Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що варто і не варто робити, вводячи перший прикорм

Що варто і не варто робити, вводячи перший прикорм
 

Вводячи перший прикорм малюкові, ви не можете просто після півроку почати давати йому нові «дорослі» продукти, хоч і безпечні. Крихітка може просто відмовлятися від них, навіть якщо вам вони здаються смачними і здоровими. Як же і з чого почати правильно? Що варто і не варто робити, вводячи перший прикорм в раціон грудничка? – Про це в нашій статті.

Не варто: Починати занадто рано

Рекомендований вік для введення першого прикорму – 6 місяців, але і він може варіюватися від дитини до дитини. Тому вам потрібно стежити за ознаками готовності малюка пробувати нову їжу. Чи може малюк вже впевнено тримати шию? Чи сидить прямо? Чи тягнеться вперед за ложкою, коли ви за столом? Більшість дітей, коли їм виповнюється півроку, ще не готові до прикорму, і просто випльовують їжу.

Якщо виявилося, що і ваш малюк не готовий пробувати нову їжу, почекайте тиждень, потім спробуйте знову. Але навіть якщо ваша дитина вже впевнено сидить і цікавиться їжею, не починайте пробувати прикорм раніше 4 місяців. І, в будь-якому випадку, спочатку поговоріть про це з педіатром. Введення прикорму до 4 місяців небезпечно для здоров'я малюка, від цього не буде ніякої користі, плюс, в цьому віці дуже великий ризик задухи, якщо немовля подавиться.

Варто: Підгодовувати не тільки рисом

Багато батьків починають прикорм з рису, але немає причин обмежувати дитину тільки цим продуктом. Тільки врахуйте, що магазинні кашки для першого прикорму збагачені залізом (так як малюк в півроку не отримує його в достатній кількості з маминого молока або суміші). Тому, якщо малюк відмовляється від кашок, вводьте в його раціон інші продукти, багаті залізом.

Варто: Давати неоднорідну їжу

Більшість батьків дають своїм малюкам тільки пюре, але це зовсім не обов'язково. Навіть навпаки. У півроку діти вже можуть їсти їжу з різними м'якими текстурами, а також тверду їжу маленькими шматочками (якими дитина не може вдавитися). Тому їжу можна різати, подрібнювати в блендері, м'яти і т.д. Насправді, якщо до 9 місяців малюк їстиме переважно пюре, йому буде досить складно перейти на звичайну дорослу їжу. Але якщо ви вводите прикорм до 6 місяців, він повинен бути тільки у вигляді пюре.

Не варто: Змушувати дитину

Малюк завжди дасть вам знати, якщо захоче їсти, і якщо він цього не робить, ви можете сильно засмучуватися. Але змушувати дітей їсти марно і не рекомендується. Через це малюк може розлюбити деякі продукти і, більш того, навіть самі прийоми їжі. Замість цього експерти рекомендують додавати в прикорм продукт, який, ви точно знаєте, подобається малюкові, а також пропонувати здорові перекуси і дозволяти дитині їсти самостійно. Якщо ви пропонуєте різні продукти, а малюк все одно відмовляється, почекайте пару тижнів і спробуйте знову.

Не варто: Відкладати введення алергенних продуктів

Вводити потенційні алергени (як горіхи, яйця, морепродукти, кунжут, соя, пшениця) зараз рекомендується раніше і дозовано. Ця рекомендація застосовна до всіх дітей, незалежно від ризику розвитку у них харчової алергії. Але, звичайно, перед цим варто проконсультуватися з лікарем. Вводите такі продукти в раціон малюка по одному, щоб мати можливість відстежити реакцію дитячого організму на них.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас