МамаТато

Усе, що ви маєте знати про дітей

Модератор: юрист Вікторія

#14292
До підстав визнання шлюбу недійсним чинне законодавство відносить такі обставини:
а) недосягнення особою, яка уклала шлюб, шлюбного віку; б) відсутність добровільної згоди чоловіка та жінки, які уклали шлюб; в)укладання шлюбу з особою, яка в судовому порядку виз¬нана недієздатною; г)реєстрація шлюбу з особою, яка не усвідомлювала зна¬чення своїх дій або не могла керувати ними; ґ) перебування особи (осіб), які уклали шлюб, в іншому нерозірваному шлюбі; д) укладання шлюбу між близькими родичами; є) укладання шлюбу між усиновителем і усиновленою ним дитиною;ж) приховання тяжкої хвороби, а також хвороби, небезпечної для іншого подружжя чи їхніх нащадків; з) укладання шлюбу жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків под¬ружжя.
Для визнання шлюбу недійсним досить довести в суді наяв¬ність однієї із наведених вище обставин.
У ст. ст. 39—41 СК України побудовані три правові моделі визнання шлюбу недійсним:
1. Шлюб, який є недійсним. Тобто при укладанні шлюбу сторони допустили такі порушення умов його укладання, що він вважається недійсним уже в силу самих цих порушень і без рішення суду.
2. Шлюб, який визнається недійсним за рішенням суду. Для визнання такого шлюбу недійсним має бути рішення суду, яке грунтується на доведених в судовому засіданні обставинах, що свідчать про порушення умов укладання шлюбу.
3. Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду. Правові наслідки, які можуть настати в зв'язку з порушен¬ням умов укладання шлюбу, цілком залежать від суддівського бачення: суд може або визнати шлюб дійсним, незважаючи на порушення, або, зважаючи на них, визнати шлюб недійсним.
Закон визначає коло осіб, які можуть звернутися в суд з позовом про визнання шлюбу недійсним. Це особи, які мають особистий чи громадський інтерес: подружжя та особи, права яких порушені укладенням цього шлюбу, а також органи опіки та піклування чи прокурор.
Порушення умови добровільності вступу до шлюбу зачіпає особистий інтерес другого з подружжя, і тому саме він може вимагати визнання шлюбу недійсним.
Визнання шлюбу недійсним, як укладеного з порушенням принципу одношлюбності, може вимагати не тільки інший з подружжя, але і прокурор, оскільки в даному випадку порушений не тільки особистий, але і громадський інтерес.
Після смерті чоловіка (дружини), який перебував у недійсному шлюбі, з позовом до суду може звертатися особа, яка є спадкоємцем померлого (діти від першого шлюбу померлого, брати, сестри). Чоловік (дружина) від першого нерозірваного шлюбу може вимагати визнання шлюбу недійсним як при житті дружини (чоловіка), так і після її смерті, оскільки це пов'язано з правом спадкування пережилого чоловіка (дружини).
Позов про недійсність шлюбу, укладений з недієздатною особою внаслідок душевної хвороби чи недоумства, можуть подати батьки, органи опіки та піклування чи прокурор, оскільки на них лежить обов'язок охорони інтересів недієздатних, а також осіб, інтереси яких порушені укладенням такого шлюбу.
В законі визначено коло осіб, які мають право вимагати визнання шлюбу недійсним, внаслідок недосягнення подружжям шлюбного віку. Це неповнолітній чоловік (дружина), їх батьки, органи опіки і піклування чи прокурор.
Шлюб, визнаний судом недійсним, вважається таким з моменту його укладення. Цим самим анулюються всі права і обов'язки, які виникли з моменту реєстрації цього шлюбу.
Наслідки недійсності торкаються як особистих немайнових, так і майнових прав.
дякуючі юрист Вікторія
#16815
Марія П. з Черкас питає: в чому право вибору прізвища при вступі до шлюбу?

