Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Новому Року бути! Відзначаємо свято разом з дітьми

Новий Рік з дитиною

Раз на рік настає радісна пора, наповнена очікуванням дива: разом із зимовими холодами до нас приходять новорічні свята. У юності ми не сприймаємо Новий рік і Різдво як виключно сімейні свята, а прагнемо зустріти їх у дружній компанії або наодинці з коханою людиною. Але от у нас з´являються власні діти, і традиції новорічних свят оживають, перетворюючи їх у справжнє сімейне торжество.

Саме діти дозволяють нам зануритися в новорічну казку, згадати про Діда Мороза і Снігуроньку, поселити в будинку справжню ялинку і всім сімейством стати в хоровод. Адже створюючи свято в першу чергу для своїх дітлахів, ми й самі повертаємося в дитинство, а значить, торкаємося до чуда. Скажімо їм за це спасибі!

Де відзначати?

Чи відзначати Новий рік, якщо в будинку з´явився малюк? Таке питання не повинно навіть і виникати. Відзначати, звичайно! Нехай не до ранку наступного дня і не так шумно, як у колишні часи, але зовсім скасовувати свято не варто. Перший Новий рік, зустрінутий разом з малюком, залишиться у вас в пам´яті на довгі роки.

Добре подумайте, де вам буде комфортніше. Можливо, найкращий варіант - залишитися вдома. З маленькою дитиною важко перебувати на чужій території. Нове місце, незнайомі люди можуть схвилювати малюка, а це позначиться на його настрої і поведінці. Після перезбудження діти погано сплять, відповідно, новорічна ніч може пройти не за задуманим сценарієм.

Запрошуємо гостей

Як кажуть, «якщо гора не йде до Магомета», ніщо не заважає запросити гостей до себе. Тільки нехай зустріч не перетвориться на звичайне застілля. Подумайте, кого б ви хотіли бачити у себе на святі. Можливо, серед запрошених будуть тільки близькі родичі, з якими ви напевно не так часто зустрічалися протягом року. Або друзі, можливо, навіть зі своїми дітьми.

Тільки попередьте їх, що цього разу святкування буде проходити трохи тихіше звичайного, та й розійтися доведеться раніше. Адже поруч людинка, інтереси якої треба поважати. Подбайте про те, щоб у дитини був куточок для відпочинку, бажано окрема кімната.

Веселимося по-дитячому!

Продумайте сценарій святкового вечора. Напередодні повідомте запрошеним, що на них неодмінно повинні бути карнавальні костюми. На всі відмовки у вас є вагомий аргумент: тепер, з появою дитини, свята у вас дитячі!

Ви приготували подарунки, це чудово, але просто так їх не віддавайте! Загадки - найкращий спосіб перетворити вручення подарунків у веселе дійство. Причому зовсім не обов´язково шукати загадки-переробки для дорослих. Повірте, ваших друзів приємно здивують традиційні дитячі загадки.

В якості новорічних завдань підійдуть вірші та пісні, звісно про зиму, сніг, Діда Мороза і Снігуроньку.

У багатьох виникне питання, а де їх взяти, ці загадки та вірші? Ми, мовляв, давно виросли і всі забули! Не переживайте, «всесвітня павутина» готова прийти на допомогу, інтернет наповнився подібними матеріалами. Або зайдіть в книжковий магазин, в відділ дитячої літератури - тут ще в кінці осені на полицях замигтіла новорічна тематика!

Роль дитини

Добре, свято дитяче, а от у якому віці дитина може стати його повноправним учасником?

Напевно, відразу, з народження. Малюк грудного віку, швидше за все, буде грати пасивну роль, але, одягнений в новорічний костюмчик, він буде створювати прекрасний настрій. Не варто обтяжувати дитину громіздкими одягом, достатком блискіток і іншої мішури. Червоний ковпачок Санти або «шапочка зайця» будуть оптимальним рішенням. Якщо ви все ж зважилися на повний костюм, оцініть, наскільки зручно в ньому буде малюкові. Можливо, за годину-півтори ви встигнете продемонструвати гостям чадо і зробити пару-трійку фотографій на пам´ять, після чого краще переодягти його в звичні речі.

З дитиною півтора року можна вже виступати. Вивчіть коротеньку сценку, щось на кшталт «Ведмедик косолапий», і ваш малюк з успіхом продемонструє її гостям. Дитя цього віку цілком впорається з нагородженням учасників свята. Один або разом з мамою він може діставати з мішка подарунки і вручати їх гостям.

У два-три роки перед вами повноцінний учасник торжества. Розкажіть йому, що за свято настає і які персонажі в ньому задіяні.

