Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Плоскостопість: причини, симптоми, діагностика

Плоскостопість: причини, симптоми, діагностика
 

Плоскостопість – це деформація стопи, при якій вона практично повністю або повністю торкається землі при наступанні, тобто практично або повністю відсутнє склепіння стопи. Це дуже поширене порушення, але виліковне, якщо вчасно приділити увагу здоров'ю своїх стоп і опорно-рухового апарату в цілому.

Причини розвитку плоскостопості

Плоскостопість може бути вродженою або набутою. Набагато рідше плоскостопість з'являється з наступних причин:

- Тарзальні коаліції – захворювання, при якому суглоби зростаються, обмежуючи рухи;
- Допоміжна човноподібна кістка – невелика додаткова кістка в задньому тибіальному сухожиллі, яка викликає ослаблення підтримки склепіння;
- Слабкість зв'язок;
- Шаркотична артропатія;
- Травми;
- Ожиріння;
- Діабет;
- Нейропатія;
- Вік;
- Вагітність, через гормональні зміни і підвищений рівень еластину;
- Остеопороз.

Симптоми і ознаки плоскостопості

Плоскостопість може бути абсолютно безсимптомною або викликати такі симптоми, як біль у склепінні стопи, п'яті або щиколотці, або навіть за межами стопи – під коліном. Також плоскостопість може привести до закручування стопи і щиколотки у внутрішню сторону. А ще відсутність зводу може стати причиною болю в гомілках, колінах, стегнах і нижній частині спини.

Коли варто звернутися до спеціалістів?

Зверніться до лікаря, якщо у вас з'явився дивний біль в стопах, навіть якщо у вас немає плоскостопості. Це дуже важливо, тому що біль в стопах заважає ходити і може спричинити більш серйозні захворювання опорно-рухового апарату.

Зверніться до педіатра, якщо у вашого малюка неправильна хода або якщо він скаржиться на біль в стопах. А навіть якщо подібних симптомів у дитини ніколи не було, час від часу все одно перевіряйтеся у лікаря, щоб переконатися, що дитячий організм розвивається нормально.

Як діагностується плоскостопість?

Спеціаліст може визначити наявність порушення, глянувши на вас, коли ви стоїте босоніж, а також може використовувати рентген.

Будьте здорові!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас