МамаТато

Усе, що ви маєте знати про дітей

Модератор: юрист Вікторія

#14854
Якщо суд призначив аліменти, але чоловік ухиляється від сплати, подайте заяву про розшук боржника до органів МВС або попросіть це зробити судового пристава-виконавця, написавши заяву, що Вам невідомо його місцепроживання.
У відповідності до ст.180 СК України обидва батьки зобовязані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Способи виконання цього обовязку визначаються за домовленістю між ними.

За відсутності домовленості, кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються за рішенням суду у частці від доходу матері, батька або у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СК України).
дякуючі юрист Вікторія
#16197
Ирина, Миргород:
А может ли биологический отец ребенка подать в суд на признание его отцовства, если он не записан в свидетельство о рождении, и нет генетической экспертизы. Отцом записан другой мужчина.
Я (мать) не хочу чтобы проводить экспертизу и доказывать его отцовство.

Відповідь юриста. Законом передбачено, що позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства протягом одного року від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.
У разі ухилення відповідача від проведення судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи у справах про визнання батьківства, материнства суд має право постановити ухвалу про примусовий привід на проведення такої експертизи (стаття 146 ЦПК України). Така ухвала виконується органами внутрішніх справ за місцем проживання відповідача.
Суд не може визнавати мирові угоди в справах про визнання батьківства. Якщо відповідач виявить бажання добровільно подати заяву про визнання батьківства до державного органу реєстрації актів цивільного стану, суд має відкласти розгляд справи або оголосити перерву для вчинення такої дії відповідачем, а в разі подання нового свідоцтва про народження дитини – закрити провадження у справі на підставі пункту ЦПК України.
На підставі рішення суду, яким було задоволено вимогу про визнання батьківства, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове свідоцтво про народження.
Востаннє редагувалось 24-09-2016, 11:28:21 користувачем юрист Вікторія, всього редагувалось 1 раз.
дякуючі юрист Вікторія
#17308
Віктор Мішкін з Миколаївської області питає:
я не працюю, але в центрі занятості стою, скільки я можу сплачувати аліментів?

Якщо Ви знаходитися в ЦЗ, і отримуєте допомогу з безробіття, то мінімальна сума аліментів з непрацюючого становить частину від доходів громадянина на попередньому місці роботи або ж від середньої заробітної плати по регіону або області. У випадках, коли розмір сплати аліментів безробітним є занадто низьким, суд може прийняти рішення про доплату решти коштів з державної скарбниці. При цьому громадянин відразу після працевлаштування зобов'язаний, крім аліментів, погашати заборгованість, що виникла перед державою.
Востаннє редагувалось 20-10-2017, 19:57:41 користувачем юрист Вікторія, всього редагувалось 1 раз.
дякуючі юрист Вікторія
#18808
Наталья из Житомира пишет:
"нам малому надо сделать отказ от отца или разрешение на вывоз в Россию. Папа, который по документам отец, не отец родной, но он уехал в Крым и отказа не написал, у малого его фамилия. У адвоката отказ у нас стоит дорого. и подавать на суд все равно надо , у меня где-то есть его данные украинского паспорта, а он уже гражданин России. Разрешение на вывоз дают только на 3 месяца, хотите дольше - больше платите. Вот как-то так."

Відповідь юриста:
лише через суд можна позбавити батька батьківства, він не відмовився від дитини, бо не став робити аморального поступку. Обовязково ви повинні звернутися до служби у справах дітей, щоб вони написали Вам лист щодо підстав позбавлення батька його прав. І лише після рішення суду можете вивезти дитину за кордон.
Востаннє редагувалось 24-09-2016, 11:29:07 користувачем юрист Вікторія, всього редагувалось 1 раз.
дякуючі юрист Вікторія
#19107
Оксана П. з Лубен питає:
якщо батько дитини бажає від неї відмовитися (жили в цивільному шлюбі. але дитину записав на себе), чи можна якось це вирішити без суду?
чи може цей чоловік, одружившись, усиновити рідну дитину від своєї співмешканки?

відповідь юриста:
за взаємною згодою це може бути здійснено у нотаріуса, але, скоріше за все, таку відмову буде розглядати лише суд, який врахує усі підстави, чому чоловік вирішив відмовитися від дитини. За сімейним аконодавством, батько (батьки), позбавлені батьківських прав, за законом вже ніколи не зможуть усиновити іншої дитини, стати призначеним опікуном, а також їх позбавляють права бути прийомними батьками. Тобто, усиновити дитину співмешканки він не зможе.
Але ви маєте право на аліменти від нього.
Востаннє редагувалось 05-10-2017, 20:14:11 користувачем юрист Вікторія, всього редагувалось 1 раз.
дякуючі юрист Вікторія
#31659
Вероніка зі Сватово питає: мій чоловік давно не сплачує аліменти на сина, він змінює роботи і я не можу нічого добитися, а заборгований він вже за рік. Що робити?
Відповідь юриста: зверніться до суду з заявою про стягнення неустойки ( пені) за прострочення сплати аліментів. В заяві Ви посилайтесь не те рішення суду, що вже є, коли були призначені аліменти на користь сина, вкажіть, з якого часу він перестав сплачувати, яка є заборгованість, що не погашена. Довідку про борг з аліментів можете взяти у відділі Державної виконавчої служби місцевого управління юстиції. Згідно з частиною першою статті 196 СК України при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.
Тож, цю законну підставу можете вимагати у чоловіка в позовній заяві.
дякуючі юрист Вікторія
#31680
Аліса пише: у мене така сама ситуація, як і та, що у вас є на сайте, так само чоловік не платить аліменти уже 7 міс. хочу запитать, а до суду це платна заява?

Відповідь юриста: якщо Ви звертаєтесь до суду у справі з аліментів, то є наступне: ст. 5. Закону Про судовий збір, пільги щодо сплати судового збору
3) позивачі - у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення;
тобто, безкоштовно Ви подаєте заяву до суду.
дякуючі юрист Вікторія
#35548
Здравствуйте! Меня зовут Лариса, мы с Селидово! Вопрос такой: с февраля 2013года мой бывший муж рассчитался с шахты и якобы по сегодняшний день не работает! Ему было присуждено 25% от всех заработков алименты на единственного ребенка. С момента когда он рассчитался он пересылал на карточку каждый месяц по 300 грн. В октябре месяце я пошла в исполнительную службу с заявлением перерасчета алиментов, на тот момент ему насчитали как не работающему 7100 долг, с учетом переводов по 300 грн. С момента увольнения с шахты он официально нигде не работал, я знаю точно что он работает, только в другом городе и не официально. Его вызвали в исполнительную службу по поводу долга. Он явился в назначенное время, но сказал, что не согласен с суммой долга и будет решать этот вопрос с адвокатом и документ о том, что он несет уголовную ответственность за невыплату алиментов он не подписал. (сумма долга пересчитана по среднему доходу по городу что составляет 2127 грн) скажите пожалуйста что теперь мене делать?

Відповідь юриста:

Підставою виникнення зобов’язання щодо утримання батьками своїх дітей є походження дітей від цих батьків, засвідчене у встановленому законом порядку. Такий обов'язок батьків існує незалежно від того, чи спроможні вони надавати таке утримання. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду.
Для початку Ви можете з чоловіком узгодити, як вирішите це проблемне питання. Якщо чоловік буде злісно ухилятися, можете звернутися до суду з новим позовом про стягнення заборгованості по аліментах, неустойки за прострочення сплати аліментів та суми боргу з урахуванням індексу інфляції. Підстава – попереднє рішення суду про присудження Вашому чоловікові аліментів та лист виконавчої служби щодо боргу. Ви повинні вказати в заяві яка сума сплачена (та підтвердити це квитанціями), і до якого терміну чоловік повинен сплачувати аліменти на дитину. Чи допомагає він Вам утримувати дитину.
Ви можете вказати строки, протягом яких чоловік повинен Вам сплатити борг. В позовній заяві вказати, що він працює неофіційно, і важко вирахувати відсоток з аліментів, тож, просіть окрім попередніх вимог, стягувати з чоловіка фіксовану суму аліментів.
Окрім того, в заяві Ви можете покласти сплату судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи на Вашого чоловіка.
дякуючі юрист Вікторія
#37128
Наташа из Запорожской области написала: "Я решилась рожать, мне 25. Ему об этом сказала, он не против что бы я родила. Говорит, что ребенка официально не признает , фамилию свою не даст и останется с женой, как только он узнает о задержки , сделает выбор в мою пользу и разведется с женой. Мне плохо...Я в отчаянии... Буду растить одна! К мужчине не лежу и помощь не прошу".

Відповідь юриста: не зважаючи на те, що чоловік в шлюбі, і не може одружитися на Вас, поки не розлучиться, Ви маєте право на аліменти від нього і можете вимагати через суд визнання батьківства.Згідно ст.128 Сімейного кодексу України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено ст.126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч.1 ст.135 цього Кодексу.
Справа в тому, що Вам важливо захистити дитину, щоб в неї був батько. Ви можете з позовною заявою звернутися до суду, щоб той прийняти рішення, яким визнати батьківство відносно дитини та стягнути з відповідача на користь позивача щомісячно аліменти на утримання дитини. При місцевому управлінні юстиції є безкоштовна юридична допомога, тож, варто пересилити себе, та звернутися, але доводити батьківство лише можна після народження дитини.
дякуючі юрист Вікторія
#40922
Олена з Івано-Франківськоїх області написала: "Колишній чоловік Микола працював то в Литві, то в Росії, і має гроші.Але від аліментів ухиляється. Він дарував подарунки дитині, але так сталось, що тепер він фермер, вказує доходи малі, а я на аліменти не подавала, і що тепер? Допомоги від нього немає, дитину бачить рідко, грошей за цей рік гривень 300 передав через родичів. Як бути? дитині 15 років".

