Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Граємо в математику. Перший рахунок

Вчимося рахувати

Вже у 3 рочки багато малюків вміють рахувати в межах 3 - 5, а деякі - в межах 10, знайомі з поняттями "один", "багато". Чотирирічні діти з задоволенням перераховують предмети на прогулянках, розглядаючи ілюстрації, малюючи.

У 5-річному віці дитина не тільки рахує від 1 до 10, але і "навпаки" - від 10 до 1. Вона із задоволенням приймає участь у грі "Рахуй далі": дорослий кидає м´яч і говорить "один", малюк, піймавши м´яч, відправляє його назад і продовжує рахунок.

Дуже корисною буде гра "Знайди сусідів": у числа 2 "сусіди" - 1 і 3. Як ти думаєш, які "сусіди" у числа 3?

Зазвичай в цьому віці діти вже знайомі з цифрами.

Виріжте невеликі квадратики з картону і напишіть на кожному число від 1 до 10. Запропонуйте дитині "правильно" викласти картки (по порядку).

Малюкові сподобається гра "Яке число загубилося?": Попросіть його закрити очі і приберіть одну картку. Відкривши очі, дитина повинна визначити, якого ж числа не вистачає.

Крім карток, можна використовувати кубики з цифрами. З них малюк із задоволенням побудує "числові сходинки", по яких пройде улюблене ведмежа, рахуючи від 1 до 10 і в зворотному порядку від 10 до 1. (Такий рахунок в результаті тренувальних вправ повинен бути доведений до автоматизму.)

Отже, в ході ваших занять дитина повинна засвоїти, як кожне число позначається друкованою цифрою, яке місце займає воно в ряді від 1 до 10, після якого і перед яким числом його називають за рахунку.

Малюк повинен зрозуміти, що кожне наступне число утворюється з попереднього і ще однієї одиниці (зрозуміло, це формулювання - для батьків, а не для запам´ятовування дітьми).

Запропонуйте гру "Скільки стало?" Нехай малюк посадить на килимок три іграшки, а ви - ще одну. Запитайте, скільки їх стало. Зверніть увагу дитини на те, як вийшло чотири іграшки (до трьох додали один).

Дуже корисними будуть ігри, в ході яких діти вчаться отримувати більше число з двох менших (як ми можемо перевезти на вантажівці 5 кубиків, якщо всі не поміщаються в кузові? Можна взяти спершу 4 кубики, а потім перевезти ще 1. Чи спочатку - 3, а потім 2 і т.д.) Вирішуючи подібні задачі, дитина засвоює склад чисел першого десятка.

Розкладайте на тарілки яблука, розставляйте у вази квіти (Як ми можемо розкласти 9 яблук на 2 тарілки? Як 10 квітів можна розставити в дві вази?) Створюйте всілякі ігрові ситуації - і через деякий час ваш малюк, не замислюючись, розповість, що число 6 можна отримати, якщо до 5 додати 1, до 4 додати 2 або до 3 додати 3.



При вивченні складу кожного числа можна використовувати такі ігри:

"Знайди пару" (назви будь-яке число до 10. Ти вибрав 8? Тепер я візьму одну картку з цифрою, а ти підбери іншу так, щоб наші числа при додаванні утворили число 8.) Можна використовувати також усний варіант цієї гри.

"Доповни число до...": Число, яке я назву, потрібно доповнити до 8. Я називаю 6. Скільки одиниць не вистачає, щоб стало 8?. Спочатку дитині легше буде впоратися із завданням, якщо ви використовуєте рахунковий матеріал (палички, кружечки тощо) Тоді малюк побачить, що потрібно взяти 2 одиниці, щоб число 6 доповнити до 8. Поступово потрібно перейти до виконання подібних завдань без опори на наочність.

Додавання і віднімання в межах десяти. Задачі

Звичайно ж, ваш малюк вже знайомий з найпростішими прикладами на додавання і віднімання, із завданнями на знаходження суми і різниці.

До годівниці прилетіли 3 синиці і 2 горобця. Скільки всього пташок зібралися пообідати? / Завдання на знаходження суми. /

У зайчика було 4 морквини. Він з´їв 1 морквину. Скільки залишилося? / Завдання на знаходження різниці. /

Прийшла пора ознайомити дитину з самим поняттям "задача", її структурою.

Розкажіть, що в завданні є умова, питання, рішення і відповідь. Нехай малюк сам навчиться складати завдання, пропонуючи вирішити їх вам і іншим дітям. Звертайтеся до нього з проханням придумати завдання, скажімо, з числами 3 і 2.

Пограйте в гру "Знайди задачу". У запропонованому вами оповіданні повинна міститися завдання, а дитина її "знаходить", відрізняючи від загадок і просто питань.

Для вирішення можна ввести нові види завдань, наприклад:

В Олексія було 5 червоних кубиків, а синіх - на 1 менше. Скільки синіх кубиків в Олексія?

На арені цирку виступають 4 тигра і 3 лева. На скільки більше тигрів, ніж левів?

Виробляючи обчислення в ході вирішення завдань, діти можуть користуватися фішками (вони замінюють предмети, про які йдеться в задачі). Фішками послужать вирізані з картону квадратики, кружечки тощо.

Тепер поговоримо про складання і віднімання в межах 10-ти

Малюк отримує достатню кількість усних вправ у ході вивчення складу чисел і вирішення задач. Крім цього, потрібно ознайомити дитину з поняттями "сума", "різниця", знаками "плюс" і "мінус", "дорівнює" і навчити "записувати" приклади. Малюк ще не вміє писати, але він може "викласти" їх за допомогою виготовлених вами або куплених карток (цифри і знаки).

Займаючись з дитиною, грайте в "школу", причому ви повинні виступати як вчителем, так і учнем. Не забудьте записати в учні улюбленого ведмедика, ляльку Барбі і всіх бажаючих членів сім´ї. Бабуся вашого малюка напевно зрадіє, якщо строгий "вчитель" поставить їй "п´ятірку" за правильно виконане завдання.

Готуючи дитину до школи, батьки повинні пам´ятати, що добитися засвоєння необхідного навчального матеріалу - не першорядне завдання. Головне - викликати в малюка інтерес до навчання, бажання піти до школи.

Уникайте перевантажень при навчанні, не чекайте, коли дитина втомиться або їй стане нудно. "Урок" краще закінчити до того, як пізнавальна активність малюка почне падати. Визначити це дуже просто: якщо в кінці заняття ваша дитина просить "ще трошки порахувати" - ви на вірному шляху.

За матеріалами mamochka.kz

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас