Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про купання, плавання та розвиток малюка: що важливо знати батькам?

Про купання, плавання та розвиток малюка: що важливо знати батькам?
 

Чому купання і плавання корисне для вашого малюка?

Ігри у воді – неймовірно корисні для дітей. Це активне проведення часу, необхідне для здоров'я дитини, а також розвиває його фізично. Регулярно купаючись, плаваючи і граючи в воді, дітлахи вчаться не боятися її, і в майбутньому не панікують, а правильно реагують в разі непередбачених ситуацій.

Але яким би корисним не було купання для вашого малюка, вам важливо уважно стежити за його поведінкою в воді і сигналами, які він вам подає. Наприклад, одні діти люблять пірнати з головою, в той час як інші бояться. Або ж одним подобається активно борсатися і бризкатися, коли інші вважають за краще тихенько сидіти і грати. Тому спостерігайте за своїм малюком в воді, дивіться, які знаки він подає, чи комфортно йому.

Якщо ваш малюк не відчуває себе комфортно у воді, а нервує і боїться, дайте йому в басейн або надувний басейн кілька улюблених іграшок (звичайно ж, з тих, які можна «купати»). Це допоможе дитині розслабитися і забути про страхи. І не потрібно відразу садити дитину в воду на півдня, почніть потроху – спочатку по 10 хвилин, а потім плавно збільшуйте час перебування у воді.

Як тільки ви бачите, що дитина почала тремтіти, відразу ж дістаньте її з води і закутайте в рушник, щоб зігріти. Діти, а особливо маленькі, втрачають тепло набагато швидше за дорослих.

Як забезпечити безпеку дитини в воді?

Ніколи не залишайте дитину одну в басейні, річці, морі або поблизу води без нагляду. Навчіть малюка техніці безпеки на воді.

Надувний жилет допоможе малюкові відчувати себе в безпеці, поки він вчиться плавати. Також добре для цих цілей підходять нарукавники.

В які ігри можна пограти з малюком у воді?

Є багато способів провести весело час в воді і допомогти дитині відчувати себе в ній впевнено. Ось лише деякі з них:

• Візьміть з собою іграшки для ванни і басейну. Якщо дитина зовсім маленька, кидайте іграшку недалеко від неї і «катайте» на руках по воді до іграшки. Якщо малюк вже трохи старший, то нехай сам постарається дотягнутися до іграшки, а ще краще – допливти, якщо вміє.

• Тримайте малюка на руках або посадіть на бортик басейну і приспівуйте пісеньку «По кочкам, по кочкам, по узеньким дорожкам…» або щось в цьому роді. А на словах «провалился петух» опускайте дитину в воду з легким сплеском.

• Гра в дзеркало теж відмінно підійде для води. Встаньте напроти, і нехай чадо повторює ваші рухи, а потім поміняйтеся ролями.

Проводячи час у воді, не забувайте стежити за поведінкою і реакцією дитини. Перш за все, це проведення часу повинно бути для нього приємним і комфортним.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас