Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ігрові заняття для розвитку мовлення малюка

Ігрові заняття для розвитку мовлення малюка
 

Є чимало ігор та занять, які як безпосередньо, так і опосередковано впливають на розвиток мовленяя малюка. В деякі з них можна грати навіть під час поїздки в машині або громадському транспорті, прогулянки, в супермаркеті. Адже вивчення мови не повинно бути нудним і примусовим – воно може і повинно бути цікавим і захоплюючим!

А чи знали ви, що розвиваючи мовлення малюка, ви працюєте і над його соціальними навичками, логікою і увагою? Тому залишати такі заняття без уваги точно не варто. Але як перетворити їх на гру, а не нудні уроки?

Цікаві ігри та заняття для розвитку дитячого мовлення

Національний фольклор

Ви напевно чули про те, що скоромовки прекрасно тренують дикцію. А ось прислів'я і приказки не тільки з цікавістю будуть вчити говорити, але і посприяють розвитку логіки.

Книги

Читання важливе з перших днів, і навіть раніше – під час вагітності. Спочатку ви будете читати малюкові, а потім він і сам навчиться читати. Читання буде поповнювати словниковий запас, розвивати мовлення, а також вчити ключовим соціальним навичкам і поняттям. Крім того, діти, привчені до книг з самого раннього віку, набагато успішніше вчаться.

Музика

Вона сприяє розвитку мовлення не тільки тому, що улюблені пісеньки можна вивчити і співати. Зверніть увагу на те, що в піснях дуже важлива інтонація, а не просто мовлення. Ця інтонація, а ще й ритм, що задається, необхідні для всебічного розвитку мовлення. Крім того, ритм допомагає малюкам розібратися з наголосами в словах. А ось рима вчить грамотності. Крім усього іншого музика просто вчить дитину слухати і фокусуватися.

Ігри на уяву

Так, вони неймовірно корисні для дітвори. Але як вони сприяють розвитку мовлення? Придумуючи різні ситуації і персонажів, ви можете розігрувати сценарії на найрізноманітніші теми. І, звичайно ж, жодна гра на уяву не проходить без активного спілкування. А значить, кожен раз ви будете поповнювати словник малюка все новими словами і мовними зворотами. Та й саме чадо буде «виговорюватися» під час таких ігор.

Ігри зі звичайними іграшками

Навіть улюблені іграшки можуть стати прекрасним інструментом для розвитку мовлення малюка. Просто вибирайте хороші іграшки відповідно до віку, і складні, і прості. Головне – щоб чаду було цікаво грати.

Щоб розвивати мовлення під час навіть найпростіших ігор, просто обговорюйте все, що тільки можна.

Про які поняття можна говорити?

Під час гри з конструктором: високо, низько; будувати, падати; зверху, знизу, збоку; кольори, форми, кількість і т.д.

Під час гри з машинками: швидко, повільно; їздити, водити; над, під, в, з; направо, наліво, вперед, назад; машини, дороги, кольори, найпростіші деталі - колеса, кермо, причіп і т.д.

Під час гри з ляльками: одяг, мода, посуд, будинок, побутові клопоти; кольори, смаки, форми; хобі, захоплення.

Як бачите, розвивати мовлення дитини можна в будь-якій грі. Найважливіше, що від вас вимагається, як від батьків – це спілкування з малюком!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас