Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Новонароджений: коли слід викликати лікаря?

Новонароджений: коли слід викликати лікаря?
 

Як би сильно ви не доглядали за своїм малюком, все одно час від часу він буде хворіти. Недосвідчені батьки часто в таких випадках кличуть на допомогу своїх батьків або знайомих, у яких вже є чималий досвід батьківства. Але бувають ситуації, в яких самолікування – не вихід, і без лікаря не обійтися. Як зрозуміти, коли малюкові потрібно викликати лікаря? – Про це далі в нашій статті.

При яких симптомах викликати лікаря немовляті?

Викликати лікаря для немовляти необхідно при наступних симптомах:

- температура;

- тремтіння або сильна сонливість зі слабкими кінцівками;

- закупорені слізні протоки;

- застуда;

- рідкий водянистий стілець (нетиповий при грудному вигодовуванні);

- необхідність зміни підгузників частіше 6-7 разів на день;

- раптові зміни в поведінці, занепокоєння;

- незвичний плач;

- втрата інтересу до їжі і маминих грудей;

- відрижка зеленуватою рідиною;

- переривчастий подих.

Немовлята швидко виробляють графік сну і харчування, за яким батьки в майбутньому можуть відстежувати, що зі здоров'ям дитини щось не так. Якщо ви помітили зміни в повсякденному графіку малюка, не соромтеся і відразу ж звертайтеся до лікаря, так як вони можуть говорити про серйозні проблеми зі здоров'ям.

Нормальний і ненормальний стілець у немовляти

Різниця між нормальним і ненормальним дитячим стільцем може полягати в його частоті, кольорі або консистенції. Також це залежить від того, чи знаходиться малюк на грудному, або на штучному вигодовуванні, і чи вводилися в раціон крихітки нові продукти прикорму.

Стілець після годування грудьми, як правило, має гірчичний відтінок, м'який, але не водянистий. Малюк повинен «ходити по-великому» щодня по 4-6 разів. Відразу після народження новонароджений буде какати меконієм, який має зелено-чорний колір і з часом переходить в нормальний стілець.

Меконій – це поєднання амніотичної рідини, жовчі, клітин, слизу і т.д. Приблизно дня через три зелений стілець почне ставати коричнуватим і в підсумку стане гірчичним жовтим, а також матиме солодкуватий запах, якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні. З введенням прикорму стілець, звичайно ж, буде також змінюватися.

Твердий стілець не є нормальним для немовляти і може супроводжуватися кровотечами через запори. У цьому випадку дитину обов'язково потрібно показати лікарю. Діти-штучники більш схильні до запорів. У міру зростання і дорослішання малюк повинен навчитися сам ходити в туалет без додаткової стимуляції. У будь-якому випадку, тут вам обов'язково варто звернутися до лікаря за рекомендаціями.

Як батьки, ви швидко відстежите і звикнете до графіка сну і харчування крихітки, і зможете за ним відстежувати стан здоров'я свого малюка.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас