Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне вигодовування

Усе про грудне вигодовування ви дізнаєтеся на нашому сайті: відлучення від грудей, нестача грудного молока, зціджування та зберігання грудного молока, алергія в немовляти та інше.
Багато матеріалів, поради спеціалістів дадуть вичерпні відповіді на усі ваші  запитання.

«Немолочна» мама

Ах, як часто у нас ставлять цей «діагноз» горе-фахівці з лактації! Як матусі його бояться - бо думають, що впоратися з цим у них напевно не вийде... Давайте спробуємо розібратися, звідки це береться... Почну з того, що цей лякаючий діагноз можуть у нас поставити при різних ситуаціях, і, відповідно, кожна історія вимагає різних підходів до вирішення.

Овочі та фрукти в період грудного вигодовування

Після фруктово-овочевих обмежень під час вагітності, здається, що всі ці утримання позаду. Але ні, тепер на нас чекає грудне вигодовування. А це ще той привід поміркувати над тим, що з овочів і фруктів з´їсти, а від чого поки відмовитися.

Принципи допоювання водою новонароджених на грудному вигодовуванні

Пам´ятайте про те, що немовлята не потребують додаткової воді, в грудному молоці міститься 88% води. Навіть у перші кілька днів після пологів, перед "приходом" молока, молозиво повністю задовольняє потребу немовляти в рідині (у тому випадку, якщо грудне годування новонародженого організовано ефективно).

Грудне вигодовування: підбірка міфів, зібрана лікарем

З дозволу акушера-гінекололога Малярської Марії Михайлівни публікуємо її підбірку запитань, які часто хвилюють годуючих мам. Можна сказати, що тут зібрані таклж поширені міфи про грудне вигодовування.

Як зціджувати молоко? Годування грудьми і працююча мама

Як бути з немовлям, яке не отримувало нічого, окрім маминого молока, а теперь треба виходити на роботу? Невже відлучати?

Грудне вигодовування і допомога бабусі

Багато молодих мам нарікають на те, що саме їх матері, свіжоспечені бабусі, чимало ускладнюють і без того нелегке спочатку грудне вигодовування. Двадцять—тридцять років тому все було по-іншому, і хоча наміри у бабусі найкращі, вона далеко не завжди може допомогти своїй дочці чи невістці словом і ділом. Якщо у вашій родині склалася схожа ситуація, роздрукуйте та запропонуйте своїй мамі або свекрусі прочитати цю статтю.

Нічні годування груддю - чи так вони необхідні?

Нічні годування грудьми дуже важливі для підтримки лактації та емоційної прив’язанності молодої мами і малюка.
Ще недавно, багато лікарів в пологових будинках та поліклініках запевняли мам, що «шлуночок малюка вночі повинен відпочивати!». А бідні мами, від таких порад не спали, хитаючи і баюкаючи малюка на руках, підпоюючи його водичкою... Не спали мами, бабусі й дідусі, тата..., «здійснюючи нічні чергування».

Чи потрібен молоковідсмоктувач при грудному вигодовуванні?

Звичайно, на це питання можна було б відповісти і заперечно. Ну нащо вам, скажіть на милість, потрібні якісь-там молоковідсмоктувачі? Все правильно, але тільки у випадку, коли у вас немає надлишку молока, коли ваш малюк – природний «відсмоктувач молока» – все, що ви йому можете запропонувати, випиває без залишку та коли у вас безліч вільного часу (а що, може ж у когось бути і таке?) і дуже сильні, натреновані руки.

Грудне вигодовування

Склад грудного молока ідеально збалансований по всім необхідним у перші 4 - 6 місяців життя дитини поживним речовинам.
Грудне молоко завжди готове до вживання. Воно має оптимальну температуру, його не треба готувати, воно не містить бактерій. Грудне молоко не може зіпсуватися навіть якщо мати не годувала дитину кілька днів.

Чим "загрожує" грудне вигодовування або найпоширеніші "страшилки" про ГВ

Страшилка №1: Годування псує форму грудей

Давайте розберемося, як і за яких умов псується форма грудей:
Форма грудей зміняються з віком і зазвичай не в кращу сторону. Груди 20-літньої дівчини сильно відрізняються від грудей 60-літньої жінки, і, до речі, перевага буде в першої навіть в тому разі якщо вона народила і вигодувала дитину грудьми, а 60-літня «берегла свої достоїнства» і не дозволила собі таку розкіш, як народження дитини.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас