Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Жіночі гормони та сухість очей – який зв’язок?

Жіночі гормони та сухість очей – який зв’язок?

В нашому організмі все взаємопов’язано. Так синдром сухого ока можуть викликати різні фактори – від використання контактних лінз до тривалої роботи за комп’ютером. Але не всі знають, що у цьому часто винні жіночі гормони.

Робота слізних залоз залежить від гормонального фону. Вони реагують на різкі коливання гормонів під час менопаузи, вагітності чи лактації. Також шкіра з віком стає сухішою, аналогічна ситуація з очима. Що робити, якщо постійно турбує сухість, почервоніння та відчуття піску в очах? Важлива допомога – це препарати штучної сльози. Наприклад, краплі СуперОптік Аква містять гіалуронову кислоту, яка зволожує очі та покращує їх стан. Їх використовують від 3 до 5 разів на день.

Як жіночі гормони впливають на продукцію сльози

За продукцію сльози відповідають різні залози. За роботу мейбомієвих залоз, що виробляють ліпідні компоненти сльози, відповідають естрогени. Якщо останніх недостатньо, жирів в організмі також буде замало. Плівка ока стає рідкою, може розриватися та висихати.

З віком збільшується кількість вільних радикалів – особливо активних молекул, які можуть руйнувати клітинні оболонки. Такий стан називається оксидативним стресом. Якщо він продовжується тривалий час, можна говорити про зниження продукції сльози та загибель клітин.

Не слід забувати про інші фактори, які підвищують ризики розвитку синдрому сухого ока та можуть посилювати наслідки гормональних змін. Серед них використання контактних лінз, хронічні захворювання, прийом певних препаратів, постійна робота за комп’ютером або водіння авто.

Чим небезпечна сухість ока

Синдром сухого ока негативно впливає на якість життя, викликає сухість, почервоніння та печіння. Але це ще не всі можливі негативні наслідки. Сльоза потрібна оку для захисту та живлення. В рогівці немає судин, тож єдиним джерелом живлення необхідних речовин є природна сльоза. Також достатня кількість вологи потрібна для чіткого зору.

При синдромі сухого ока виробляється недостатня кількість сльози або змінюється її склад. Рогівка не отримує поживні речовини, позбавлена захисту від бактерій, втрачає гладкість. Страждає чіткість зору та з’являються неприємні симптоми – свербіж, почервоніння та печіння. Якщо не вживати ніяких заходів (наприклад, не почати використовувати препарати штучної сльози), страждає цілісність рогівки, виникають запалення (під час загоєння на тканинах утворюється рубець, що погіршує зір).

Що робити?

Якщо синдром сухого ока з’явився на тлі гормональних порушень, є такі варіанти розв’язання проблеми:

  • Розібратись з гормонами та відкоригувати їх.
  • Збільшити кількість сльози та нормалізувати її склад.

Краще за все діяти комплексно – тобто відновити гормональний фон та почати використовувати препарати штучної сльози. Краплі СуперОптік Аква усувають сухість, подразнення, відчуття втоми та піску в очах в результаті роботи за комп’ютером, використання засобів контактної корекції зору, тривалого перебування в приміщеннях з сухим повітрям, сильної алергії тощо. Вони не викликають звикання та підходять для щоденного використання до 3-5 разів на день.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас