Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Проблемна шкіра

Проблемна шкіра

У давньогрецькій міфології існує легенда, згідно з якою найчарівніша німфа, яку звали Акне, була покарана богами. Боги покрили її прекрасне обличчя страшними прищами, які згодом стали називатися акне, комедонами або ж вуграми.


Згідно зі статистикою більше 70% людей у віці від 12 до 24 років, так чи інакше, страждають від вугрових висипань, хоча це захворювання може затягнутися, і переслідувати людину і до 40 річного віку. Це захворювання великої небезпеки для життя не несе, та не дивлячись на це, більш ніж в 35% випадків це захворювання вимагає ретельного тривалого лікування під наглядом фахівців.

Акне, відомі нам під назвою вугри, утворюються внаслідок перебігу запальних процесів, що знаходяться на шкірі сальних залозах. Хронічне запальне захворювання шкірних сальних залоз, що відбувається через закупорювання та надмірну продукцію залозами шкірного сала, називають вугровою хворобою.

Вугрова хвороба - це хвороба сальних залоз, тому логічно припустити що вугри з'являються тільки в тих ділянках нашого тіла, де є сальні залози, а це область носогубного трикутника, над бровами, ніс й підборіддя - на обличчі, а також області спини і середньої лінії грудей. Сальні залози досягають піку активності в період статевого дозрівання і їхня активна робота у здорової людини триває до 25-26 років.

Класифікація видів вугрів залежно від стадії їхнього розвитку та інших факторів

1. Наслідком закупорювання протоків сальних залоз стає поява комедонів. Вони утворюються за рахунок накопичення під шкірою шкірного сала. Зовні комедони схожі на маленький, від 2 до 3 мм, білий вузлик. У разі якщо шкірне сало виходить назовні, його окисляє кисень, таким чином, з'являються чорно-точкові вугри, які також носять назву відкритих комедонів.

2. Папульозні і папулопустулезниі вугри - даний різновид вугрової висипки є наслідком розвитку запальних процесів, які протікають навколо комедонів відкритого або закритого типів. У разі якщо запалення було сильним, то після цих вугрів на шкірі можуть залишатися рубці.



3. Іншим видом є індуративні вугрі – це вугрі, запалення в яких протікає в глибоких шарах шкіри. Після подібних вугрів майже завжди залишаються рубці. Даний вид вугрової висипки має тверду консистенцію, наслідком чого є набряк і запалення найближчих ділянок шкіри.

4. Флегмонозні вугри. Цей вид вугрової висипки з'являється внаслідок подальшого розвитку запалення, і появи наповнених гноєм порожнин в шкірному покриві. Подібні прилеглі порожнини мають властивість зливатися, за рахунок чого вони можуть досягати значних розмірів.

5. Іншим видом вугрової висипки є конгломератні або нагромаджені вугри. Вони утворюються безліччю узловатокістозних вугрів, найчастіше з'являються в області грудей, обличчя, живота і верхньої частини спини. Можливе об'єднання подібних вугрів, в результаті чого утворюються порожнини, заповнені гноєм. Найчастіше після подібних вугрів залишаються грубі рубці. Поява цього виду вугрів сигналізує про те, що хвороба протікає досить важко. Після віку статевого дозрівання даний вид вугрів не проходить самостійно, на відміну від простих комедонів, подібні вугри можуть з'являтися і у дорослих людей аж до 40-50 років.

6. В результаті здавлювання протоків потових залоз, що є наслідком запальних процесів, що протікають в сальних залозах і волосяних фолікулах, утворюються інверсні вугри . Результатом є виникнення запалення і появи норичних ходів. Основними факторами, що впливають на появу подібної вугрової висипки, є: тертя одягу, свербіж і надмірна вага.

7. Досить рідкісною формою вугрової висипки є блискавичні вугри. Найчастіше цим видом вугрової хвороби страждають чоловіки у віці 13-18 років. Їм дали таку назву, тому що в короткі проміжки часу на місці вугрів з'являються виразкові поверхні, що супроводжується різким підвищенням температури, болями в животі і суглобах. Ці та інші ознаки, які проявляються при блискавичних вуграх, свідчать про ураження всього організму.

НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ПОТРІБНО НАМАГАТИСЯ поставити собі діагноз САМОСТІЙНО - цим повинні займатися фахівці, які знають свою справу, адже існує чимало хвороб схожих з висипом вугрів за клінічними ознаками, але першопричини, у яких зовсім інші.

Приміром, запальна реакція сально-волосяного апарату, що виникає без комедонів, є наслідком досить великої групи різних дерматологічних захворювань. До них відносяться і рожеві вугри, і саркодїоз, і туберкульоз шкіри, пероральний дерматит, і багато інших. Також дуже схожі на вугровий висип прояви вторинного сифілісу.

За матеріалами med-dovidka.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас