чимало часу і сил: герметичний пристрій швидко нагрівається і, готуючи під тиском, економить дорогоцінні години. Плюс, при такому способі приготування консервації зберігаються корисні речовини, смак і аромат продуктів, якими ви повною мірою зможете насолодитися в зимовий період.

Які заготовки можна готувати в домашньому автоклаві?

Та в принципі все, що ви готуєте вдома. Консерви з м'яса, птиці, риби, овочеву і фруктову консервацію, гриби, компоти і соки і т.д. Від обраних продуктів залежить лише час їх приготування і, можливо, об’єм банок.

Як готувати консервацію в автоклаві

Насправді процес приготування консервації в побутовому автоклаві ще простіший, ніж ви звикли це робити на своїй улюбленій плиті. Просто візьміть чисті скляні банки, об'ємом від 200 мл до 3 л, в них розкладіть сирі (без термічної обробки) продукти зі спеціями і всім необхідним за рецептом. Розкладайте продукти для консервації в банки так, щоб до верху залишалося 2-3 см вільного простору. Закатайте кришкою за допомогою спеціального ключа і встановіть кришками вниз на спеціальній касеті, закріпивши, як зазначено в інструкції.

Автоклав потрібно попередньо встановити на газову плиту або, якщо у вас електрична модель автоклава, просто включити його в розетку. Ємність потрібно наповнити водою, але з урахуванням об’єму банок, які ви в неї поставите, і підключити відповідно до інструкції. Нагрівши воду до 60 градусів, опустіть в автоклав банки, нагрійте до необхідної температури і витримайте необхідний час стерилізації. В середньому він такий:

- Для м'ясних консервів – 40 або 60 хв для банок 0,5 л або 1 л відповідно при температурі 120 градусів.

- Для консервів з птиці – 30 або 50 хв для банок 0,5 л або 1 л відповідно при температурі 120 градусів.

- Для рибних консервів – 25 або 30 хв для банок 0,5 л або 1 л відповідно при температурі 115 градусів.

- Для овочевих і фруктових консервів – 20 або 15 хв для банок 0,5 л або 1 л відповідно при температурі 100 градусів.

- Для грибів – 30 або 40 хв для банок 0,5 л або 1 л відповідно при температурі 100 градусів.

Після закінчення рекомендованого часу стерилізації автоклав необхідно вимкнути, воду злити і дочекатися охолодження банок до температури в 40 градусів.

І ще кілька корисних порад

- Не готуйте консервацію з м'яса, птиці та риби в банках, об’ємом понад 1 л, а якщо використовуєте не молоде м'ясо, потримайте його хвилин на 20 довше.

- Заготовлюючи огірки і помідори, стерилізуйте їх не більше 3 хвилин.

- Банки, які ви одночасно ставите в автоклав, повинні бути однієї висоти, а в ідеалі – однакового об’єму.

- Після приготування ретельно вимийте автоклав, протріть його зовні і змастіть олією всі пофарбовані деталі.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас