МамаТато

Усе, що ви маєте знати про дітей

Модератор: юрист Вікторія

#15865
Написала Христина:
Я маю 2 дітей. вік 9 і 5 років, я мати одиначка. В березні в газовій службі дізналася.що мені припинили пільги на газ і те що я ще державі винна 600 грн.за газ.15 лютого був контролер знімав показники лічильника.про припинення пільг і борг мені нічого неказав. Через цю людину я змушена платити цей борг. Що робити?"

Відповідь:
по-перше, обовязково сходити в газову службу з домовою книгою, показниками лічільника. По-друге, Вам можуть дати пільги як малозабезпеченій, а не як матері-одиначці. Я не знаю, в чому виникли розбіжності, це потрібно зясувати в газовій службі, а також у відділі субсидій, можливо, були виявлені якісь нові дані щодо доходів. Субсидія діє на рік, можливо, цей термін пройшов, а нові документи Ви ще не подали. Обовязково розкажіть про дії контролера.
дякуючі юрист Вікторія
#35993
Здравствуйтё,!Я Надежда Сергеевна, пенсионерка, 77 лет, являюсь переселенцем из г. Луганска в с. М. Славянского района Донецкой обл. со 2-го сентября 2015 года. Т.к. срок регистрации не указан, то справка переселенца, как мне объяснили, является бессрочной. По март 2017 года пенсию я получала регулярно.
28.03.17 года я прошла в Славянском отделении Ощадбанка индентификацию, получила электронную карточку; в ПФ г. Славянска сдала документы на получение электронного пенсионного удостоверения, 20 июня 2017г. получила это удостоверение, но на него не была перечислена пенсия за март, апрель и июнь 2017г. Таких, как я ,было несколько сотен, нам объяснили, что для восстановления пенсии надо по новой сдавать документы. А вот почем нас лишили пенсии никто не объяснил. Специалист, принимающая документы у пенсионеров на восстановление пенсий, со мной даже разговаривать не стала. Что делать?

Відповідь юриста: Ви можете зателефонувати на гарячу лінію ПФ в Україні, зясувати усі обставини, адже, відповідно до ст.49 ЗУ «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» передбачено, що виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:
1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
2) на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України;
3) у разі смерті пенсіонера;
4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 мібсяців підряд;
5) в інших випадках, передбачених законом.
Поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати. Виплата пенсії поновлюється в порядку, передбаченому частиною третьою статті 35 та статтею 46 цього Закону.
Згідно з ч. 2 ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», реєстрація міста проживання чи міста перебування особи або її відсутність не може бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.
дякуючі юрист Вікторія
#36290
Максим Леонидович спрашивает: я начальник товарищества, у нас такая ситуация: Владелец квартиры умер 2 года назад, осталась вдова, приняла наследство, не прописана, но проживает, пользуется ком. услугами и не платит за них. Также есть сын, прописан, но по факту не проживает, и где он, неизвестно. Может ли ОСМД взыскать долг по коммунальным со вдовы?

Відповідь юриста: звичайно, той, хто прийняв спадщину ,вже власник майна, користується ним, і повинен сплачувати за комунальні послуги. Можете позиватися до суду, щоб стягнути з них борг. Згідно із ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору та оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.Відповідно до Правил надання послуг з центрального опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 року споживачі житлово-комунальних послуг зобов'язані щомісяця вносити плату за використані комунальні послуги згідно з тарифом, що затверджується органами місцевого самоврядування.
Відповідно до ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно, розмір плати розраховується виходячи із розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами.
дякуючі юрист Вікторія
#37335
Ніна Олексіївна з Липовець пише: «Мене донька забрала до себе в Київ, я тепер там проживаю, постійно, і зареєстрована там, і в поліклініку туди на облік стала, як зробити мені, щоб комуналку не сплачувати в Липовцях?
Відповідь юриста:
Згідно ст. 20, 21 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» визначені обов'язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг, а відповідно до п.6 ч.1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та або членів його сім'ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Ви повинні приїхати до міста, взяти усі розрахункові книжки, довести, що не проживаєте, і написати заяву про припинення проведення нарахування за житлово-комунальні послуги у зв’язку із відсутністю чи у зв'язку з тим, що він не проживає у квартирі, яка розташована за адресою (вказати.) Газ вам повинні відключити через 7 днів після підписання заяви (це прописано в Правилах надання населенню послуг з газопостачання. Вони затверджені Постановою КМУ від 9.12.1999 р. № 2246), світло - також через 7 днів, а воду - наступного дня. А щоб знову відновити подачу газу, світла і води, вам доведеться знову укласти новий договір з комунальним підприємством, що надає послуги. За теплопостачання доведеться платити, оскільки не передбачено Положеннями цього Закону послуги з утримання будинку та прибудинкової території, з централізованого теплопостачання, не підпадають під дію п. 6 ч. 1 ст. 20 цього Закону.
дякуючі юрист Вікторія
#41841
Зоя Миколаївна з Лубен питає: я забрала до себе батька-інваліда, він на візочку (без ноги), в наслідок травми тяжкої. Сусіди проти того,щоб робили пандус в підїзді нашому, а я кажу, що маємо право. Ніхто не хоче ні грошей скидатися, ні ремонтувати, і взагалі скандал кожного разу.

Відповідь юриста: Ви маєте право від міської ради на допомогу Вам. Закон України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" в ст. Стаття 30, передбачає, що жилі приміщення, займані інвалідами або сім'ями, у складі яких вони є, під'їзди, сходові площадки будинків, в яких мешкають інваліди, мають бути обладнані спеціальними засобами і пристосуваннями відповідно до індивідуальної програми реабілітації, а також телефонним зв'язком. Обладнання зазначених жилих приміщень здійснюється органами
місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, у віданні яких знаходиться житловий фонд.
дякуючі юрист Вікторія
#53088
Надя з Житомирської області пише:
Обуренню немає меж...минулого місяця нарешті прийшли субсидії...на світло...оплатили. Цього місяця прийшла квитанція на величезну суму...прийшла чотири дні тому,ще не оплатили,сьогодні прийшли і взагалі відключили нам світло,сказали що минулого місяця не платили,а якже субсидії? показали квитанцію,ноль реакції...попросили почекати до завтра в них,щоб взавтра оплатити,ніякого попередження не було,прийшов ввечері вимкнув і все,мама стала просити то взагалі сказав що через тиждень підключить( справно платим завжди,а тут таке...ужас в мене плитка електрична,дитина новонароджена,даю суміш,і що тепер діти неповнолітні..

Відповідь юриста:обовязково звертайтеся з квитанціями про оплату комунальних послуг, довідкою про доходи за минулий рік, з органів доходів і зборів до відділу соціального забезпечення, доводити треба свою правоту, якщо у вас є квитанції на руках.
Якщо субсидію припинено, Ви маєте повне право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.
Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання Вами документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про набуття права власності на житло (житлове приміщення) іншою особою, яка не була в ньому зареєстрована, повертається ним за вимогою органу, що призначив субсидію.
Якщо Ви надали невірну інформацію, Вам соцзабезпеченням буде запропоновано повернути надміру виплачені кошти у подвійному розмірі.
дякуючі юрист Вікторія
#64052
Русаліна, Ужгород: які документи потрібно надавати для перерахунку оплати за вивіз сміття, якщо я перебувала закордоном протягом 2 років?

відповідь юриста
вам необхідно звернутись з відповідною заявою та надати до неї копії документів, що підтверджують відсутність особи. Бухгалтерія ЖЕО повинна на підставі вашої заяви зробити перерахунок комунальних платежів.
#64690
Ко мне обратилась пожилая женщина, но еще не пенсионерка, чтобы я помогла ей написать заявление, и чтобы к ее страховому стажу добавились годы учебы. Я помогла ей. Пусть заявление будет полезным для всех.


Управління Пенсійного фонду України в м.
вул. м. область, 3

Олена Олександрівна
адреса, телефон.


ЗАЯВА
Прошу зарахувати до страхового пенсійного стажу роки навчання, відповідно до диплому № В 553529 виданий 24 липня 1981 року (Белашев Елене Александровне), в том, «что она 1 сентября 1978 года поступила, а 23 июля 1981 года окончила полный курс среднего профессионально-технического училища №94 г. Лисичанска по профессии аппаратчик костного клея» (Додаток 1). Статтею 56 Закону про пенсійне страхування передбачено, що час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі зараховується до страхового стажу, якщо навчання відбувалося до 01.01.2004 р. Для зарахування цього періоду до страхового стажу надається документ про період навчання (диплом, атестат, довідка тощо).
Додаток: копія диплому про освіту.

дата, подпись
#64962
Олеся Іванівна, якщо ми заборгували за оплату послуг, чи буде відмінено субсидію?

Відповідь юриста:
Якщо протягом двох місяців з дати інформування про не призначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.
#65034
Анна Сергіївна. У мене борг за комунальні послуги, великий, я не жила, а діти накрутили і світла і води. Що таке реструктуризація боргу, з чого почати?

Відповідь юриста: це укладається в абонстолі того підприєимства, яке надає Вам комунальні послуги.
Для укладення договору громадянин подає до комісії довідку про склад сім'ї, довідки про доходи всіх повнолітніх членів сім'ї, зареєстрованих в житловому приміщенні, заяву про реструктуризацію заборгованості із зазначенням видів житлово-комунальних послуг, за якими він зобов'язується здійснювати погашення боргу.
Для непрацюючих членів сім'ї працездатного віку подаються документи про причину тимчасової незайнятості. Договір є типовим.
Загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних рахунків і платежів з погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% сукупного доходу всіх членів сім’ї, а для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги — 20%.
За змістом ст. ст. 610, 612 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання. Боржник вважається таким, що прострочив виконання, якщо він не виконав його у строк, передбачений умовами договору або встановлений законом.
#65121
Інна Борисівна: які повноваження місцевої влади в галузі ЖКГ?

відповідь юриста:
Стаття 30. Повноваження в галузі житлово-комунального господарства (ЖКГ), побутового,
торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку

До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:
а) власні (самоврядні) повноваження:
1) управління об'єктами ЖКГ, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв'язку, що перебувають у комун. власності відповідних ТГ, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню;
2) облік громадян, які відповідно до зак-ва потребують поліпшення житлових умов; розподіл та надання відповідно до зак-ва житла, що належить до комун. власності; вирішення питань щодо використання нежилих приміщень, будинків і споруд, що належать до комун. власності;
3) сприяння розширенню житлового будівництва, подання громадянам, які мають потребу в житлі, допомоги в будівництві житла, в отриманні кредитів, у т. ч. пільгових, та субсидій для будівництва чи придбання житла; подання допомоги власникам квартир (будинків) в їх обслуговуванні та ремонті; сприяння створенню об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;
4) прийняття рішень про організацію громадських вбиралень, стоянок та майданчиків для паркування автомобільного транспорту, здійснення контролю за їх діяльністю відповідно до закону;
5) забезпечення соціально-культурних закладів, які належать до комун. власності відповідних ТГ, а також населення паливом, електроенергією, газом та ін. енергоносіями; вирішення питань водопостачання, відведення та очищення стічних вод; здійснення контролю за якістю питної води;
6) вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження ПВ, знешкодження та захоронення трупів тварин;
7) організація благоустрою населених пунктів (нп), залучення на договірних засадах
з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою нп, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян;
7-1) прийняття рішень про розміщення, обладнання та функціонування майданчиків для паркування транспортних засобів (ТЗ) та стоянок таксі на вулицях і дорогах нп, здійснення контролю за дотриманням визначених правилами паркування ТЗ вимог щодо розміщення, обладнання та функціонування майданчиків для паркування;
впровадження в межах відповідного нп автоматиз. системи контролю оплати вартості послуг з паркування, затв. технічних вимог та завдання до цієї системи;
уповноваження інспекторів з паркування здійснювати у випадках, визначених законом, розгляд справ про адмін. правопорушення (АП) та проводити тимчасове затримання транспортних засобів;
8) організація місцевих ринків, ярмарків, сприяння розвитку всіх форм торгівлі;
9) встановлення зручного для населення режиму роботи підприємств комун. господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, що належать до комун. власності відповідних ТГ;
10) затв. маршрутів і графіків руху, правил користування міським пасажирським транспортом незалежно від форм власності, узгодження цих питань стосовно транзитного пасажирського транспорту у випадках, передбачених зак-вом;
10-1) прийняття рішення про впровадження автоматиз. системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності та визначення особи, уповноваженої здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматиз. системи обліку оплати проїзду;
10-2) встановлення порядку функціонування та вимог до автоматиз. системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності, а також видів, форм носіїв, порядку обігу та реєстрації проїзних документів;
11) забезпечення утримання в належному стані кладовищ, інших місць поховання та їх охорони;
12) залучення на договірних засадах підприємств, установ та організацій, що не належать до комун. власності відповідних ТГ, до участі в обслуговуванні населення засобами транспорту і зв'язку;
13) надання дозволу в порядку, встановленому зак-вом, на розміщення реклами;
14) сприяння діяльності Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації У.
15) затв. схем санітарного очищення нп та впровадження систем роздільного збирання ПВ;
16) затв. норм надання послуг з вивезення ПВ;
17) видача дозволу на порушення об’єктів благоустрою у випадках та порядку, передбачених законом;
