Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар розвитку дитини. Сьомий місяць

Дитині 7 місяців

На сьомому місяці прискорюється руховий розвиток дитини - до кінця місяця дитина активно пересувається рачки, повзе за іграшкою, розмахує нею і може кинути; а от темпи фізичного розвитку, навпаки, дещо сповільнюються (надбавка у вазі на сьомому місяці близько 500 г, в зростанні - 1,5-1 см).

Рух доставляє дитині велику радість, але, на жаль, при неуважному ставленні батьків несе загрозу її здоров´ю. Деякі дитячі травматологи навіть виділяють спеціальне поняття - "травми сьомого місяця". Саме в цьому віці малюк може, підвівшись, впасти з високої коляски або з дивана, на якому його залишили дорослі. Тому частину неспання дитина цілком може проводити в манежі - краще дерев´яному, з поручнями. Можна дати малюкові поповзати на розстеленій по підлозі ковдрі, але уважно спостерігати, щоб він не поповз в небезпечне місце, і заздалегідь прибрати подалі небезпечні предмети, дрібні речі тощо.

До кінця цього місяця ваша дитина:

Повинна вміти:

- Сидіти без опори;
- Годувати себе крекерами (6 1/4 місяця);
- Видавати вологий фиркаючий звук.

Якщо вам здається, що ваша дитина не досягла одного або більше з цих основних показників загального розвитку, зверніться до лікаря. У рідкісних випадках затримка може вказувати на наявність проблеми, але, як правило, це ні про що не говорить, і у вашої дитини все буде в порядку. Недоношені діти зазвичай досягають основних показників пізніше за своїх однолітків, ближче до свого біологічного віку (той вік, який вони б мали, якби народилися в строк), а часом ще з більшою затримкою.

Можливо, буде вміти:

- Переносити частину ваги тіла на ноги, якщо її тримають у вертикальному положенні;
- Заперечувати, якщо ви намагаєтеся відібрати в неї іграшку;
- Докладати зусилля, щоб дістатися до іграшки, що знаходиться за межами її досяжності;
- Перекладати предмети з однієї руки в іншу;
- Шукати предмет, який впав;
- Підгортати до себе маленьку річ і затискати її в кулачку;
- Повертатися у бік голосу (7 1/3 місяця);
- Вимовляти різні сполучення голосних і приголосних;
- Грати в "ку-ку" (до 7 1/4 місяця);
- Стояти, тримаючись за що-небудь.

Можливо, навіть буде вміти:

- Підтягуватися в стояче положення з сидячого;
- Самостійно сідати з положення на животі;
- Грати в «Ладушки» (плескати в долоні) або махати рукою на прощання;
- Підбирати маленький предмет великим і вказівним пальцями;
- Чітко вимовляти "мама" або "тато".

За матеріалами mamochka.kz

Попередня частина

Наступна частина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Календар розвитку дитини. Дев´ятий місяць

Залежно від того, чого вже досяг ваш восьмимісячний малюк, в цьому місяці він може зробити невелику перерву у своїх досягненнях. Йому потрібен час, щоб закріпити і відпрацювати вже наявні навички.

Календар розвитку дитини. Восьмий місяць

На восьмому місяці більшість дітей вже добре повзають, а також, знайшовши опору, самостійно встають на коліна, а потім і на ніжки. На восьмому місяці життя діти вже відмінно уловлюють інтонації, відтінки мови - бадьорий, веселий тон підвищує настрій дитини, ласкавий - заспокоює, строгий - насторожує, а іноді і примушує заплакати.

Календар розвитку дитини. Шостий місяць

Півроку - це, свого роду, досить критичний період. Ну або перехідний, так як починається підготовка до прорізування і саме прорізування зубів. У цьому віці можна пишатися вмінням рівно сидіти і самостійністю переворотів з живота на спину. Так само, ваш малюк, за підтримки під руки намагається переставляти ніжки.

Календар розвитку дитини. П´ятий місяць

На п´ятому місяці значно збільшується потреба дитини в спілкуванні з дорослими. Переодягаючи дитину, купаючи її, готуючись до годування, мама і тато повинні ласкаво примовляти, пояснювати малюкові свої дії, називати навколишні предмети. Дуже гарні відомі примовки, приказки: "З гусака вода, з Андрійка худоба", "Дайте-но пелюшку витирати Танюшку" - дитина таким чином поступово занурюється в стихію рідної мови. Можна вчити малюка грати в "Ладушки", і бити в барабан, дзвеніти дзвоником.