Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Введення першого прикорму: чим підгодовувати?

Введення першого прикорму: чим підгодовувати?
 

Харчові алергії у немовлят

Незважаючи на те, що різноманітність в дієті грудничка дійсно важлива, є ймовірність, що на деякі продукти у нього буде алергія. Тому продукти-алергени (коров'яче молоко, яйця, пшениця, глютен, горіхи і похідні від них продукти, насіння, рибу і морепродукти) потрібно вводити в раціон крихітки по одному за раз і не раніше піврічного віку.

Однак не факт, що якщо ви почекаєте довше, у немовляти не буде харчової алергії. Тому з піврочку, як тільки малюк готовий до прикорму, рекомендується акуратно вводити вищезгадані продукти в його раціон – зовсім потроху і уважно спостерігаючи за реакцією на них дитячого організму.

Якщо ви вже знаєте, що у крихітки є алергія, або якщо хтось у вашій родині страждає від харчової алергії, екземи, астми або сінної лихоманки, потенційні алергени вам потрібно вводити в раціон малюка дуже обережно. Обов'язково попередньо консультуйтеся з педіатром. І пам'ятайте: всі горіхи потрібно подрібнювати або перемелювати перш, ніж давати грудничку.

Прикорм немовляти від 6 місяців

Перший прикорм

Перший прикорм малюка може складатися з пюре або м'яких приготованих овочів і фруктів (картопля, морква, яблуко, груша і т.д.), остуджених перед подачею. Ще це можуть бути м'які сирі фрукти, як банан, персик або абрикос, диня, а також рис і інші крупи, приготовані на молоці або суміші.

Вводячи прикорм, продовжуйте годувати дитину грудним молоком або сумішшю, але не давайте коров'яче молоко в якості напою, поки малюку не виповниться рік.

Закуски

Під ними ми маємо на увазі продукти прикорму, нарізані на шматочки, досить великі, щоб малюк міг їх тримати і гризти самостійно. Як правило, це шматочки, розміром з ваш палець, а їжа при цьому повинна бути злегка м'якою (наприклад, добре підійдуть банан або яблуко). З такими закусками чадо буде не тільки пробувати нові продукти, а й вчитиметься жувати їжу.

Наступні продукти

Як тільки немовля звикне до вищеперелічених продуктів, можна вводити в його раціон м'яке приготоване м'ясо і рибу (звичайно ж, зовсім без кісток), макарони, хліб, рис і яйця, зварені круто і потовчені. Також тепер можна спробувати жирні молочні продукти, як йогурт або сир, без цукру або з мінімальним його змістом. Незбиране коров'яче молоко можна використовувати тільки для приготування їжі з 6 місяців, а в якості пиття давати тільки з року.

Допоювання

З шести місяців рекомендується давати малюкові водичку разом з їжею. Краще, якщо пити при цьому він буде зі звичайної чашки або стаканчика (а не з непроливайки) – так дитина швидше навчиться пити, а ще це корисніше для її зубів.

Вітаміни

Сучасні педіатри рекомендують всім дітям до 5 років давати вітаміни A, C і D щодня. Але немовлятам, які з'їдають не менше 500 мл суміші в день, не потрібно давати вітаміни, так як дитячі суміші вже збагачені цими поживними речовинами.

Прикорм малюка з 8-9 місяців

Потроху ваш малюк буде наближатися до триразового харчування. Це буде поєднання закусок і пюре або каш. Пам'ятайте, що раціон грудничка повинен бути різноманітним і містити: фрукти і овочі; хліб, рис, макарони, картоплю та інші крохмалисті продукти; м'ясо і рибу, яйця, бобові та інші немолочні джерела білка; молоко і молочні продукти.

Прикорм малюка з 12 місяців

Тепер дитина вже точно їсть тричі на день, плюс здорові перекуси, грудне і коров'яче молоко. Так, тепер їй можна пити і коров'яче молоко. І краще, якщо це буде не знежирене, а незбиране молоко, так як до двох років малюкові потрібен цей жир і вітаміни, що містяться в молоці. Після двох років, якщо чадо росте і важить нормально, можна перевести його і на менш жирне молоко, а з 5 років при тих же умовах – на 1% або зовсім знежирене.

Зараз ви можете давати дитині:

- 3-4 порції на день крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис);

- 3-4 порції на день фруктів і овочів;

- 2 порції на день м'яса, риби, яєць або бобових.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Введення першого прикорму: з чого почати?

Стосовно цього питання (з яких продуктів розпочинати введення прикорму) досі немає спільної думки ні серед педіатрів, ні серед дієтологів. Загальноприйнятими і найбільш популярними є наступні страви першого прикорму: овочеві пюре, безмолочні каші, кисломолочні продукти. Вибір, звісно, залишається за мамою. Проте, існують деякі рекомендації щодо надання переваги тому чи іншому продукту при введенні першого прикорму.

Рекомендації щодо введення першого прикорму

Отже, час настав! Малечі вже пів року, можливо навіть є перший зуб, Ви спостерігаєте як дитина проявляє цікавість до їжі, яку споживають дорослі, вона вже самостійно сидить? Ну що ж, напевне Ваш малюк вже готовий спробувати свою першу страву. Як ми розповідали в попередніх статтях: 6 місяців – оптимальний вік для введення першого прикорму (більш детально читайте в статті «Коли варто вводити перший прикорм»). Грудне молоко (чи адаптована молочна суміш) вже не може покрити всіх зростаючих потреб маленького організму (особливо це стосується заліза й кальцію.

Коли варто вводити перший прикорм?

Тема прикорму часто провокує багато дискусій і суперечок. Сперечаються і стосовно того, коли починати його (прикорм) вводити, що саме обрати для першої страви, і як це правильно робити, аби не нашкодити крихітці. Спробуємо допомогти розгубленій матусі, яка заплуталась серед порад, які лунають звідусіль. Отже…