МамаТато

Усе, що ви маєте знати про дітей

Модератор: юрист Вікторія

#65411
Анастасія, Київська область, «Мій майбутній чоловік має дуже впливову посаду, він подарував мені на заручини розкішну обручку, але сказав ,щоб я уклала з ним шлюбний договір. Відповідно до умов , будь-яке майно, гроші, цінні папери, валютні цінності та майнові права, які будуть набуті за час шлюбу, будуть особистою приватною власністю того з них, на чиє ім'я вони будуть зареєстровані, або на чиє ім'я будуть виписані відповідні документи. Чи це правильно?
Відповідь юриста: Відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Тож, Ви маєте право звернутися до суду, коли укладете цей договір, щоб оскаржити його розділи. Але до того, як будете одружуватися, поговоріть з нареченим, скажіть йому про можливі ваші дії, можливо, це багато чого прояснить у ваших стосунках.
#65448
Людмила, Київ, Мій коханий Людвіг - громадянин Німеччини, каже що розлучений, його шлюб розірвано у місцевим судом Бергхайму (Федеративна Республіка Німеччина). Але нас не реєструють, наполягають привезти рішення суду. Чи правильно? Чи не можна подивитися по реєстру.
Відповідь юриста:
Положеннями ст. 25 СК України визначено, що жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі. Жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 56 Закону України «Про міжнародне приватне право», форма та порядок укладення шлюбу в Україні між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства визначається правом України. Тобто, ваш наречений повинен надати усі документи, які потрібні для того, щоб встановити, що він не перебуває в іншому шлюбі, він повинен це надати, це його та ваш інтерес, а не органів РАЦСу.
#65453
Юлія Анатоліївна, Чернігів. Коли в наш дом прийшла невістка, не мала нічого, а тепер, рік прожила, розлучитися надумала, і вимагає поділити. Ми з чоловіком весілля організували, подарували спальний гарнітур: ліжко, шафу, холодильник Liebher, комод, трельяж, дві тумбочки. Також, ще було подаровано електродуховку, килим та набір каструль. Як вона буде вимагати, якщо ні вона, ні її батьки нічого не подарували. Нам шкода віддати стільки добра!

Відповідь юриста: Статтею 60 Сімейного кодексу України встановлено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Згідно ст. 71 СК України, майно, що є обєктом спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.
Тож, якщо невістка звернеться до суду про поділ майна, її чоловік повинен бути поділити те, що спільне. Майно може бути розподілено рішенням суду.
Не належить до спільної сумісної власності майно одного з подружжя, набуте особою до шлюбу; набуте за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування; набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали одному з подружжя особисто; речі індивідуального користування, вв тому числі коштовності, навіть якщо вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя; кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, що належала особі, а також як відшкодування завданої їй моральної шкоди; страхові суми, одержані за обов'язковим або добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою власністю кожного з них. Що стосується премії, нагороди, одержаних за особисті заслуги, суд може визнати за другим з подружжя право на їх частку, якщо буде встановлено, що він своїми діями сприяв її одержанню.
Тож, якщо буде доведено інше, що це дошлюбна особистість власність його, суд оцінить і цей факт при поділі майна.
#65556
Маріанна, Радомишль – я вийшла заміж тому що покохала ,весілля було, але я потім дізналась, що мій чоловік хотів без проблем жити, а потім він не кажучи мені нічого, поїхав в Дагестан, пройшло 5 років. Хочу розлучитися!

Відповідь юриста: звертайтесь до суду з позовною заявою, про визнання шлюбу фіктивним. І докладіть копію свідоцтва про шлюб. Вкажіть, щоб цей шлюб було визнано недійсним. У відповідності до ст.45 Сімейного Кодексу недійсний шлюб, а також шлюб, визнаний недійсним за рішенням суду, не є підставою для виникнення у осіб, між якими він був зареєстрований, прав та обов'язків подружжя, а також прав та обов'язків, які встановлені для подружжя іншими законами України.
#65615
Маргарита Павлівна, Полтавська область. «30 років тому я усиновила хлопчика, а потім народила дитину. Наразі у моїх дітей кохання, я в шоці ,але я чула, що можна одружитися їм. В родині доходить до тяжких стресів. Як бути?»
Відповідь юриста: нехай ті, хто надумав одружитися звернеться до суду за місцем проживання з заявою і посиланням на статтю 26 Сімейного кодексу України: 4. За рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним. На підставі рішення суду вже приймайте особисте зважене рішення.
#65846
Ольга, Рівненська область.: Я вже втомилася і хочу розлучення, чоловік систематично грає на автоматах, бере кредити без згоди, всі золоті прикраси, здав в ломбард, чи можуть нас розлучити? У мене дитина до року, але сил немає з ним жити разом.
Відповідь юриста: звичайно, можете звернутися з позовною заявою до суду, і заплативши судовий збір можете витрати покласти на відповідача, тобто чоловіка Вашого. Одночасно вирішуйте питання аліментів. Можете вирішити в суді ваше прізвище - дошлюбне чи нинішнє. В суді обов’язково розкажіть про усі марні витрати вашого чоловіка.
#65881
Юлія К, Конотоп, Я розлучаюсь з чоловіком. Він купував мені на свої гроші, бо я не працювала, що потрібно для візажу, це для моєї роботи, я роблю макіяж, щіточки для візажу вартістю 2000 грн. (15 штук), чемодан з парфумами та косметикою - 6000 грн., меблі: столик-тумбочка для манікюру- 3800 грн., дзеркало – 1500 грн., постільне для перукарні, на 1 тис. грн., і рекламний неоновий щит - 3800 грн, як думаєте, у мене це можуть відібрати?
Відповідь юриста: у відповідності до ч.3 ст.71 СК України: Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя. Але в суді Ви повинні будете довести .що вам це потрібно для професії, і як ці речі Ви використовуєте.
#66017
Марія, У мене є коханий хлопець ,який часто буває на заробітках. Чи можемо ми разом подати заяву до органів цивільного стану, а свідоцтво про шлюб я одна заберу, нас розпишуть, коли він будеш на заробітках.
Відповідь юриста: Ні, це неможливо, присутність нареченої та нареченого в момент реєстрації шлюбу є обов'язковою (ст. 34 СК України).
#66078
Лариса: Запитання щодо розлучення. У шлюбі три з половиною роки (дітей немає). я звільнилася з роботи п'ять з половиною років тому, коли почали проживати разом з чоловіком. Чи має право дружина на якісь виплати хоча би перші місяць-два, поки знайде роботу? На облік до Центру зайнятості, наскільки розумію, маю право стати.
Все, що знайшла в Інтрернеті, ось цей пункт:
Особа має право на утримання (аліменти):
- якщо у зв'язку з веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім'ї, один із подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати, зайняти відповідну посаду.

Відповідь юриста: у вас немає дітей, можете розвестись через відділ реєстрації громадського стану. На утримання чоловіка не можна розраховувати, оскільки дітей до 3-х років немає і ви працездатного віку. Працювати ви можете і як стали до ЦЗ, уце ваше право. і не повязано з чоловіком вашим. Ви працездатного віку і повинні працювати. питання аліментів та утримання стає, коли є інвалідність або хвороба подружжя. Невлашнованість на роботу, тим більше довгий час, не дає вам пільг.
#66092
Ірина, Чугуїв. Мій батько проживав останні роки перед смертю з жінкою, яку я не знала і яка заборонила нашому спілкуванню. Останні роки стан здоров'я та психічний стан батька різко погіршився і, коли я відвідувала його, батько різко зустрів, почав ображати і в розмовах виказував про надумані факти її переслідування «сторонніми силами». На мої спроби виправдатись та пояснити йому, що це не так, він проявив до неї агресію та напав, погрожуючи розправою.Лише випадково через рік я дізналась, що батька немає. Після смерті батька залишились спадкове майно - житловий будинок, земельна ділянка.
Спадщину тепер я прийняти не можу? Що робити?
Відповідь юриста: зверніться до суду. Оскільки у відповідності до положень статті 1261 Цивільного кодексу України ви є спадкоємцем першої черги після смерті батька, і Цивільним кодексом України встановлено шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, проте, якщо ви пропустили цей термін з поважних причин: вам не було відомо про смерть батька, звертайтесь до суду для поновлення строку для прийняття спадщини.
#66107
Марія Р., Умань. У мене справа про розлучення. Є певні особи, які можуть підтвердити важливі для нас обставини. Але чи навряд чи вони захочуть йти до суду. Чи можемо їх викликати?
Відповідь юриста: в суд подайте заяву про забезпечення доказів, в заяві вкажіть викликати в судове засідання та допитати в якості свідків наступних осіб (вкажіть).
Згідно з положенням ч.1 ст.133 ЦПК України особи, які беруть участь у справі і вважають, що подання потрібних доказів є неможливим або у них є складнощі в поданні цих доказів, мають право заявити клопотання про забезпечення доказів.
#66126
Інна, Полтава. Я хочу розлучитися з чоловіком, дітей не маємо, який б’ємене, морально принижує, погрожує. З приводу таких дій я зверталась до правоохоронних органів.
Відповідь юриста:
Якщо подальше спільне проживання не можливе можете подати до органів реєстрації актів цивільного стану заяву про розлучення. Якщо маєте майновий спір- заяву до суду. Згідно статті 24 СК України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Отже, якщо згоди немає, шлюб буде розірваний.

це так

Привіт

Помощь юриста

привіт

Привіт, як справи?

Ще більше корисного та цікавого!