МамаТато

Усе, що ви маєте знати про дітей

Модератор: юрист Вікторія

дякуючі юрист Вікторія
#31658
Галина з Бродів питає: Віко, доброго дня. Я була поручителем в чоловіка при отриманні авто в кредит в Приватбанку.Через певний час ми розлучились. Він перестав виплачувати кредит. Мені прийшла судова повістка. Чи можу я зняти з себе поручительство?

Відповідь юриста:
Вважаю, що Ви повинні вивчити кредитний договір, і ваші обовязки, як поручителя. Ви повинні до суду подати заяву, в якій вказати, що за законом, ст. 559 ЦК України, порука припиняється з припиненням забезпеченого нею зобов'язання. Порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. Важливо в договорі переглянути цей строк, і у разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється , якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя. Тож, важливо це вивчити разом з договором.
якщо ж строки відповідають тим вимогам, що вказано в позові Банку, Ви можете послатися на ст. 554 ЦК України, - у разі порушення боржником зобовязання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники. Тож, кредит виплачуєте з чоловіком навпіл. Можете оскаржити той період, коли розірвався ваш шлюб і немає сімейного зобовязання щодо виплати.
можете іншим шляхом піти: звернутися до суду з позовом до ПАТ КБ «Приватбанк» про визнання договору поруки недійсним.
дякуючі юрист Вікторія
#32642
Алла з Києва питає: «Воля-кабель» продала мій борг колекторскому агенству. У договорі між мною и «Волею» прописано що в разі не виконання мною умов договору договір може бути розірваний і ні слова про колекторів.що мені роботи?

Відповідь юриста: Ви маєте право звернутися до поліції з заявою, за яких підстав Ваш борг передали колекторам, тим більше, і колектори поза законом, і немає рішення суду щодо стягнення заборгованості.
дякуючі юрист Вікторія
#33123
Марія, Черноморськ питає: що таке завдаток і яка різниця між завдатком від авансу.

Відповідь юриста:
Завдаток - це грошова сума, що одна сторона передає іншій стороні в рахунок виконання договору на доказ виконання договору і у забез-печення зобов'язання. Якщо зобов'язання не виповнюється з вини боржника задаток не повер-тається, якщо зобов'язання не виконане з вини особи, що взяла задаток, то задаток повертається в 2-кратному розмірі (ст. 195 ЦК). Функції задатку: 1) Розрахункова, він йде в рахунок оплати майбу-тнього зобов'язання; 2) є доказом; 3) Забезпечува-льна. Відмінність задатку від авансу. На практиці розрізняти задок від авансу складно, тому що повинно бути зазначене в договорі, якщо договір не вказує, що внесена сума є задатком, те це аванс. Аванс (передоплата) - це грошова сума, що видається в рахунок виконання належних плате-жів, тобто виконує двох функцій: платіжну і доказательственну. Задаток і аванс тільки між фізичними чи особами з їхньою участю.
дякуючі юрист Вікторія
#34746
Ніна з Житомирської області питає: Часто на телефонує на мій домашній телефон і на мобільний телефонує чоловік, і повідомляє мене що деякий громадянин, про якого я вперше чую, оформив кредит і в якості поручителя вписав мій домашній номер телефону, моє прізвище та імя!!! Я на це згоду не давала! Що мені робити?

Відповідь юриста: Ви повинні зясувати, хто Вам телефонує, який представник банку, ПІБ. У жодному випадку не сплачувати грошей, не називати особистих даних. Звернутися до банку, зі скаргою, хто міг від вашого імені, без ваших документів, скористатися персональними даними та стати поручителем, без особистої участі в підписанні договору кредиту. І обовязково зверніться з заявою до поліції, щоб розслідувати ці факти, оскільки, я впевнена, телефонували шахраї.
дякуючі юрист Вікторія
#34762
Надія Олексіївна Р. з Черкас питає: я переплатила кредит, близько 1500 грн, а банк мені суму переплати не хоче повертати. І що мені робити?

Відповідь юриста: Згідно ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов"язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобовязується повернути кредит та сплатити проценти. Тож, якщо Ви сплачуєте все правильно, Ви повинні мати на руках усі квитанції. І тоді, по-перше, з заявою, на імя голови правління, вкажіть за яким кредитним договором Ви сплачували кошти, коли вони були переплачені і з якої причини. Ви повинні в банку вимагати повернення надмірно стягнених коштів. Найважливіше для Вас довести той факт, що було сплачено борг за кредитом у повному обсязі і було переплачено банку за користування кредитом. Це можуть бути квитанції про сплату сум боргу за кредитом банку, можете позиватися до суду щодо повернення Вам коштів, та перекласти на банк судові витрати у справі.
дякуючі юрист Вікторія
#38337
Юлия из Одесской области написала: "Здраствуйте. Недавно мой муж одолжил у знакомого 600 євро. со сроком на 5 месяцев. В этот срок мы вложились, долг отдали. Но этот "знакомый" говорит что мы ему ничего не отдавали и требует с нас повторно 600 євро. Он написал на мужа заявление в полцию, что будто тот украл у него деньги. При этом всем никакой расписки изначально о позыке,или отдаче денег не писалась. Подскажите,пожалуйста,как быть в такой ситуации?".

Відповідь юриста: Ви можете самостійно звернутися до суду на Вашого знайомого з тим, що це вже шантаж, коли борг повернено, а він продовжує вимагати від Вас гроші. Обовязково вказіть, на що була позичка, як Ви її повертали, і чому він не захотів брати з вас розписку. Через свідків доведіть, що Ви віддали весь борг. І він не має право від вас вимагати знову євро, оскільки стаття 533 ЦК України передбачає, що грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях.
дякуючі юрист Вікторія
#38627
Ілля питає: Доброго дня, отримали невідоме смс, що борг проданий тов довіра та гарантія. Про борг ніхто не знав, т.я. договір з правекс-банком укладався у 2002 році, можливо були не доплачені якісь кошти. Протягом 15 років ніхто з банку не звертався і не повідомляв про борг. Зараз телефонують з цієї компаніїї з автовідповідача. Ми звернулися в банк за копіями документів, але поки їх не надали. Ми можемо керуватися терміном позовної давності, адже пройшло вже 15 років. Дякую!

Відповідь юриста: звертайтесь до поліції, нехай вони зясовують, яким чином невідомі знають Ваші особисті дані та вимагають гроші. Але без акту звірки, офіційних вимог банку, рішення суду, Вас ніхто немає права шантажувати, вимагати гроші. Вам необхідно звернутися до НБУ з листом, щоб зясувати усі відносини ваші з банком, розповісти про вашу кредитну історію.
дякуючі юрист Вікторія
#39205
Юлія з Мерефи питає: Добрый день! Подскажите пожалуйста, взяла авто в кредит (банк) на 5 лет, должна выплатить 28000 долларов; за 3 года выплатила около 11000, сейчас хочу отказаться от авто.

Відповідь юриста:Якщо ж Ви плануєте розірвати кредитний договір з банком, Ви повинні знати, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом стаття 651 ЦКУ. А ч.. 1 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, отже, Ви можете до суду звернутися з позовною заявою.
дякуючі юрист Вікторія
#39437
Марія з Одеської області питає: мій брат з друзьми грав в азатну гру та виграв чималу суму, він повинен ділитися з дружиною? Батьками? він грав на свої гроші, це не борги. Він хоче купити собі речі, авто, на дружину не планує жодной копійки.

Відповідь юриста: це може бути як його власність, так і може дружина через суд оскаржити виграш, якщо доведе, що він грав заради добробути родини, і тоді цей виграш буде об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, відповідно до ч. 3 ст. 61 СК України.
Аватар користувача
дякуючі Коллос
#39752
Ребят, хочу обратиться в Пумб банк, открыть там счет - свой личный расчетный и для бизнеса
Что скажете про сам банк, стоит или нет?
Аватар користувача
дякуючі МаринаКлимова
#39767
Так у нас практически и не осталось по стране надежных банков, чтобы выбирать. 5 лет назад банков было много, большая часть из них были однодневками, сейчас они исчезают ежедневно. Как по мне, один Пумб и остался, можете тут https://about.pumb.ua/ прочитать более детальную инфу о нем. Я сама здесь, перед открытием счета, изучала информацию о деятельности банка. Банк на рынке более 25 лет, это уже о многом говорит, отделений по стране очень много, есть онлайн-поддержка. По-моему, более чем достойные показатели.
Востаннє редагувалось 29-11-2017, 09:59:58 користувачем МаринаКлимова, всього редагувалось 1 раз.
дякуючі юрист Вікторія
#39973
Анатолій з Вінниці питає: "Я прийняв спадщину від самотньої тітки, і частина спадщина, її - банківський вклад. Які я маю права, чи не виникне проблем зі зняттям грошей?"

Відповідь юриста:
Стаття 1228 ЦК України передбачає, що спадкування права на вклад у банку (фінансовій установі)
1. Вкладник має право розпорядитися правом на вклад у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку (фінансовій установі).
2. Право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним.
3. Заповіт, складений після того, як було зроблене розпорядження банку (фінансовій установі), повністю або частково скасовує його, якщо у заповіті змінено особу, до якої має перейти право на вклад, або якщо заповіт стосується усього майна спадкодавця.
Тобто, якщо є заповіт, відповідно до якого Ви прийняли спадщину, проблем із виплатою грошей не буде.
дякуючі юрист Вікторія
#40414
Марина з Мерефи питає: ми хотіли взяти споживчий кредит на меблі, а потім обставини змінилися, чи можемо відмовитися?

Відповідь юриста:
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про споживче кредитування
Стаття 15. Право споживача на відмову від договору про споживчий кредит
1. Споживач має право протягом 14 календарних днів з дня укладення договору про споживчий кредит відмовитися від договору про споживчий кредит без пояснення причин, у тому числі в разі отримання ним грошових коштів.
2. Про намір відмовитися від договору про споживчий кредит споживач повідомляє кредитодавця у письмовій формі (у паперовому або електронному вигляді з накладенням електронних підписів, електронних цифрових підписів, інших аналогів власноручних підписів (печаток) сторін у порядку, визначеному законодавством) до закінчення строку, встановленого частиною першою цієї статті.
Якщо споживач подає повідомлення не особисто, воно має бути засвідчене нотаріально або подане і підписане представником за наявності довіреності на вчинення таких дій.
3. Протягом семи календарних днів з дати подання письмового повідомлення про відмову від договору про споживчий кредит споживач зобов’язаний повернути кредитодавцю грошові кошти, одержані згідно з цим договором, та сплатити проценти за період з дня одержання коштів до дня їх повернення за ставкою, встановленою договором про споживчий кредит.
4. Споживач не зобов’язаний сплачувати будь-які інші платежі у зв’язку з відмовою від договору про споживчий кредит.
5. Відмова від договору про споживчий кредит є підставою для припинення договорів щодо додаткових чи супутніх послуг, що були визначені як обов’язкові для отримання кредиту, укладених споживачем. Кредитодавець або третя сторона зобов’язані повернути споживачу кошти, сплачені ним за такі додаткові чи супутні послуги, не пізніш як протягом 14 календарних днів з дня подання письмового повідомлення про відмову від договору про споживчий кредит, якщо такі послуги не були фактично надані до дня відмови споживача від договору про споживчий кредит у порядку, визначеному законодавством.
дякуючі юрист Вікторія
#42617
Ярослав з Бучі питає: "Я добре попрацював рік в Чехії, це була моя наукова праця з медицини, але я не хочу всі гроші віддавати дружині, бо це будуть поточні трати, а хочу покласти на депозит, мати з цього відсотки, та купити те, що буде лише моє, скажімо, давно мрію про дорогий інструмент та обладнання для клініки. Чи маю право? чи дружина не може через суд витребувати кошти?

Відповідь юриста:
Ви знаєте, що Ваші гроші можна визнати як особистою вдасністю, ч.3 ст.57 СК як премія, нагорода, яку Ви одержали за особисті заслуги. Це ваша власність, і суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню. Але так може статися, що суд може визнати це і спільною власністю вас і дружини. Ваша мета, довести, що лише Ваш інтелект та праця стали результатом цієї наукової праці, отже, гроші повністю Ваші.

Недавно я наткнулся на сайт, который полностью пер[…]

це так

Привіт

Помощь юриста

привіт

Ще більше корисного та цікавого!