Відповідь юриста:
Згідно ст.19 СК України "При укладенні шлюбу подружжя за своїм бажанням обирають прізвище одного з подружжя в якості їхнього спільного прізвища, або кожен з подружжя зберігає своє дошлюбне прізвище, або може приєднати до свого прізвища прізвище іншого з подружжя...."
Одним з особистих прав подружжя є право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу. Прізвище, ім'я і по батькові особи індивідуалізують його в суспільстві. Громадяни здійснюють приналежні їм права й обов'язки, іменуючи себе певним прізвищем, ім'ям і по батькові.
Особи при вступу до шлюбу можуть по своєму бажанню обрати прізвище одного з подружжя як спільне прізвище (таким прізвищем може бути як прізвище чоловіка, так і дружини), можуть зберегти свої дошлюбні прізвища, кожен з подружжя може приєднати до свого прізвища прізвище іншого з подружжя. Не допускається з'єднання прізвищ, якщо дошлюбне прізвище одного з подружжя було подвійним. Вибір прізвища подружжям може бути здійснений тільки в момент вступу в шлюб. Після вступу в шлюб кожен з подружжя може змінити своє прізвище тільки на загальних підставах, встановлених Указом Президента України від 31 грудня 1991 року Про порядок зміни громадянами України прізвищ, імен і по батькові і Положення про порядок розгляду клопотань про зміну громадянами України прізвищ, імен і по батькові, затверджених Кабінетом Міністрів України від 27 березня 1993 року.
У випадку розірвання шлюбу питання про прізвище залежить від розсуду того з подружжя, що змінив своє прізвище в момент вступу в шлюб. Цей з подружжя може зберегти своє прізвище або, на його вимогу, йому повертається дошлюбне прізвище. При визнанні шлюбу недійсним кожному з подружжя повертається дошлюбне прізвище. Однак якщо одна з осіб, що вступили в шлюб, визнаний недійсним, не знала і не повинна була дізнатись про перешкоди до вступу в шлюб, суд може за її бажанням залишити йому прізвище, набуте при вступі в шлюб, визнаний недійсним.
Востаннє редагувалось 19-09-2017, 22:32:31 користувачем юрист Вікторія, всього редагувалось 1 раз.
дякуючі юрист Вікторія
#34753
Алла зі Львова питає: Що мені робити, є чоловік в моєму житті ,він хоче одружитися, проте, я заміжня з 2013 року. А все сталося так: я вийшла заміж, а чоловіку потрібно було просто деякий час жити під теплим боком, не знімаючи житла, і він то ночував вдома, то ні, пропадали речі, гроші, і він зник. Виявилось, що він був то у друзів, то у інших жінок. А через 2 місяці він повернувся до батьків і тепер знаходиться на а території Казахстану. Повертатися не думає! Що робити?

Відповідь юриста: можете звернутися до суду за місцем проживання про визнання шлюбу недійсним. В позовній заяві вкажіть третю особу (без самостійних вимог) - відділ державної реєстрації актів цивільного стану і можете доводити те, що полдружнього життя немає, і відомостей від чоловіка та наміру жити немає також. На підставі ст.40 СК України шлюб визнається недійсним за рішенням суду у разі його фіктивності. Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя. Наміру подружнього життя у вашого чоловіка немає, про це заявіть у суді, отже, шлюб визнають недісним. Після рішення суду можете виходити заміж вдруге.
дякуючі юрист Вікторія
#40295
Алевтина з Тернополя питає "Моя сестра Марія надумала вийти заміж, все вже домовились, готувалися, і у зв’язку з майбутнім весіллям її наречений подарував сережки, з діамантами. А згодом вона дізналась, що він раніше був жонатий, дитина в нього, і вона каже, заміж не вийде. Звичайно, була дика сварка і тепер вимагають, щоб вона повернула сережки. Але це подарунок не на честь весілля, а до того і без умов, вони були разом, ночували ,і потім він їй надів їй. Чи зобов’язана повертати серги?

Відповідь юриста: Договір дарування безвідплатний. Тобто, встановлення в самому договорі будь-якого зустрічного еквіваленту зі сторони обдарованого на користь дарувальника означатиме, що такий договір не є даруванням (ч. 2 ст. 717 ЦКУ).У реальних договорах дарування укладення договору і передача (прийняття) речі співпадає. Тому прийняття дарунка свідчить, що договір укладений і право власності перейшло від дарувальника до обдаровуваного. Прийняття дарунка є правом, а не обов’язком обдарованого. тобто, вважаю, що повертати серги не потрібно, оскільки це є подарунком.
Але інша сторона може оскаржити це рішенням суду, це її право.
#64951
Алла: у нас з Геннадієм був укладений шлюб з метою виїзду її за кордоном, ми спільного господарства не вели. Відразу після реєстрації шлюбу чоловік поїхав за кордон, а їй виїхати так і не вдалося. З того часу ми не бачились. На даний час я маю намір зареєструвати шлюб з іншим чоловіком від якого маю дитину. Що роботи?
відповідь юриста: звернутися до суду, про визнання недійсним шлюбу.
Відповідно до ч.2 ст.40 СК України, шлюб визнається недійсним та рішенням суду у разі його фіктивності. Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім»ї та набуття прав та обовязків подружжя.

Недавно я наткнулся на сайт, который полностью пер[…]

це так

Привіт

Помощь юриста

привіт

Ще більше корисного та цікавого!