18) організація недискримінаційного доступу операторів та провайдерів телекому-нікацій, уповноважених ними осіб до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комун. власності на договірній основі з підприємствами, на балансі яких перебуває ця інфра-структура;
19) визначення розміру внесків за встановлення, обслуговування та заміну будинкових вузлів обліку споживачам комун. послуг відповідної ТГ;
20) призначення у випадках та в порядку, встановлених законом, управителя багатоквартирного будинку;
21) встановлення нормативів (норм) споживання комун. послуг у порядку, передбаченому КМУ;
22) визначення одиниці виміру обсягу наданих послуг з поводження з ПВ;
б) делеговані повноваження:
1) здійснення заходів щодо розширення та вдосконалення мережі підприємств ЖКГ, торгівлі, громад. харчування, побутового обслуговування, розвитку транспорту і зв'язку;
2) здійснення відповідно до зак-ва контролю за належною експлуатацією та органі-зацією обслуговування населення підприємствами ЖКГ, торгівлі та громад. харчування, побутового обслуговування, транспорту, зв'язку, за технічним станом, використанням та утриманням інших об'єктів нерухомого майна усіх форм власності, за належними, безпечни-ми і здоровими умовами праці на цих підприємствах і об'єктах; прийняття рішень про скасування даного ними дозволу на експлуатацію об'єктів у разі порушення НПА з охорони праці, екологічних, санітарних правил, інших вимог зак-ва;
3) здійснення контролю за дотриманням зак-ва щодо захисту прав споживачів;
4) встановлення за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території підприємств, установ та організацій сфери обслугову-вання незалежно від форм власності;
5) облік відповідно до закону житлового фонду, здійснення контролю за його використанням;
6) надання відповідно до закону громадянам, які потребують соціального захисту, безоплатного житла або за доступну для них плату;
7) здійснення контролю за станом квартирного обліку та додержанням житлового
зак-ва на підприємствах, в установах та організаціях, розташованих на відповідній території, незалежно від форм власності;
8) видача ордерів на заселення жилої площі в будинках держ. та комун. організацій;
9) облік нежилих приміщень на відповідній території незалежно від форм власності, внесення пропозицій їх власникам щодо використання таких приміщень для задоволення потреб ТГ;
10) облік відповідно до закону об'єктів нерухомого майна незалежно від форм власності;
11) вирішення відповідно до зак-ва питань, пов'язаних з наданням Держслужбі спец. зв'язку та захисту інформації України службових жилих приміщень, житлової площі та інших об'єктів, ЖКП; здійснення контролю за їх використанням та наданням послуг;
12) здійснення заходів щодо ведення в установленому порядку єдиного держ. реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
13) здійснення контролю за дотриманням підприємствами комун. власності вимог
зак-ва щодо забезпечення на договірній основі безперешкодного доступу операторів та провайдерів телекомунікацій, уповноважених ними осіб до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі, що перебуває у них на балансі, а також за правильністю обрахування плати за доступ. Виконавчим органам сільських, селищних, міських рад забороняється делегування цих повноважень з контролю суб’єктам господарювання.
#65247
Марина Леонидовна. завод наш стал банкротом еще лет 15 назад, я работала там и мастером и начальником отдела, трудовые потерялись, теперь все по крупицам восстанавливаю. как подтвердить стаж для пенсии?
відповідь юриста:
Постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 затверджено Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (далі Порядок).
Відповідно до п. 1 Порядку основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.
Пунктом 3 Порядку передбачено, що за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
#65333
Олеся, Калуш. Чи можна через електронну пошту в ПФУ попросити індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5); індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-7.

Відповідь юриста:
Відповідно до пункту 2 розділу ІІІ Положення про реєстр застрахованих
осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального
страхування, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України
від 18.06.2014 № 10-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України
8 липня 2014 р. за №785/255622 (надалі – Положення), відомості про
застраховану особу з реєстру застрахованих осіб надаються застрахованій
особі на паперових носіях за формою згідно з додатками до цього
Положення.
Відповідно до пункту 3 розділу ІІІ Положення застрахованій особі, яка
особисто звернулася до органів Пенсійного фонду України, індивідуальні
відомості надаються при пред’явленні паспорта, довідки органу доходів і
зборів про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника
податків або свідоцтва про загальнообов’язкове соціальне страхування чи
пенсійного посвідчення за місцем проживання.
індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-5 та ОК-7 Ви
можете одержати лише особисто в робочий час в залі обслуговування
громадян. підготовка індивідуальних
відомостей про застраховану особу можлива лише за особистої
присутності.

це так

Привіт

Помощь юриста

привіт

Привіт, як справи?

Ще більше корисного та цікавого!