Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Годування дитини, схильної до алергії

Дівчинка з червоними щічками посміхається

Із проблемами дитячої алергії стикаються багато матерей. У статті ви знайдете схему введення блюд прикорму, список «небезпечних» продуктів, поради лікаря з цього приводу.

Основними принципами дієтотерапії в період гострих проявів алергічних реакцій у немовляти і годуючими грудьми матері є:
1.Обмеження або повне виключення з харчування продуктів, що мають високу алергенність (яйця, риба, ікра, мед, шоколад, кава, какао). Також виключаються ягоди, фрукти і овочі, що мають оранжеве і червоне забарвлення: суниця, полуниця, малина, персики, абрикоси, цитрусові, морква, помідори. Буває, що дитина має алергію на червоні сорти яблук, а на зелені чи жовті − не має.
2.Повне усунення визначених, розпізнаних харчових алергенів (ті винуватці, які були спіймані «на місці злочину»).
3.Забезпечення потреб організму, що росте, в основних харчових речовинах і енергії за рахунок адекватної заміни виключених продуктів. 4.Поступове розширення раціону шляхом поступового введення раніше виключених продуктів (2-3 місяці тому).
5.Строге дотримання правил кулінарної обробки продуктів. Крім того, забороняються продукти і блюда, що спричиняють дратівливу дію на систему травлення — бульйони, гострі, солоні, смажені блюда, консерви, копченості, прянощі і інші продукти, що містять харчові добавки (фарбники, консерванти, емульгатори) — мармелад, зефір, тістечка, торти, фруктові води, сиропи та ін.

До продуктів, що рекомендуються для включення в гіпоаллергенну дієту, належать:
• ягоди і фрукти світлого забарвлення: яблука (антонівські, білий налив, ранет), світлі сорти смородини, жовта черешня, агрус, груші, банани і таке інше;
• овочі зеленого й білого забарвлення: белокочанна, цвітна і брюссельська капуста, кабачки, патисони, картопля;
• кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко та ін.);
• крупи (гречка, рис);
• м´ясо (яловичина, кролик, індичка);
• масла рослинні.

Під час пошуку по харчовому щоденнику можливих алергенів лікарі іноді рекомендують такі дослідження, як клінічний аналіз калу (копрограмма) або аналіз калу на дисбактеріоз.
Результати подібних досліджень допоможуть нам визначитися не тільки в причинах тривалої алергії у дитини, але і вибрати напрям реабілітації, що може в себе включати:
• тільки раціональну й енергетично повноцінну дієту.
• дієта + ентеросорбенти (активоване вугілля, энтеросгель і ін.).
• дієта + ентеросорбенти + протиалергічні препарати.
• за наявності дисбактеріозу кишечнику — його лікування.

Алергічні прояви на шкірі у дитини можуть бути однією з ознак непереносимості білка коров´ячого молока (також можуть мати місце: часта блювота, погана надбавка маси тіла, кишкові коліки або рідкий стілець). У даному випадку необхідно, у першу чергу, виключити алергічні прояви на інші продукти харчування (соки, пюре і ін.).

Приблизна схема введення блюд пригодовування в дітей з атопічним дерматитом

Продукти та блюда Вік дитини, місяці
0-45678910-12
Фруктовий сік, мл--40-5060708090-100
Фруктове пюре, г--40-5060708090-100
Творог, г--20-4040404050
Жовток, шт-----0.50.5
Овочеве пюре,г-10-100150150170180200
Каша, г-50-140150150170180200
М´ясне пюре, г---5-30505060-70
Кефір, мл---200200400400
Хліб, г----5510
Печиво, г---551010-15
Рослинна олія, г-333555-6
Вершкове масло, г----556


Як випливає з таблиці, введення блюд прикорму у дітей з алергічними реакціям на шкірі, що повторюються, відкладають на пізніші терміни до зменшення або зникнення проявів захворювання (але на «голодній» дієті дитину довго тримати не слід). Зазвичай починають з «менш алергенних» блюд — з безглютеновых каш (гречана, рисова). Каші вводять поступово, з ложечки, до годування грудьми або молочною сумішшю. У перший тиждень введення каші її рекомендують давати в менш густому вигляді з метою поступового звикання дитини до густої їжі. Дітям зі встановленою непереносимістю білків коров´ячого молока і лактози необхідно на початку пропонувати безмолочні гречані й рисові каші, які готуються шляхом додавання до сухої каші кип´яченої води або вашої лікувальної суміші. У подальшому асортимент гіпоаллергенних каш можна розширити за рахунок каш з фруктовими добавками (з 5-ти місяців -безмолочна вівсяна каша з яблуком).
У разі успішної переносимості каші через 2-4 тижні можна запропонувати дитині наступне блюдо — овочеве пюре (з 1-2-х компонентів) з подальшим поступовим розширенням його складових.
Введення фруктових соків і пюре у дітей з алергічним дерматитом відкладається до періоду повного зникнення або стихання проявів алергії, оскільки поспішне введення цих блюд часто приводить до загострення стану дитини. Достатній вміст вітамінів і мікроелементів є в грудному молоці або в лікувальній суміші, а також в основних блюдах прикорму — каші й овочевому пюре.
Введення решти блюд і харчових добавок (кефір, м´ясо, сир) дітям з алергічними проявами також може відкладатися на пізніші терміни за умови хорошої переносимості дитиною основних блюд (каша, овочеве пюре). Цю частину раціону треба скласти індивідуально для вашої дитини разом із лікарем.

(дитячий лікар Яловчук А.В.)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Вагінопластика

Вагінопластика – це пластична операція, направлена на корекцію стінок піхви. Допомагає позбутися дискомфорту та неприємних симптомів, відновити чутливість під час інтимної близькості та функціональність статевих органів. Якщо цікавить, скільки коштує вагінопластика, ціна операції вказана на сайті Grace Clinic. Слід враховувати, що вартість залежить від складності та об’єму втручання та визначається точно після консультації лікаря.

Baby-Led Weaning: найкращі продукти для самоприкорму

У меню прикорму за принципом BLW можна включити будь-які продукти, нарізані на зручні шматочки (для початку – за розміром кулачка дитини), м'які і такі що не становлять ризику задушення для малюка.

Найкращий магазин техніки в Україні: знайдіть ідеальний блендер для першого прикорму

Перший прикорм для вашої дитини – це важливий момент, і правильний вибір кухонної техніки може значно спростити цей процес. Якщо ви шукаєте магазин, де можна знайти широкий асортимент якісної техніки, рекомендуємо перейти за посиланням https://vencon.ua/. Вибір правильного обладнання не тільки полегшить приготування їжі, але й надасть можливість безпечного та здорового харчування для вашого малюка, враховуючи всі нюанси його розвитку та потреб.

BLW-прикорм: коли і як починати

Baby-led weaning: в якому віці починати самоприкорм

Експерти, включаючи Американську Академію Педіатрії (ААП), рекомендують починати прикорм у віці 6 місяців. У цьому віці більшість малюків вже вміють сидіти та хапати/тримати предмети. Також до цього часу у дітей проходить рефлекс виштовхування язика (який змушує їх виштовхувати сторонні речовини з рота), а в їхньому кишечнику вже виробляються необхідні травні ферменти для засвоєння твердої їжі.