Дитина краще зрозуміє, хто такі Святий Миколай, Дід Мороз і Снігуронька, якщо побачить, як вони виглядають. Запрошувати додому артистів необов´язково, тим паче, якщо дитина мала і хвилюється при незнайомих людях. Досить придбати книжки з ілюстраціями героїв, листівки або плакати.



Вибираємо ялинку

Головним атрибутом новорічних свят є, звичайно ж, ялинка. Велика чи маленька - неважливо, головне щоб пухнаста і з іграшками. Треба вирішити принципове питання: яку ялинку вибрати - живу чи штучну. Більшості людей запах хвої доставляє задоволення. Крім того, хвойні ефірні масла діють заспокійливо і мають бактерицидний ефект. Проте не всі однаково реагують на запах хвої. У когось можуть виникнути небажані реакції - від головного болю до алергічних проявів.

Так, дуже хочеться поставити в кімнаті справжню лісову красуню. Проте якщо з появою ялинки дитина почала проявляти занепокоєння або закашлюється, негайно її приберіть. Але навіть у тому випадку, якщо негативної реакції не було, намагайтеся частіше провітрювати приміщення.

Традиційно ялинку купує тато. Щоб урізноманітнити процес її придбання, підіть за ялинкою разом з дитиною. Нести її все одно доведеться татові, а ось «муки» вибору ви зможете розділити з малюком.

Прикрашаємо будинок

У наш час вибрати новорічні прикраси та атрибутику зовсім не складно - досить зайти в будь-який супермаркет. І все ж таки постарайтеся хоча б частину прикрас зробити своїми руками. Для нас, дорослих, вже не настільки актуальне це заняття, а от дітям просто необхідно творити і відчувати свою причетність до свята. Тому запасіться кольоровим папером, клеєм, золотистою фольгою і... терпінням.

За допомогою клею-олівця дитина зможе поєднувати готові вирізані форми, і у вашій кімнаті з´явиться гірлянда з зірок або ялинок, а може, і різнокольорові прапорці. З дітьми 6-7 років і старше можна розписати вікна і скляні дверцята шафи вітражними фарбами.

Досить просто виготовити ялинкові прикраси і спільними зусиллями нарядити ялинку. Пам´ятайте наше дитинство? Горіхи і мандарини, обгорнуті фольгою, шоколадні цукерки та карамельки, що висять на ялинці ... Можна почати з цього. А ще з простих «рецептів » - сніжки з вати і кульки із солоного тіста, попередньо висушені і розфарбовані в різні кольори. Ось побачите, буде не ялинка, а просто диво!

Як уберегтися від неприємностей

Складно уявити собі велике свято без штовханини. Телефонні дзвінки, гості, музика, сміх і розмови відволікають - інколи цього буває достатньо, щоб маленькі слідопити дісталися до заборонених місць. Ми скільки завгодно можемо себе виправдовувати, але, як правило, всі травми, отруєння та інші неприємності в період свят найчастіше відбуваються через недогляд дорослих.

Щоб цього не сталося, дотримуйтеся простих правил. Агресивну побутову хімію, а саме пральний порошок, відбілювачі, засоби для миття посуду, розмістіть «в зоні недосяжності», а двері у ванну кімнату краще тримайте закритими. Пройдіться по кімнатах і приберіть з очей геть дрібниці (скляні кульки, бусинки, прикраси, предмети, що б´ються тощо). Якщо не ваша дитина, то маленький гість може зацікавитися цією красою і спробувати її на смак.

Намагайтеся, щоб під час приготування їжі дітей не було на кухні. Не варто залишати гострі приправи типу гірчиці або оцту на краю стола. Це ж відноситься до алкогольних напоїв. В ідеалі столи для дорослих та дітей повинні бути роздільними, щоб у дітей не виникало спокуси щось поцупити.

Попередьте родичів і друзів, щоб не дуже балували дітей ковбасними виробами, солоною і копченої рибою. Категорична заборона накладається на алкоголь: дітям його не можна навіть пробувати.

І все ж...

Перед святами варто перевірити аптечку. Бажано, щоб у ній був сорбент (речовина, що пов´язує токсини в кишечнику), ферментні препарати, що відповідають віку дитини, жаропонижуючі засоби і антисептики (зеленка, йод, перекис водню). Не завадять також вата та бинт.

У штатній ситуації мама впорається й сама, але іноді діяти доводиться оперативно. Тому не гаючись запропонуйте їй свою допомогу.

Зовсім інший сценарій

Ви суперактивні батьки і відчуваєте, що ваша дитина спокійно сприйме нову обстановку? Тоді вибирайте на свій смак. Поїздка до друзів, на гірськолижний курорт, а може, в засніжений зимовий Львів? Не важливо. Головне, щоб свято відгукнулося в серце теплом, адже, можливо, це перше сімейне торжество, яке запам´ятається вашому чаду.

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас