Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар розвитку дитини. Дванадцятий місяць

Дитині 12 місяців

У цьому віці Ваш малюк все більше і більше усвідомлює себе як особистість. Він вже розглядає себе як самостійну людину, яка знає свої розміри, потреби, пристрасті.

На початок місяця, Ваша дитина вже розуміє майже все, що стосується повсякденного життя. До кінця місяця її активний словниковий запас буде складатися з одного-двох слів, які час від часу прослизають в її дитячій мові.

Деякі діти до свого першого дня народження вже вміють ходити. Інші самостійно стоять, але ще не освоїли ходьбу. Вашому маляті неодмінно доведеться пережити падіння і шишки поки він вчиться ходити, але його сльози не тому, що йому боляче, просто йому образливо, що у нього щось не виходить. Незабаром він навчиться процесу ходьби. Як тільки малюк освоїть ходьбу по прямій лінії, він зрозуміє, як треба повертати і зупинятися, щоб при цьому не впасти. Але не дивуйтеся, якщо Ваша дитина повзати продовжує навіть після того, як навчився ходити. Діти, які тільки нещодавно стали на ноги часто повертаються до повзання, як до більш надійного способу пересування.

Темпи збільшення у вазі значно знизилися, частинно від того, що більше рухаючись, дитина спалює більше калорій. Її травна система також стала більш досконалою, і вона одержує з їжі більше корисних речовин. Малюк може раптово відмовитися від свого улюбленого блюда і зажадати чогось новенькогот.

Дітям в цьому віці необхідний хоча б один денний сон. Найбільш вдалий час для нього, це після обіду. Але нічого страшного, якщо Вам і Вашій крихті зручніше спати в інший час.

Ну ось і настав час перших капризів. Ваш малюк може бути дуже милим і слухняним, а через п´ять хвилин вже вередувати і протестувати. Найкращий спосіб підтримувати дисципліну – це бути послідовним. Якщо Ви хочете, щоб дитина завжди слухалася Ваших заборон і застережень, залиште найбільш сильні дисциплінарні методи для потенційно небезпечної поведінки дитини.

У своєму будинку Ваш малюк буде охоче досліджувати місцевість, але в незнайомому місці, він хоче, щоб Ви були завжди поруч. Можливо, він знайде для себе який-небудь перехідний предмет, який буде заміняти йому Вас. Але не думайте, що його страхи залишитися одному безслідно зникли, вони можуть поновитися пізніше, коли дитина знайде велику свободу і рухливість.

Скоро у Вашого малюка перший день народження, дата, яка офіційно означає закінчення періоду дитинства. Безпорадність і беззахисність залишилися позаду, а Ваша дитина росте і стає більш дорослою і незалежною. Ваш неповторний малюк стає такою же неповторною дитиною.

Фізичний розвиток дитини цього місяця:

- Самотужки стоїть і частково ходить;
- Може робити кілька самостійних кроків і ходити в ходунках;
- Встає з положення сидячи на корточках;
- Знає, як користуватися деякими предметами, такими як телефон, молоток;
- Бере предмет у рот або під пахву, щоб звільнити руку і взяти щось іще.

Соціальний розвиток дитини цього місяця:

- Виявляє прихильність до батьків, до того, хто про нього піклується, до улюблених іграшок;
- Починає вередувати;
- Різко реагує, коли батьки уходять;
- Може вимагати більше допомоги, ніж їй потрібно;
- Може відмовлятися від нової їжі або від того, щоб її годували;
- Починає проявляти почуття гумору.

Інтелектуальний розвиток дитини цього місяця:

- Розуміє майже все з того, що їй говорять;
- Може говорити ще одне два слова крім «мама»;
- Впізнає тварин на картинках;
- Шукає захований предмет, навіть якщо вона не бачила, як його ховали.

За матеріалами mamochka.kz

Попередня частина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас