МамаТато

Усе, що ви маєте знати про дітей

Модератор: юрист Вікторія

#64816
Підпунктами 5 та 6 пункту 6 Положення встановлено, що житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо, зокрема,

структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії;

структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність у домогосподарства, що одержувало житлову субсидію у попередньому опалювальному (неопалювальному) сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов'язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, обов'язкової частки внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.
#64859
Ангелина, Мерефа: а можно как-то при покупке жилья проверить, есть долги по коммуналке или нет?

Відповідь юриста:
У чинному законодавстві не передбачено конкретних правових норм, згідно з якими на покупця квартири покладався б обов'язок перевіряти наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги, нараховані на об'єкт купівлі-продажу. Перевіряти наявність боргу за квартирою не повинні також ані бюро технічної інвентаризації, ані нотаріус, який посвідчує договір купівлі-продажу. Щоб домогтися погашення зобов'язань необхідно притягувати до відповідальності лише колишнього власника як належного боржника.
Діючим законодавством не передбачено обов'язку покупця квартири сплачувати борги попередніх власників (наймачів) квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це прямо не оговорено в договорі купівлі-продажу.
#65086
Олександр Сергійович: Не підкажите, будь ласка які закони регулюють право на нерухоме майно, що у спадщину перейшло?

відповідь юриста:
Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації (абзац 3 ч.2 ст.331 ЦК України).
Відповідно до ч.3 ст.334 ЦК України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (ч. 4 ст. 334 ЦК України).
Наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 №7/5 затверджено Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, яке зареєстроване в Міністерстві юстиції України 18.02.2002 за №157/6445.
#65128
Олег, Луганська область:
чи можуть обмежити надання комунальних послуг?

Відповідь юриста:
Стаття 26 Закону про житлово-комунальні послуги передбачає.

4. Виконавець комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу) має право обмежити (припинити) надання відповідної комунальної послуги її споживачу незалежно від обраної моделі організації договірних відносин у разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця.
Таке попередження надсилається споживачу не раніше наступного робочого дня після спливу граничного строку оплати комунальної послуги, визначеного законодавством та/або договором про надання відповідної комунальної послуги.
Обмеження (припинення) надання відповідної комунальної послуги здійснюється виконавцем у присутності представника особи, яка здійснює технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги, а також управителя або посадової особи чи працівника об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, якщо управління багатоквартирним будинком здійснюється відповідно управителем або об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку. Неприбуття зазначених осіб, які заздалегідь були попереджені виконавцем про день та час здійснення обмеження (припинення) надання комунальної послуги, не є перешкодою для здійснення виконавцем обмеження (припинення) надання комунальної послуги споживачу.
Співвласники, управитель чи об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, які здійснюють управління багатоквартирним будинком, а також особа, яка здійснює технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги, зобов’язані забезпечити доступ виконавця до таких систем для реалізації права на обмеження (припинення) надання відповідної комунальної послуги споживачу. Такий доступ надається виключно в межах, необхідних для здійснення обмеження (припинення) надання відповідної комунальної послуги конкретному споживачу.
Постачання комунальної послуги відновлюється в повному обсязі протягом наступного дня з дати повного погашення заборгованості за фактично спожиті послуги чи з дати укладення угоди про реструктуризацію заборгованості.
Обмеження (припинення) надання комунальних послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу здійснюється відповідно до законів, що регулюють сфери електричної енергії та природного газу.
#65202
Марія Ігнатівна: "я жила в селі, а родичі самовільно собі дріт присоєдинили та електроенергію користувались, я сплачувати мені, як власнику, чи правда?"

Відповідь юриста: Ві повинні ознайомитися з актом яку Вам предявила енергослужба, і зробити свої заперечення, проснення, обовязково вам потрібно бути на комісії, яку можуть Вам визначити. Взагалі, Ви повинні знати, що Згідно ст. 27 Закону України «Про електроенергетику» правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну , адміністративну і кримінальну відповідальність . Правопорушеннями в електроенергетиці є , зокрема : крадіжка електричної і теплової енергії , самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку , пошкодження приладів обліку. Ст. 1166 ЦК України передбачено майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Тож, Ви повинні сплатити шкоду в повному обсязі, інакше все одно ця сума буде стягнута рішенням суду, тож, домовляйтесь про реструктуризацію боргу.
#65263
Андрей, Сумы, Подскажите!Сосед в притык к меже построил курятник!законно ли это,как наказать его?

Відповідь юриста:
це порушення правил добросусідства і можна позиватися до суду ви маєте право на відновлення становища шляхом знесення курятника та стягнення моральної шкоди.
#65950
Любов Романівна К, Львів. Я відділа гроші 3 тис гривень в якості завдатку за придбання житлового будинку в селі, а потім сплатила аванс у сумі 10 тис. гривень, що підтверджується відповідними розписками. Однак продавець будинку його нам продати, каже найшла вигідніше покупця. А тепер уникає нас, щоб віддати гроші, завдаток, аванс, каже, якщо той покупець відмовиться, ми будемо жити. Так тягнеться рік. Що робити?
Відповідь юриста:
Звертайтесь до суду. Вимагайте стягнути завдаток, аванс, а також моральну шкоду, а також судові витрати по справі. Згідно ст. 571 ЦК України, якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити.
#65958
Роман, Черкаси, в моєму будинку було відкрито особовий рахунок ім`я бабусі, яка була споживачем електричної енергії. Рік тому вона померла, я проживаю в її будинку. Мені кажуть, що платити за електроенергію, а мені підказують, що якщо не на мене особовий рахунок, я нічого не повинен платити. Хто правий?
Відповідь юриста: після смерті бабусі Ви набули обов`язків споживача електричної енергії. Відповідно до пункту 1 частини 3 статті 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», Споживач зобов`язується сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів. Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України, зобов`язання виникають, зокрема, з договорів та актів цивільного законодавства.
Відповідно до ч.1 ст.1212ЦКУкраїни особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Тобто, Ви зобовязані платити, і якщо на Вас подадуть в суд ,Ви зобовязані будете платити за рішенням суду. Відповідно до ст.1166 ЦК України шкода, завдана неправомірними діями фізичної особи майну юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.
#66024
Оксана, Чернігів, чи можна отримати інформацію з реєстру нерухомого майна для себе?
Відповідь юриста:
Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»
Стаття 32. Надання інформації з Державного реєстру прав
1. Інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених цим Законом.
2. Для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовій формі.
Інформація про зареєстровані права та їх обтяження, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав, має однакову юридичну силу та використовується відповідно до законодавства.
Інформація з Державного реєстру прав не надається фізичним та юридичним особам у разі невнесення плати за надання інформації або внесення її не в повному обсязі.
#66043
Любов, Київ, мене висиляють з гуртожитку без надання іншого жилового приміщення, з двома дітьми, це гуртожиток інституту але нас комендант поселила, ми проживали 14 років, і тепер виставляє нас на вулицю. Що роботи?
Відповідь юриста: звертайтесь до безкоштовного центру правової допомоги, щоб ви отримали консультацію детальну, що робити далі, звертайтесь до місцевої ради з заявою, думаю, вам доведеться ще звертатися до суду, щоб Вас не виселили.
#66050
Валентина, Рівне. Мені нотаріус відмовив у праві власності на житло на підставі того, що я не маю на руках документів на квартиру. Вони зникли, але я знаю, що квартира приватизована. Чи правомірна відмова? Що роботи?
Відповідь юриста:
Нотаріусу або посадовій особі, яка вчиняє нотаріальні дії, забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.
На вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов'язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз'яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову.
Звертайтесь до суду для вирішення свого питання. Додайте до суду постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.
#66098
Поліна, Тернопіль. У нас в селі є хата, вона вже завалена, розвалена внаслідок бурі, але дотепер приходять платежі. Нічого зробити не можемо. Надаємо довідки, що не проживаємо.
Відповідь юриста: зверніться до суду. Надайте довідки вуличної, що не проживаєте, фотографії будинку, свідоцтво на право власності.
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 346 ЦК України право власностіприпиняється у разізнищення майна.
Відповідно до ст. 349 ЦК України право власності на майноприпиняється в разійогознищення. У разізнищення майна, права на яке підлягаютьдержавнійреєстрації, право власності на цемайноприпиняється з моменту внесення за заявоювласниказмін до державного реєстру. Вимагайте припинити право власності.
#66150
Аліна, Сімла. Моя тітка продала будинок, але так сталось, це відбувалось так, вона передала документи на будинок сусіду Григорію Івановичу. Але не оформили через нотаріуса, але покупець частково гроші віддав, а більше віддати відмовляється. І будинок руйнує. Що робити?
Відповідь юриста:
Відповідно до статті 657 ЦК України договір купівлі-продажу єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.
Статтею 220 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є нікчемним.
В даному випадку між тіткою, як продавцем, та Григорієм Івановичем як покупцем, договір купівлі продажу нерухомого майна, який би за своєю формою відповідав вимогам закону, укладено не було, тому між сторонами не виникло договірних зобов'язань, тому правочин фактично є нікчемним.
Пунктом 13 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання угод недійсними»№9 від 06.11.2009 року встановлено, що по підставах недотримання закону про нотаріальне посвідчення угод нікчемними є угоди, які відповідно до чинного законодавства підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню.
Відповідно до ст. ст. 215 та 216 ЦК України вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути заявлена як однією зі сторін правочину, так і іншою заінтересованою особою, права та законні інтереси якої порушено вчиненням правочину (п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 року № 9 "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними").
#66163
Наталія Дмитрівна, Кривий Ріг, мені здається ОСББ підробило протокол загальних зборів і голова ОСББ пропонує оформити від імені ОСББ кредит, щодо установки насосів для системи опалення на загальну суму 1 000 000 гривень. Я виказала своє заперечення щодо укладання кредиту. В подальшому, питання про укладання кредиту все більше обговорювалось серед мешканців будинку, і шляхом опитування мешканців даного будинку голова ОСББ зібрала підписи мешканців та співвласників 61 квартири будинку, про що склала відповідний документ. Що тепер робити?
Відповідь юриста: звертайтесь до прокуратури, поліції. Оскільки це дуже серйозні гроші, можлива підробка протоколів. Ви повинні з’ясувати усі обставини. Відповідно до частини 1 статті 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.Статтею 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

це так

Привіт

Помощь юриста

привіт

Привіт, як справи?

Ще більше корисного та цікавого!