Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини

В цьому розділі ви зможете дізнаватися, як розвивається ваша дитина після народження - тиждень за тижнем, місяць за місяцем. А також отримаєте масу корисних порад щодо догляду, виховання та розвитку вашого малюка.

Розвиток дитини по тижнях: сорок другий тиждень

Дитина

У цьому віці дитина вже здатна розуміти прості команди і вказувати на те, що їй хочеться або потрібно (наприклад, на іграшку в іншому кінці кімнати). Також зараз малюк може почати відмовлятися від третього сну на добу, обходячись тільки нічним і одним денним сном – завдяки цьому у вас з'явиться можливість зробити свій графік більш гнучким.

Розвиток дитини по тижнях: сорок перший тиждень

Дитина

Ваш будинок напевно наповнений звуками дитячого гуління і белькотіння. Ви можете помітити, що вашому малюкові зараз подобається експериментувати з гучністю. Вищання і різкі викрики не дуже тішать батьків, але це – етап розвитку більшості дітей. Якщо ви хочете, щоб дитина поводилася тихіше, спробуйте говорити з нею пошепки – вона напевно притихне, щоб почути, що ви говорите. Або ж ви можете спробувати зображати мімікою звуки, які вимовляєте.

Розвиток дитини по тижнях: сороковий тиждень

Дитина

Ваш малюк стає дедалі міцнішим з кожним тижнем. З кожним днем він все впевненіше стає на ніжки і подорожує по кімнаті, тримfючись за меблі. Ви навіть можете побачити, як кілька секунд він стоїть без усякої підтримки. А деякі дітки в цьому віці вже можуть почати робити свої перші самостійні кроки.

Вчимо дитину одягатися самостійно (частина 2)

У попередній статті ми говорили про те, як навчити дитину одягати найпростіші речі: трусики і штанці на резинці, футболки та светри без застібок, курточку і т.д. Тепер же настав час вчитися застібати одяг на змійках, ґудзиках, кнопках, а також взуватися самостійно. Отже, приступимо!

Розвиток дитини по тижнях: тридцять дев´ятий тиждень

Дитина

На 39 тижні життя ваш малюк, швидше за все, вже вміє стояти самостійно без будь-якої підтримки (навіть якщо всього лише пару секунд), пити з чашки, грати в прості ігри (такі як пікабу і ладушки) або катати м'ячик до вас і назад, коли сидить навпроти вас.

Неправильна вимова у дитини: коли варто звернутися до лікаря?

Смішна дитяча мова, вона така мила… Спершу ця кумедна бесіда радує батьків, але, якщо малюк довго не виправляє своєї вимови, рідні починають хвилюватися. До якого віку неправильне вимовляння деяких звуків є нормою?

Розвиток дитини по тижнях: тридцять восьмий тиждень

Дитина

На 38 тижні життя дитина вже може пробувати стояти самостійно, навіть якщо поки що всього кілька секунд. Її старання вставати з положення сидячи і пересуватися по кімнаті, тримаючись за меблі, зміцнили м'язи ніг і подарували впевненість у своїх силах, що ходити таки варто спробувати.

Вчимо дитину одягатися самостійно (частина 1)

Ви напевно досі застібаєте кнопочки, ґудзики, змійки, зав'язуєте шнурки, і вам важко повірити в те, що крихітка скоро буде одягатися самостійно. Але дитина удосконалює свою дрібну моторику з кожним днем, а разом з цим зростає її цікавість, як зробити те чи інше (власними ручками), і впевненість у власних силах, що вона може все це зробити. Цей момент вважається найкращим для того, щоб почати вчити малюка доглядати за собою і одягатися. Тому далі ми поговоримо про те, як навчити малюка самостійно одягатися.

Розвиток дитини по тижнях: тридцять сьомий тиждень

Дитина

У цьому віці ваш малюк напевно насолоджується товариством кожного, хто почне з ним спілкуватися. Також ви можете помітити, що він готовий до складнішої взаємодії з людьми, ніж просто махати «привіт» і «бувай». Зараз дитині напевно сподобається грати в пікабу або ладушки – вони не тільки веселять, відволікають і бавлять дітей, ладушки ще й допомагають розвивати їхню координацію рухів.

Розвиток дитини по тижнях: тридцять шостий тиждень

Дитина

Зараз ваш малюк вже досить рухливий! Він може вставати з положення сидячи, тримаючись за щось, і сідати з положення лежачи на животику. Якщо дитина намагається встати самостійно, значить, в найближчим часом вона почне подорожувати по кімнаті, тримаючись за меблі та інші предмети. Починати вона, звичайно, буде повільно, але дуже скоро у неї з'явиться і швидкість, і спритність.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас