Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що таке амніоцентез?

Животие

Як відомо, у період вагітності майбутня дитина, що перебуває в материнській утробі, оточена амніотичною рідиною, що дуже схожа на воду. У складі цієї рідини містяться живі ембріональні клітки шкіри, які в процесі росту плода починають відшелушуватись, а також у ній міститься й ряд інших речовин, деякі з яких дозволяють визначити стан плода ще задовго до його народження.

Рішенням цього завдання й покликаний зайнятися амніоцентез, що являє собою дослідження (тест) зразка амніотичної рідини, узятої з того «резервуара» який оточує плід.

Для проведення дослідження потрібно зовсім невелика кількість цієї рідини, не більше тридцяти мілілітрів, забір якої відбувається за допомогою введення в матку через черевну порожнину тонкої голки, маніпуляція проводиться при проведенні обстеження ультразвуком. Це дослідження проводять, наприклад, у випадку присутності генетичного ризику й тому подібних показань.

Амніоцентез здатний визначити наявність у майбутньої дитини таких вроджених патологій, як синдром Дауна, хромосомні відхилення й т.д. Проведення даного обстеження практично не небезпечно й для плода, і для вагітної жінки, а тому, якщо є присутнім ризик наявності в дитини генетичних недуг, передумовами до яких можуть послужити вік матері, що перевищує тридцять п´ять років, або ж відхилення, виявлені в період проведення ультразвукового обстеження, наявність генетичних патологій у сім´ї, народження попередньої дитини з уродженими дефектами.

Безумовно, дане обстеження не дає можливості виявити наявність всіх вроджених патологій, але у випадку присутності схильності батьків до деяких з них, воно дозволяє визначити такі, як синдром Дауна, серповидно-клітинну хворобу, м´язову дистрофію, фіброзно-кістозную дегенерацію й т.д. Крім цього амніоцентоз дозволяє визначити дефекти нервової трубки, тобто тих захворювань, які викликані дефектами розвитку головного й спинного мозку, у тому числі, ущелину хребта й аненцефалію.

А за допомогою ультразвуку, що використається під час амніоцентезу, є присутнім можливість установити наявність уроджених дефектів, які не визначає амніоцентез, до них ставляться: розщеплене піднебіння, ущелина губи, клишоногість, серцеві дефекти.

На жаль, є й такі вроджені дефекти, які просто неможливо встановити за допомогою проведення обох процедур.

При цьому амніоцентез можна сміло назвати найбільш точним способом визначення статі дитини задовго до його народження.

У деяких випадках дане дослідження проводиться в третьому триместрі вагітності, воно покликано визначити стан легенів дитини, особливо це важливо в тих випадках, коли лікарі передвіщають можливість передчасних пологів.

Також, у певних ситуаціях амніоцентез дозволяє визначити наявність або відсутність інфекції в амніотичної рідини.

У які строки призначається проведення такого обстеження?

Як правило, відбувається подібне між п´ятнадцятьома й вісімнадцятьома тижнями вагітності.

Результати амніоцентоза відрізняються своєю високою точністю, без малого, цей показник становить практично сто відсотків.

А не одержання результату може бути пов´язане з наявністю проблем технічного характеру, або ж за умови не одержання необхідної кількості амніотичної рідини або при відсутності росту кліток, які були взяті для проби, при їхній культивації.

Як уже говорилося раніше, небезпеки для здоров´я матері й плода амніоцентоз практично не становить, існує лише мала ймовірність того, що можуть виникнути які-небудь ускладнення вагітності, наприклад такі як, передчасні пологи, інфікування, але відбувається подібне лише у винятково рідких випадках.

Безумовно, майбутня мати має право відмовитися від проведення такого дослідження, адже перед його проведенням з жінкою проводить бесіду генетик, що і повідомляє їй про всі недоліки й переваги даної процедури. Так що жінка під час бесіди або після її має повне право на прийняття позитивного або негативного рішення.

Якщо ж вагітна приймає позитивне рішення, то при підготовці до амніоцентезу за допомогою антисептика їй обробляють невелику ділянка черевної області. Передбачено й проведення місцевої анестезії (знеболювання) для того, щоб звести можливий дискомфорт до мінімуму.

За допомогою застосування ультразвуку лікар визначає розміщення плода й плаценти, потім уводить тонку, порожню голку в черевну область, через матку потрапляючи в амніостичну «сумку», якнайдалі від плода. Таким чином, вдається зібрати невелика кількість амніотичної рідини, що і відправляється в лабораторію для проведення аналізу.

Під час проведення процедури або ж після її можливо виникнення в жінки невеликого почуття дискомфорту або кольок, але вони не відрізняються вираженою інтенсивністю.

По закінченню процедури вагітній жінці краще присвятити день, що залишився, відпочинку, відмовитися від будь-яких спортивних занять, не піднімати важкого, вагою більше десяти кілограмів, бажано відмовитися й від занять сексом.

Якщо ж виникає необхідність, то кожну четверта година можна приймати ацетамінофен, що дозволить придушити дискомфортні відчуття. Уже наступного дня після проведення процедури можна відновити звичні заняття, якщо лікарем не будуть дані рекомендації іншого плану.

Якщо ж після проведення амніоцентезу в майбутньої мами спостерігається підвищення температури, поява піхвових виділень, кровотеч, кольок і біль у животі, то їй необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Як правило, результати проведеного дослідження, будуть готові через дві-три тижні.

Якщо по закінченні даного часу майбутню маму не сповістили про результати, то їй варто звернутися до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас