Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Діти й зайва вага (частина друга)

Смачна "швидка їжа"

Продовження статті про зайву вагу дітей і про те, як із цим боротися.

10 причин зайвої ваги у дітей:

1. Перегодовування. Часто в дітей по методу «За маму, за тата» запихають їжі набагато більше, ніж потрібно.

2. Солодощі. Надлишок солодкого дає енергії більше, ніж малюк може витратити, і відкладається на тілі.

3. Газовані напої і солодкі соки.

4. Реклама «поганої» їжі. По телевізору часто демонструють висококалорійну смакоту, тому діти постійно просять гамбургери, чіпси і шоколад. «Купи!», «Дай!», «Хочу!» - прямий наслідок реклами і поганого виховання. Не потурайте витребенькам і капризам - відволікайте, пояснюйте, що це шкідливо або дуже дорого. І краще не брехати, що несмачно, адже спробує - і засумнівається у вашій чесності.

5. Тривоги й стреси. Щоб справитися з внутрішніми переживаннями, діти (утім, як і дорослі) відправляються до холодильника. Адже висококалорійна їжа - джерело гормону задоволення, який заглушає страхи і неприємності.

6. Недосипання. Стресовий стан організм намагається пом´якшити смачною, вуглеводною їжею.

7. Автомобіль. Батьки, які відвозять своїх дітей в школу на машині, відучують їх від руху, провокують порушення обміну речовин.

8. Телевізор і комп´ютер. Мабуть, це ворог номер один в сімейній боротьбі за стрункість.

9. Генетичні передумови. Огрядність батьків - це привід для тривоги, оскільки схильність до повноти передається по спадку в більшості випадків. Таким батькам варто особливо пильно стежити за режимом харчування малюка.

10. І лише десята причина має чисто медичну основу: це порушення в роботі ендокринної системи.

Оголошуючи війну ожирінню, насамперед потрібно, само собою зрозуміло, звернутися до лікаря. Можливо, причина зайвої ваги - це гормональний збій в організмі, тоді обмеження в їжі навряд чи допоможе (точніше, вони без лікування не принесуть потрібних результатів). А дієтолог завжди проконсультує вас із питаннь правильного харчування: скільки вашому чаду потрібно білків, вуглеводів, жирів в день насправді. Не тільки щоб схуднути, але й підтримувати здоров´я.

Золоті правила для дбайливих батьків:

1. Переконайтеся, що всі члени сім´ї харчуються раціонально: дотримуються режиму, не харчуються самими бутербродами. Раціональність повинна полягати і в тому, що подається на стіл. Заповнюйте холодильник свіжими овочами, фруктами, крупами, хлібом з муки грубого помелу. Відправте до відра для сміття чіпси, газовану воду і все, що називається фаст-фудом. Це шкідливо не тільки для фігури, але й для дитячого здоров´я взагалі.

2. Поки апетит дитини не зіпсований, не примушуйте її їсти тільки тому, що треба. Вона краще знає, голодна вона чи ні.

3. Їжа не заохочення і не покарання. Не можна нагороджувати їжею або позбавляти їжі за «подвиги».

4. Зберіть волю в кулак - обмежуйте малюка в прогляданні телевізора і захистіть його від реклами солодощів.

5. Рухатися - головне правило струнких. Влаштовуйте сімейні походи і прогулянки пішки. Не жалійте грошей на придбання домашніх «спортивних куточків», велосипеда. Або на абонемент в басейн.

6. Дитина не повинна тинятися без діла: завжди тягне на кухню, щоб зайняти себе хоч би їжею. Запишіть її в спортивну секцію, музичну школу, басейн, танці, боротьбу, художню школу або в який-небудь інший гурток.

7. Затвердить разом з дитиною «Правило три не дуже» - не дуже багато, не дуже шкідливо і не дуже солодко.

8. І звичайно, запам´ятаєте: спосіб життя дитини - це копія вашого способу життя. Якщо ви упевнені, що спорт - це даремне проведення часу, і ніколи не відмовляєтеся від кухля пива перед телевізором з жирною закускою, не дивуйтеся, що ваше чадо має проблеми з вагою. Починати боротьбу проти ожиріння потрібно перш за все з себе. Чи не так?

Утім, поняття зайвої ваги відносне. Головне - це, звичайно, здоров´я і психологічний комфорт. Якщо ваша дитина відчуває себе упевнено у власному тілі, приймає себе такою, яка є; якщо радіє життю, а ровесники обожнюють її, не зважаючи на невелику пухкість, чи варто утрудняти його дієтами? До того ж, в перехідному періоді, коли організм почне перебудовуватися, «зайве» може зникнути само. Дитина повинна любити себе і відчувати любов оточуючих. Це перш за все.
Ксенія Угланова

Перша частина статті


(У статті використані деякі матеріали з TerraWoman.com)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Вагітність і коронавірус: чи може COVID-19 нашкодити малюкові?

Вагітність – прекрасний, але і повний переживань період. Вас долають тисячі питань і сумнівів: від простих (але не дурних, тому що під час вагітності не буває дурних запитань) до дійсно складних.

Що дарувати на виписку з пологового будинку

Народження дитини – найбільше свято в житті батьків. Невдовзі після нього приходе інше – виписка мами з дитиною з пологового будинку. Й так хочеться порадувати їх у цей день щирими привітаннями та подарунками.

5 корисних порад, як нагодувати дитину, коли ріжуться зубки

Якщо батькам здавалося, що коліки – це найскладніше, що може чекати на сім'ю з маленькою дитиною, то тільки тому, що вони ще не знали, що це таке, коли ріжуться зуби... Прорізування зубів – той ще період. У малюка можуть бути: температура, рідкий стілець, він може вередувати, не спати і відмовлятися їсти. Що робити? Адже якось годувати дитину потрібно...

ЗДОРОВІ ЖИВОТИКИ – ЩАСЛИВІ ДІТИ

Біль в животі – один із найпоширеніших симптомів у дитини в перші роки життя, з яким батьки найчастіше звертаються до педіатра. Причин може бути безліч, а про основні з них розповів на своїй лекції Антон Асонов, кандидат медичних наук, лікар-педіатр Медичного Центру Святої Параскеви.