Відповідь юриста:
Ви можете укласти з колишнім чоловіком і нотаріальну угоду, вказати, в якій сумі, на які потреби він повинен допомагати дитині, як він повинен переказувати гроші (готівка, безготівка). Як я розумію, заборгованості з аліментів у нього немає, оскільки на аліменти Ви не подавали, немає рішення суду, як підстави.
Тож, можете або до нотаріуса звернутися, або до суду, щоб присудили аліменти дитині. Тоді, якщо буде заборгованість, згіднго ст.196 Сімейного кодексу України при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального тасімейного стану платника аліментів.
Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006р «Про застосування судом окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/v0003700-06
передбаченаст.196 СК України відповідальність платника аліментів за прострочення їх сплати у виді неустойки (пені) настає лише за наявності вини цієї особи.
дякуючі юрист Вікторія
#41233
Василь з Черкаської області написав: півроку тому померла моя донька, їй було 15 років, я уклав за життя її з мамою дитини договір про допомогу, як аліменти. Чи повинен я сплачувати аліменти і тепер?"

Відповідь юриста: я співчуваю Вам щиро. Ваші бітьківські аліментні обовязки скінчилися разом зі смертю дитини, Ви не можете тепер їй допомогати. Інша річ - моральний обовязкок, та Ваше бажання, Ви можете мамі дитини допомагати, але це не аліментний обовязок, а Ваше бажання, а можете встановити памятник на могилі дитини, але це не Ваше зобовязання, а Ваше розуміння ситуації.
дякуючі юрист Вікторія
#44671
Валентина з Чернівців питає: Я розлучена, і отримую аліменти на сина, 12 років, а чоловік декілька разів лише сплатив аліменти, а інші не сплачує. Що робити, пройшло вже 1, 5 року?

Відповідь юриста: відповідно до ст. 194 СК України заборгованість по аліментам стягується судом. Відповідно до ст.196 частини 1 Сімейного Кодексу України при виникненні заборгованості з вини особи, яка сплачує аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки у розмірі 1 відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Ви можете вимагати у чоловіка через суд стягнути неустойку ( пеню) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Подайте до місцевого суду письмову заяву про розгляд справи, та наведіть докази ,письмові, що не сплачує він аліменти, це може бути виписка з виконавчої служби, запит за місцем його роботи, інше.
дякуючі юрист Вікторія
#44879
Инна с Запорожья спрашивает: Мы развелись когда сыну было 4 года. Год на алименты не подавала - думала будет сам помогать - как результат полкило яблок и киндер за год. После вынесения решения суда об алиментах платил 3 месяца, после чего уволился, не платил 4 месяца,потом платил по 200 гривен.И я не верю, что он будет платить. Все разговоры сводятся к оскорблениям и манипулированию со стороны мужа, он реально имеет деньги, дальнобойщик, но не платит ничего. А прошло 3 года. А расходов полно".

Відповідь юриста: якщо такая складна ситуація, Ви можете подати заяву до відділу поліції за місцем проживання, щоб було порушено кримінальну справу, за злісну несплату аліментів.

Що зазначен в кримінальному кодексі: Стаття 164. Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей
1. Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, -
карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
2. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, -
карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.
Примітка. У статтях 164 і 165 цього Кодексу під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.
https://ips.ligazakon.net/document/view ... an=860#860


Отже, якщо він дійсно не платить, уникає, ви можете в заяві, пославшись на статтю закону, це зазначити. буде відкрито кримінального провадження щодо вашого чоловіка, та вивчені усі обставини. Але Ви повинні лише правдиво написати в заяві, як є насправді, без зайвих емоцій та наговорів, адже, кожен факт буде перевірено слідчим.
дякуючі юрист Вікторія
#45422
Лана з Киевской области написала: " У меня такая ситуация такая. Я мама одиночка , ребёнок записан на мою фамилию . Отец ребёнка не признал его. Мы не живем вместе, но встречаемся. Я вот что задумала, добыть его био-материал, и потом в лабораторию понести, и вопрос такой , будет ли такой тест ДНК пригоден для восстановления отцовства и тд" .

Відповідь юриста: якщо у Вас є спільна дитина, Ви можете подати до суду заяву, щоб в судовому засіданні було встановлено батьківство і було направлено на тестування ДНК вас, дитину, можливого батька дитини. Те, що Ви задумали, і неетично, і не буде прийнято в суді як доказ, і одночасно Ви на це не маєте право. Суд в таких випадках направить на експертизу, щоб встановити спорідненість. Якщо батьківство буде встановлено, Ви маєте право на аліменти.
Аватар користувача
дякуючі Delia
#63427
А якщо тато був за кордоном і не сплачував аліменти 4 роки?

це так

Привіт

Помощь юриста

привіт

Привіт, як справи?

Ще більше корисного та цікавого!