- 10-07-2020, 22:18:49
Аліна, Одеська область. «Я працюю офіс-менеджером. 14 квітня 2020 року мене було попереджено про зміну істотних умов праці - скасування раніше встановленого суміщення посад офіс-менеджера та бухгалтера. Я повідомила директора підприємства про свою вагітність, і ця зміна є незаконною, так як проведена не у зв'язку зі зміною в організації виробництва і праці. Зарплата моя наразі мізерна. Як бути?»
Відповідь юриста: Ваші права порушено, можете звернутися з заявою до інспекції з охорони праці або до суду, згідно ст. 105 КЗпП України працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання тимчасово відсутнього працівника.
Ви для суду повинні надати документи бухгалтерського обліку, в розрахункових листках яких повинна бути графа «за суміщення посад», копію розрахунково - платіжних відомостей Типової форми П-6, затвердженої наказом Держкомстату України від 5 грудня 2008 року №489. Можете подати клопотання, щоб ці документи були затребувані судом. Ви можете до суду надати докази, що за розпорядженням керівництва офіційно виконували понадурочну роботу.