Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

У Києві відкриється школа, де діти самі обиратимуть, що вчити і коли

У Києві відкриється школа, де діти самі обиратимуть, що вчити і коли

У вересні в Києві почне працювати альтернативна школа повного дня для дітей від 6 до 12 років. DEC life school стане першим навчальним закладом, в якому учні самостійно обиратимуть не лише предмети і час для їх вивчення, але й учителів.

Перший набір ― всього 50 дітей і лише у Києві, але вже за рік планується відкриття одразу кількох шкіл в різних містах України. Крім того, DEC life school стане тим місцем, де діти, які навчаються вдома, зможуть складати сесії, консультуватися з педагогами і психологами і примірятися до системи освіти, за якої пара учитель-учень ― повноправні партнери. Також у школі щотижня відбуватимуться безкоштовні консультації для батьків з усієї України, які обмірковують альтернативну освіту або шукають нетривіальні способи розвитку своєї дитини.

Навчатимуть дітей у різновікових групах (6-8, 9-10 та 11-12 років), а програма буде побудована на блоках, у кожному з яких є обов’язкові предмети і предмети на вибір. Такий підхід допоможе дитині отримати знання, максимально розкрити таланти, навчитися приймати рішення і брати на себе відповідальність.

«Ми йшли до цієї школи цілих 18 років, протягом яких займаємося освітою, ― говорить Наталя Тарченко, співзасновниця DEC education і DEC life school. ― Останні п’ять років ми вивчали альтернативні школи світу, як вони працюють, чому їхні учні досягають видатних успіхів і обганяють випускників стандартних шкіл за всіма показниками. Ми зрозуміли, що, передусім, справа в емоційній зрілості дитини. Хтось готовий навчатися вже у 5 років, а комусь важко і у 8. Комусь хочеться і математику, і англійську щодня, а комусь ― тільки грати на барабанах. У DEC life school емоційна зрілість конкретної дитини важливіша за стандартне академічне навантаження. Запит на конкретні знання надходить від самого учня. Задача педагога не втиснути в дитину 10 підручників ― від історії до біології ― які він одразу ж забуде, а навчити шукати інформацію і застосовувати її».

В основі DEC life school лежить фінська програма освіти. Згідно з нею, кожен предмет вивчають із певною метою. Тобто дитина не просто вчить математику, а вивчає її, щоб комфортно почуватися у певних обставинах.

Всі викладачі DEC life school проходять додаткове навчання ― вивчають нові технології, емоційний інтелект і набувають навичок ненасильницького спілкування. За детальний план навчання відповідає спеціальний методологічний центр, куди входять штатні педагоги, а також зовнішні українські і закордонні експерти. Крім стандартних дисциплін, навчальний план містить незвичні для української школи предмети, приміром, STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) або авторський курс зі створення коміксів.

При цьому 50% освіти займає обов’язкова програма, до якої входить математика, українська та англійська мови, філософія, музика, точні та природничі науки. Кількість годин буде фіксована, але темп вивчення індивідуальний для кожної дитини. Друга половина часу відведена на предмети за вибором: додаткова іноземна мова, лідерство, понад 30 студій ― від мистецтва до кікбоксингу.

Розклад кожного учня базуватиметься на рішенні батьків, тьютора (ментора учня) і школи. Спочатку школа тестує знання дитини у різних напрямках, швидкість сприйняття, таланти і запит на знання, а тоді на основі результатів будує для неї індивідуальну навчальну траєкторію. При цьому кожна дитина зможе підготуватися до складання іспитів і ЗНО, якщо захоче вступати до класичного українського вишу. Для цього в DEC life school створена спеціальна програма екстерн-підготовки.

10 ключових принципів навчання в DEC life school

1. Навчання йде від дитини: її актуальний запит і пізнавальний інтерес у пріоритеті. Не вчитель говорить: «Сьогодні ми з вами вивчимо це і це», а сама дитина приходить за знаннями, і тоді разом вони шукають відповідь.

2. У дітей розвивають здатність до самостійного навчання. Діти самі обирають дисципліни для вивчення, можуть відійти від суворих правил з підручників і шукати свої варіанти вирішення різних питань.

3. Дружнє, пізнавальне і орієнтоване на дитину середовище. Відсутність авторитарності і травмувального оцінювання.

4. Навчання відбувається скрізь: не лише у школі, а й поза її стінами. Саме місто може стати платформою для освіти, коли діти переміщаються зі школи в лабораторію, потім у музей, потім на тренування в басейн.

5. Mixed age ― навчання у різновікових групах: 6-8 років, 9-10 років і 11-12 років.

6. Mixed program: відсутність класно-урочної системи, програма побудована на блоках, у кожному з яких є обов’язкові предмети і предмети на вибір.

7. Наставництво і прив’язаність до «свого» вчителя, якого обирають самі діти.

8. Навчання побудоване на проектній роботі і практичному застосуванні отриманих знань.

9. Постійний супровід психолога. У фокусі ― розвиток емоційного інтелекту і психологічний комфорт дитини.

10. Залучення батьків до процесу роботи школи. Повноцінна навчальна програма для батьків і створення community.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас