Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

На Хмельниччині молодих і незабезпечених жінок учитимуть мистецтву бути мамою

На Хмельниччині молодих і незабезпечених жінок учитимуть мистецтву бути мамою

У регіоні відкрили спеціальний центр, де жінки з дітьми безкоштовно отримують дах над головою, харчування, одяг і взуття. За два роки перебування в цій установі їм допомагають здобути освіту, знайти роботу і житло.

На Хмельниччині рятують малолітніх і незабезпечених матерей. Для них створений Центр матері й дитини. Його двері відкриті для жінок на сьомому-дев’ятому місяцях вагітності і матерей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах і без підтримки родичів. Так на Поділлі рятують малюків від дитячих будинків. Адже відсутність житла, бідність і психологічна криза - основні причини відмови матерей від новонароджених.

Алла Шеремет, директор Хмельницького обласного соціального центру матері й дитини: «Якщо є загроза вилучення дитини з сім´ї, де умови загрожують або здоров´ю, або життю дитини і є така загроза, що дитину можуть забрати в дитячий будинок, така мама може знаходитися у нас до того терміну, поки дитині не виповниться два роки. Також у нас можуть знаходитися мами, які були вихованками шкіл-інтернатів, їм теж нікуди діватися з дитиною».

Центр розрахований на вісім мам з дітьми. Зараз тут живуть перші дві міні-сім´ї. 17-річна Ольга Дзяворук п´ять місяців тому народила сина Артема. Молодій мамі ще в пологовому будинку погрожували не віддати дитини, оскільки неповнолітня утримувати його не зможе, а її батьки через пияцтво не допомагатимуть. 19-річний батько від сина відмовився. Але Оля навіть не думала віддавати малюка і майже чотири місяці чекала в лікарні відкриття цього центру.

Ольга Дзяворук, мешканка Хмельницького обласного соціального центру матері й дитини: «Добре дивляться за дітьми. І я допомагаю, і вони мені допомагають, і на кухні, і навколо кухні показують. Показують як прати, як дитину переодягнути, оскільки я спочатку боялася».

З юними мамами працює психолог, соціальний педагог і медик. Їх учать правильно доглядати за грудними дітьми і вести господарство. За наступні два роки жінкам допоможуть налагодити відносини з сім´єю, здобути освіту, знайти роботу, придбати або зняти житло.

// Наталія Пономаренко, Павло Севак, "Факти", ICTV

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас