МамаТато

Усе, що ви маєте знати про дітей

Модератор: юрист Вікторія

#14292
До підстав визнання шлюбу недійсним чинне законодавство відносить такі обставини:
а) недосягнення особою, яка уклала шлюб, шлюбного віку; б) відсутність добровільної згоди чоловіка та жінки, які уклали шлюб; в)укладання шлюбу з особою, яка в судовому порядку виз¬нана недієздатною; г)реєстрація шлюбу з особою, яка не усвідомлювала зна¬чення своїх дій або не могла керувати ними; ґ) перебування особи (осіб), які уклали шлюб, в іншому нерозірваному шлюбі; д) укладання шлюбу між близькими родичами; є) укладання шлюбу між усиновителем і усиновленою ним дитиною;ж) приховання тяжкої хвороби, а також хвороби, небезпечної для іншого подружжя чи їхніх нащадків; з) укладання шлюбу жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків под¬ружжя.
Для визнання шлюбу недійсним досить довести в суді наяв¬ність однієї із наведених вище обставин.
У ст. ст. 39—41 СК України побудовані три правові моделі визнання шлюбу недійсним:
1. Шлюб, який є недійсним. Тобто при укладанні шлюбу сторони допустили такі порушення умов його укладання, що він вважається недійсним уже в силу самих цих порушень і без рішення суду.
2. Шлюб, який визнається недійсним за рішенням суду. Для визнання такого шлюбу недійсним має бути рішення суду, яке грунтується на доведених в судовому засіданні обставинах, що свідчать про порушення умов укладання шлюбу.
3. Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду. Правові наслідки, які можуть настати в зв'язку з порушен¬ням умов укладання шлюбу, цілком залежать від суддівського бачення: суд може або визнати шлюб дійсним, незважаючи на порушення, або, зважаючи на них, визнати шлюб недійсним.
Закон визначає коло осіб, які можуть звернутися в суд з позовом про визнання шлюбу недійсним. Це особи, які мають особистий чи громадський інтерес: подружжя та особи, права яких порушені укладенням цього шлюбу, а також органи опіки та піклування чи прокурор.
Порушення умови добровільності вступу до шлюбу зачіпає особистий інтерес другого з подружжя, і тому саме він може вимагати визнання шлюбу недійсним.
Визнання шлюбу недійсним, як укладеного з порушенням принципу одношлюбності, може вимагати не тільки інший з подружжя, але і прокурор, оскільки в даному випадку порушений не тільки особистий, але і громадський інтерес.
Після смерті чоловіка (дружини), який перебував у недійсному шлюбі, з позовом до суду може звертатися особа, яка є спадкоємцем померлого (діти від першого шлюбу померлого, брати, сестри). Чоловік (дружина) від першого нерозірваного шлюбу може вимагати визнання шлюбу недійсним як при житті дружини (чоловіка), так і після її смерті, оскільки це пов'язано з правом спадкування пережилого чоловіка (дружини).
Позов про недійсність шлюбу, укладений з недієздатною особою внаслідок душевної хвороби чи недоумства, можуть подати батьки, органи опіки та піклування чи прокурор, оскільки на них лежить обов'язок охорони інтересів недієздатних, а також осіб, інтереси яких порушені укладенням такого шлюбу.
В законі визначено коло осіб, які мають право вимагати визнання шлюбу недійсним, внаслідок недосягнення подружжям шлюбного віку. Це неповнолітній чоловік (дружина), їх батьки, органи опіки і піклування чи прокурор.
Шлюб, визнаний судом недійсним, вважається таким з моменту його укладення. Цим самим анулюються всі права і обов'язки, які виникли з моменту реєстрації цього шлюбу.
Наслідки недійсності торкаються як особистих немайнових, так і майнових прав.
дякуючі юрист Вікторія
#16815
Марія П. з Черкас питає: в чому право вибору прізвища при вступі до шлюбу?

Відповідь юриста:
Згідно ст.19 СК України "При укладенні шлюбу подружжя за своїм бажанням обирають прізвище одного з подружжя в якості їхнього спільного прізвища, або кожен з подружжя зберігає своє дошлюбне прізвище, або може приєднати до свого прізвища прізвище іншого з подружжя...."
Одним з особистих прав подружжя є право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу. Прізвище, ім'я і по батькові особи індивідуалізують його в суспільстві. Громадяни здійснюють приналежні їм права й обов'язки, іменуючи себе певним прізвищем, ім'ям і по батькові.
Особи при вступу до шлюбу можуть по своєму бажанню обрати прізвище одного з подружжя як спільне прізвище (таким прізвищем може бути як прізвище чоловіка, так і дружини), можуть зберегти свої дошлюбні прізвища, кожен з подружжя може приєднати до свого прізвища прізвище іншого з подружжя. Не допускається з'єднання прізвищ, якщо дошлюбне прізвище одного з подружжя було подвійним. Вибір прізвища подружжям може бути здійснений тільки в момент вступу в шлюб. Після вступу в шлюб кожен з подружжя може змінити своє прізвище тільки на загальних підставах, встановлених Указом Президента України від 31 грудня 1991 року Про порядок зміни громадянами України прізвищ, імен і по батькові і Положення про порядок розгляду клопотань про зміну громадянами України прізвищ, імен і по батькові, затверджених Кабінетом Міністрів України від 27 березня 1993 року.
У випадку розірвання шлюбу питання про прізвище залежить від розсуду того з подружжя, що змінив своє прізвище в момент вступу в шлюб. Цей з подружжя може зберегти своє прізвище або, на його вимогу, йому повертається дошлюбне прізвище. При визнанні шлюбу недійсним кожному з подружжя повертається дошлюбне прізвище. Однак якщо одна з осіб, що вступили в шлюб, визнаний недійсним, не знала і не повинна була дізнатись про перешкоди до вступу в шлюб, суд може за її бажанням залишити йому прізвище, набуте при вступі в шлюб, визнаний недійсним.
Востаннє редагувалось 19-09-2017, 22:32:31 користувачем юрист Вікторія, всього редагувалось 1 раз.
дякуючі юрист Вікторія
#34753
Алла зі Львова питає: Що мені робити, є чоловік в моєму житті ,він хоче одружитися, проте, я заміжня з 2013 року. А все сталося так: я вийшла заміж, а чоловіку потрібно було просто деякий час жити під теплим боком, не знімаючи житла, і він то ночував вдома, то ні, пропадали речі, гроші, і він зник. Виявилось, що він був то у друзів, то у інших жінок. А через 2 місяці він повернувся до батьків і тепер знаходиться на а території Казахстану. Повертатися не думає! Що робити?

Відповідь юриста: можете звернутися до суду за місцем проживання про визнання шлюбу недійсним. В позовній заяві вкажіть третю особу (без самостійних вимог) - відділ державної реєстрації актів цивільного стану і можете доводити те, що полдружнього життя немає, і відомостей від чоловіка та наміру жити немає також. На підставі ст.40 СК України шлюб визнається недійсним за рішенням суду у разі його фіктивності. Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя. Наміру подружнього життя у вашого чоловіка немає, про це заявіть у суді, отже, шлюб визнають недісним. Після рішення суду можете виходити заміж вдруге.
дякуючі юрист Вікторія
#40295
Алевтина з Тернополя питає "Моя сестра Марія надумала вийти заміж, все вже домовились, готувалися, і у зв’язку з майбутнім весіллям її наречений подарував сережки, з діамантами. А згодом вона дізналась, що він раніше був жонатий, дитина в нього, і вона каже, заміж не вийде. Звичайно, була дика сварка і тепер вимагають, щоб вона повернула сережки. Але це подарунок не на честь весілля, а до того і без умов, вони були разом, ночували ,і потім він їй надів їй. Чи зобов’язана повертати серги?

Відповідь юриста: Договір дарування безвідплатний. Тобто, встановлення в самому договорі будь-якого зустрічного еквіваленту зі сторони обдарованого на користь дарувальника означатиме, що такий договір не є даруванням (ч. 2 ст. 717 ЦКУ).У реальних договорах дарування укладення договору і передача (прийняття) речі співпадає. Тому прийняття дарунка свідчить, що договір укладений і право власності перейшло від дарувальника до обдаровуваного. Прийняття дарунка є правом, а не обов’язком обдарованого. тобто, вважаю, що повертати серги не потрібно, оскільки це є подарунком.
Але інша сторона може оскаржити це рішенням суду, це її право.
#64951
Алла: у нас з Геннадієм був укладений шлюб з метою виїзду її за кордоном, ми спільного господарства не вели. Відразу після реєстрації шлюбу чоловік поїхав за кордон, а їй виїхати так і не вдалося. З того часу ми не бачились. На даний час я маю намір зареєструвати шлюб з іншим чоловіком від якого маю дитину. Що роботи?
відповідь юриста: звернутися до суду, про визнання недійсним шлюбу.
Відповідно до ч.2 ст.40 СК України, шлюб визнається недійсним та рішенням суду у разі його фіктивності. Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім»ї та набуття прав та обовязків подружжя.

Цікава тема для мене.

Шукаєте захоплююче хобі, яке допоможе вам розслаби[…]

Купую і в інтернеті і в магазинах, якось вдається […]

Ремонт дома

Дякую! Краса.

Ще більше корисного та цікавого!