Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити малюка їсти самостійно?

Як навчити малюка їсти самостійно?
 

Якщо вашому карапузові вже 1,5-2 роки, а він навідріз відмовляється їсти самостійно, спробуйте застосувати наші 7 правил. Вони допоможуть навчити дитину орудувати ложкою так, що ви самі здивуєтеся.

1. Разом з сім'єю

Садіть дитину за стіл разом з усією родиною. Для малюків в такому віці дуже важливо повторювати те, що роблять дорослі. Раз малюк буде постійно бачити, як мама, тато і старші діти їдять ложкою з тарілки, він теж намагатиметься брати ложку і їсти сам.

2. Улюблена ложка

Дайте малюкові ту ложку, яка йому подобається. Це може бути дитяча пластикова, срібна, керамічна з іграшкою, звичайна чайна ложечка – не важливо, яка, головне, щоб малюк її любив і з задоволенням тримав в ручці.

3. Смакота

Пропонуйте дитині страви, які вона найбільше любить. Якщо малюка приваблює те, що лежить в тарілці, він буде намагатися дістати його ложечкою і з'їсти.

4. Зручна їжа

Пам'ятаєте казку про Лисичку і Журавля? У ній хитра Лисичка насипала Журавлю манну кашку на плоску тарілочку, а він, у відповідь, налив її частування в високий глечик з вузькою шийкою. Не станьте такою ж Лисичкою для свого малюка. Їжа, яку ви хочете навчити його їсти ложечкою, повинна бути зручною. Для початку найкраще підходять пюре середньої консистенції. Така їжа не вислизає і не вихлюпується з ложки, її комфортно набирати і нести до рота.

5. За столом тільки їдять

Малюк повинен засвоїти на все життя – за столом їдять і спілкуються, а не дивляться мультики, фільми і передачі. Скажіть ні будь-яким гаджетам за столом. Вони відволікають від їжі, розсіюють увагу, заважають зосередитися на смаку страв. В результаті їжа погано засвоюється.

6. Не квапте і не поспішайте

Їжте неквапливо, не поспішайте. Створіть комфортну атмосферу і підтримуйте за столом спокійну бесіду. Ваші впевнені, розмірені рухи, тиха розмова, без підвищених тонів будуть сприяти навчанню малюка. Його рухи також будуть неквапливими, але з кожним днем все більш впевненими і правильними. Саме ваша поведінка найкраще навчить малюка їсти ложкою і вести себе за столом.

7. Похвала – запорука успіху

Звичайно, не все вийде відразу. На перших порах їжею будуть вимазані і сама дитина, і її посуд, і стільчик, і стіл, і весь одяг. Що при цьому робити? Звичайно ж, хвалити дитину. А все, що забруднене, легко прибрати дитячими вологими серветками Helen Harper Baby.

Правила досить прості, і при цьому вони дуже ефективні. Дотримуйтесь їх, і малюк швидко і з задоволенням навчиться їсти ложечкою з тарілки.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас