Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи можна «переїсти» вітамінів?

Дівчина збирається проковтнути пігулку

Мало не з пелюшок кожна дитина знає, що вітаміни − це речовини, які абсолютно необхідні для життя і хорошого самопочуття людини. Також загальновідомо, що вони потрібні в мікроскопічних кількостях, підтверджуючи стародавню істину "хорошого потрошки". Чи виходить з цього, що у великих кількостях вітаміни можуть завдати шкоди, подібно деяким отрутам, які в мізерних дозуваннях володіють лікарськими властивостями?

Або навпаки: споживання великих доз цих життєво важливих речовин у багато разів поліпшить здоров´я і подовжить життя? Але принаймні прихильникам здорового способу життя (ми сподіваємося, таких серед наших читачів немало) не слід турбуватися про те, що можна "об´їстися" вітамінів.

Зрозуміло, що джерела вітамінів, період і спосіб їх прийому, досить широко варіюються залежно від індивідуальних особливостей організму. Для деяких верств населення, так званих груп ризику (у наший країні, на жаль, вони складають більшість), існує необхідність збільшеного дозування споживання вітамінів. І все-таки слід розрізняти щоденне споживання вітамінізованих продуктів харчування, яких все більше з´являється на наших прилавках, і терапевтично високих доз деяких вітамінів, що приймаються за розпорядженням і під спостереженням лікаря. За відсутністю єдиних міжнародних вимог для визначення добової дози вітамінів як стандарт зазвичай приймається RDA (денна норма споживання, що рекомендується). Ця норма безпечна за визначенням, оскільки покликана запобігти явно вираженому браку тих або інших речовин в організмі. Більшість же вітамінів не створюють негативної дії на організм, навіть якщо їх уживати в кількостях, що значно перевищують що рекомендуються.

Раніше існувала думка, що прийом усіх жиророзчинних вітамінів у великих дозах небезпечний, оскільки вони можуть відкладатися в жирових "депо" організму і не так легко виводяться з сечею, як розчинні. Проте останні дослідження з "нешкідливості" вітамінів спростували подібні упередження. Особливої уваги заслуговує застосування жиророзчинних вітамінів А і D. Але небезпеку вони можуть представляти тільки у разі тривалого застосування в дозах, що перевищують норму в сотні разів.

При вживанні вітамінізованих продуктів харчування це виключено. Більш ніж 50-річний досвід збагачення продуктів харчування в цивілізованих країнах, що розвиваються, підтвердив, що забезпечувати населення саме таким чином дешево, безпечно й ефективно, оскільки пропоновані дозування складають всього деяку частину від норми споживання вітамінів, що рекомендується, в день. Звичайно це 25-35 відсотків, перевищення цієї норми споживачем практично виключається. Крім того, межі безпечних доз для мікроэлементів, витаминів и деяких макроэлементів (калію, кальцію, магнію, натрію) настільки високі, що навіть можливе перевищення звичайної норми споживання готового продукту не приведе ні до чого поганого.

У підтвердження приведемо дані, отримані в результаті численних досліджень:

Безпечні рівні споживання вітамінів:
"+" - можливе перевищення денної норми споживання, що рекомендується, до 10 разів
"++" - можливе перевищення денної норми споживання, що рекомендується, до 50 разів
"+++" - можливе перевищення денної норми споживання, що рекомендується, до 100 разів
"++++" - можливе перевищення денної норми споживання, що рекомендується, до 1000 разів.

Вітамін Рівень безпеки
Тіамін (Вітамін В1) + + +
Вітамін Е + + + +
Рибофлавін (Вітамін В2) + + + +
Пірідоксин (Вітамін В6) + +
Ніацин (Вітамін В3) + + +
Фолієва кислота + + +
Вітамін H + + + +
Вітамін B12 + + + +
Вітамін С + + + +
Вітамін А +
Вітамін D +
Вітамін K + +
Бета-каротин + + +


В. Б. Спірічов − головний вітамінолог Росії, член-кореспондент АМН, професор.


(За матеріалами http://www.km.ru)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Автобусні подорожі з дітьми: поради та лайфхаки від «Зеленого Слона»

Подорожі з дітьми – це завжди чудова можливість провести час разом, побачити нові місця та створити незабутні спогади. Проте, подорож автобусом з дітьми може здатися складним завданням, адже їм може бути нудно, незручно або просто нецікаво.

6 книжок для дітей віком 5-10 років від #книголав

У магічному світі книг діти відкривають для себе нові горизонти, навчаються важливим життєвим урокам і розвивають свою уяву. Наша добірка книг для дітей від 5 до 10 років — це захоплива подорож, де на кожній сторінці на них чекають різноманітні відкриття та цікаві пригоди.

Як вибрати монокуляр

Незалежно від того, чи є ви любителем дикої природи, нічних прогулянок, походів у гори чи спостережень за тваринами, монокуляр стане чудовим рішенням для всіх, хто цінує зручне та ефективне обладнання. Однак для людей, які не знайомі з цією технікою, вибір правильного пристрою може виявитися складним завданням. Тому перед тим як придбати монокуляри, варто з’ясувати, на які фактори слід звернути увагу.

Мазі негормональні при псоріазі у Києві та Україні з доставкою

Псоріаз – хронічна патологія, з якою може зіткнутися будь-яка людина. Хвороба вражає здорові ділянки шкіри та носить системний характер. Вона характеризується появою червоних плям, лусочок і сильної сверблячки. Цей стан викликає не лише фізичний дискомфорт, а й суттєво знижує якість життя людини у будь-якому віці.