Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Новонароджені і домашні тварини: що варто знати батькам

Новонароджені і домашні тварини: що варто знати батькам
 

Багатьом сім'ям подобається заводити домашніх тварин. Та от коли в родині з'являється немовля, молоді батьки волею-неволею замислюються про те, наскільки це безпечно. У цій статті ми розповімо про те, яких тварин краще тримати в будинку з новонародженим, як познайомити вихованця з крихіткою і як ви можете допомогти їм зблизитися.

Чи безпечно тримати домашню тварину в домі з новонародженим?

В принципі, тримати вихованця в будинку з немовлям безпечно. Але ви повинні розуміти, що деякі тварини не підходять для новонароджених та маленьких дітей. Наприклад, деякі породи собак не дуже добре реагують на дітей, але більшість порід любить малюків і раді їхній компанії. Тому, якщо ви не впевнені, краще порадьтеся з ветеринаром про те, якого песика краще завести.

У будь-якому випадку пам'ятайте! Ні в якому разі не можна залишати вихованця з новонародженими і маленькими дітьми до 3-х років без нагляду!

Котики, як правило, добре реагують на появу нового члена сім'ї в будинку. У зв'язку з цим вони не так засмучуються і вередують, як собаки, тому що їм потрібно набагато менше людської уваги. Але будьте уважні: котики люблять грітися в теплих м'яких місцях, і ліжечко або колиска малюка може стати улюбленим місцем відпочинку тварини. Це небажано, так як після вихованця завжди залишатиметься багато шерсті. Тому стежте на котиком, щоб він відпочивав тільки на своїй лежанці. І, в будь-якому випадку, не залишайте малюка з котиком без нагляду до 3-річного віку (заради безпеки і дитини, і тварини).

Також з появою в домі дитини домашніх тварин потрібно регулярно перевіряти на глистів, а також робити всі необхідні щеплення. Це значно знизить ризик інфекцій та інших захворювань у дитини.

Знайомимо собаку з новонародженим

Котики зазвичай не надто переймаються з приводу появи нових людей в будинку. Однак собакам потрібно багато людської уваги, тому вони не дуже радіють новим членам сім'ї або вихованцям, які вторгаються на їхню територію. Особливо, якщо через новачка їм приділяється менше уваги. Щоб песик скоріше звик до малюка і подружився з ним, скористайтеся наступними порадами...

• Якщо це – ваша перша дитина, і вихованець ще не знає, як це – жити з дитиною, вам потрібно гарненько подумати про те, наскільки це безпечно для малюка. Багато собак добре реагують на дітей, але деякі все ж таки не дуже, і можуть становити загрозу для немовляти. Якщо ви вважаєте, що тварина може нашкодити дитині, краще віддайте її комусь із друзів або родичів.

• Ваш чотириногий друг точно помітить, що в будинку щось змінилося, але не зрозуміє, чому. Тому просто почніть приділяти йому потроху менше уваги ще за декілька тижнів до запланованих пологів.

• Переконайтеся, що песик знає правила проживання в будинку, здатні забезпечити безпеку малюка, і готовий вчитися новим порядкам і командам. Привчіть його не стрибати так сильно і не кусатися, вести себе ніжно і акуратно. Якщо тварина спить в кімнаті, де буде жити дитина, перенесіть її лежанку в іншу кімнату, щоб вихованець звик спати на новому місці.

• Переконайтеся, що ви поставили вихованцеві всі необхідні щеплення.

• Вперше принісши дитину додому, не забудьте про свого чотириногого друга. Собаки дуже потребують людської любові та уваги, і така різка зміна може негативно позначитися на них.

• Намагайтеся не реагувати бурхливо, коли бачите, як песик нюхає пелюшки, одяг та постільну білизну малюка. Для собак нормально бути цікавими, і світ вони пізнають через запахи, а значить, таким чином, вихованець швидше познайомиться з новим запахом немовляти і звикне до нього.

Створюємо зв'язок між вихованцем і малюком

• Познайомте песика з малюком, як тільки принесете його додому. Спочатку тримайте дистанцію між твариною і дитиною і потроху дозволяйте вихованцеві підходити до немовляти через пару днів. При цьому обов'язково стежте за ними, не залишайте малюка і чотириногого друга без нагляду. Деякі собаки дуже хочуть швидко подружитися з новим членом сім'ї, вони можуть рватися нюхати і облизувати немовля – це їхній спосіб зблизитися, але не всі діти це люблять. Крім того це не дуже гігієнічно, тому поки дитина зовсім маленька, змушуйте песика все ж дотримуватися дистанції.

• Переконайтеся, що вихованець почуває себе частиною сімейного життя. Адже до цього він був важливою частиною вашої родини, і зміну у вашому ставленні він точно помітить. Тому намагайтеся по можливості скрізь назвав ім'я йому собою – відпочивати за телевізором в одній кімнаті, гуляти і т.д.

• У міру того, як малюк буде рости і ставати все більш рухливим, разом з собакою вони можуть стати «співучасниками домашніх злочинів». Від них може бути багато клопоту і безладу, тому стежити за ними вам доведеться удвічі сильніше. Крім того, малюк нехотя може зробити тварині боляче або некомфортно, через що вихованець може (хоч і не навмисно) відповісти. А якщо це буде повторюватися, чотириногий друг може стати дратівливим. Тому привчайте не тільки вихованця, але і малюка правильно і акуратно грати разом.

Які домашні тварини найкраще підходять для маленьких дітей?

Підростаючи, діти починають просити завести вдома вихованця. Але вони не розуміють, що догляд за ним – велика робота, і вона все ж здебільшого ляже на ваші плечі. Ви повинні розуміти це перш, ніж погоджуватися завести домашню тварину. Якщо дитина дуже маленька, краще почекати рік-другий і завести вихованця, коли чадо зможе виконувати більше обов'язків по догляду за ним.

Якщо ви все ж вирішили завести вдома тваринку, почати можна з найбільш невибагливих вихованців – це рибки, хом'ячки, морські свинки і декоративні кролики. Доглядати за цими тваринами простіше, ніж за великими, та й жити вони можуть в клітках або акваріумах, через що безладу в будинку буде набагато менше. А коли малюк підросте і стане більш відповідальним, можна подумати і про те, щоб завести котика чи собачку.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас