Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Гормональні контрацептиви: за і проти

Переваги і недоліки гормональних контрацептивів

У сучасному світі існує безліч засобів захисту від небажаної вагітності. З настанням тривалих та серйозних стосунків багато хто з нас починає замислюватися про використання гормональних контрацептивів. Чи варто їх приймати, і які небезпеки нас підстерігають?

Особливості і різновиди

Цей вид захисту від небажаної вагітності часто вибирають жінки, які тривалий період перебувають у серйозних стосунках і хочуть не тільки надійніше убезпечити себе від небажаної вагітності, але і отримувати від інтимного контакту більше задоволення, не сковуючи його використанням презервативів. Перші протизаплідні таблетки з´явилися ще в 1960 році і містили дуже велику дозу гормонів, що, у свою чергу, створювало не найсприятливіший вплив на жіночий організм. З часом і з розвитком медицини гормональні протизаплідні препарати удосконалили і знизили негативний ризик для здоров´я. До того ж, всі препарати цього типу проходять ретельну перевірку на предмет вмісту рівня гормонів.

На даному етапі існує два види гормональних контрацептивів: комбіновані, які містять естроген і прогестерон та препарати, що містять тільки прогестерон. Естроген відноситься до стероїдних гормонів і відповідає за статеві ознаки у жінок, виробляється яєчниками. Прогестерон також відноситься до стероїдних гормонів.

Фахівці підкреслюють, що вдаватися до використання цього виду захисту бажано лише дамам, у яких влаштоване особисте життя з одним постійним партнером, оскільки протизаплідні таблетки захищають тільки від небажаної вагітності, але ніяк не від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Мінуси і небезпеки

В області шийки матки жінки відбуваються зміни, які заважають сперматозоїдам проникнути і зробити запліднення. До цих пір ведеться активна полеміка щодо тривалості прийому гормональних таблеток від небажаної вагітності. Варто відзначити, що небажані зміни, які в подальшому можуть призвести до безпліддя, відбуваються у дам, які приймають такі препарати без зупинки протягом приблизно трьох років.

Також майте на увазі, що для 25-річної дівчини відновлення репродуктивної здатності після зупинки в тривалому прийомі таблеток складає приблизно рік, а для 30-річної жінки - уже два. Однак думки якимось чином розходяться: деякі стверджують, що після закінчення прийому препаратів цього виду ймовірність завагітніти збільшується в кілька разів.

Плюси і користь

Гормональні препарати дійсно можуть впливати на зміну ваги жінки. При правильному призначенні і прийомі препаратів зміни у вазі не перевищують двох кілограм. Варто також розвінчати кілька міфів про наслідки застосування таких препаратів. Існує думка, що від прийому гормональних контрацептивів з´являються проблеми зі шкірою. Однак це зовсім не так - після прийому таблеток шкіра стає чистішою, а також зменшується кількість волосся в небажаних місцях. Прийом гормональних контрацептивів допомагає налагодити менструальний цикл. У ході досліджень також було помічено, що прийом оральних контрацептивів знижує ризик розвитку раку яєчників на 60%. Жінки зрадіють ще одному факту: виявилося, що прийом таких препаратів сприяє збільшенню грудей і її пружності.

Лікар-гінеколог Тетьяна Шевчук:

«На сьогоднішній день гормональні контрацептиви - це препарати першого вибору для жінок репродуктивного віку. Це пов´язано з кількома причинами. По-перше, однією з основних причин є високий ступінь захисту і надійності, який становить приблизно 99%. Другою причиною є метаболічна нейтральність, оскільки сучасні контрацептиви мають мінімальну побічну дію для жіночого організму. Третьою причиною є можливість поліпшити якість життя, перенести терміни менструації, що є надзвичайно актуальним для жінок під час відпустки, а також зважаючи на певні професії (наприклад, балерини). Це абсолютно безпечно, а також менструації стають менш хворобливими, рясними, а також менш тривалими.

Багато препаратів цього виду мають лікувальні дії: їх використовують для лікування рясних і хворобливих місячних, ПМС. Такі препарати, в більшості випадків, підходять для будь-якої категорії жінок - різного віку та з різними захворюваннями, проте здійснити їх грамотний підбір може тільки гінеколог.

Також не варто забувати, що це медичні лікувальні препарати, які не позбавлені негативних властивостей. Ні в якому разі не можна призначати такі препарати собі самостійно за позитивними рекомендаціями і відгуками подруг. Такі препарати протипоказані жінкам, які викурюють більше 10 сигарет на день, які страждають від варикозного розширення вен або мають пухлини. Підбирати і призначати такі препарати повинен виключно лікар-гінеколог. Побічні дії таких препаратів - виняток. Оскільки механізм дії гормональних контрацептивів полягає в тому, що відбувається тимчасова "підміна» роботи яєчників, не можна застосовувати дані препарати більше року. Найкраще робити перерви на два-три місяці і регулярно спостерігатися у гінеколога ».

У будь-якому питанні слід добре зважити всі плюси і мінуси, а вже потім приймати остаточне рішення! Будьте здорові і бережіть себе!»

За матеріалами likar.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас