Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Символіка пасхального столу

Символіка пасхального столу

Свято Світлого Христова Воскресіння, Великдень, - головна подія року для православних християн і найбільше православне свято. Слово "Великдень" прийшло до нас із грецької мови і означає "настання", "позбавлення". У цей день ми святкуємо позбавлення через Христа Спасителя всього людства від рабства диявола і дарування нам життя і вічного блаженства. Як Христовою смертю здійснено наше спокутування, так Його Воскресінням дароване нам вічне життя.


Воскресіння Христове - це основа і вінець нашої віри, це перша і найбільша істина, яку почали благовістити апостоли. Великдень за своїм значенням виходить з ряду найголовніших свят і іменується "Святом свят і торжеством торжеств". У цей і наступні дні багаторазово звучать слова великоднього вітання: "Христос воскрес! - Воістину воскрес", якими ми сповідуємо віру у Воскресіння Господа.

На Великдень передбачається особливо рясна і різноманітна трапеза. У будинку кожного віруючого християнина на святковому Пасхальному столі присутні традиційні страви, які несуть в собі глибокий символічний зміст. Традиційно, після закінчення богослужіння віруючі розговляються (тобто припиняють піст) шматочком паски, фарбованими яйцями і паскою (приготовленою зазвичай з сиру).

З початком першої седмиці поста дбайливі господині починають збирати лушпиння цибулі, яке краще всякого імпортного порошку забарвлює яйце в найправильніший густий червоно-коричневий колір. Розфарбовування пасхального яйця - це справжнісіньке мистецтво. Художники-мініатюристи здатні зобразити на опуклій поверхні храми і монастирі, фантастичні букети, небесні світила, моря, ліси, степи і гори, святих і ангелів. Тільки весь цей живопис - вплив Заходу, а справжнє пасхальне яйце завжди фарбується цибулинним лушпинням!

Пояснення звичаю фарбувати великодні яйця в червоний колір сходить до досить пізнього апокрифу, в якому йдеться про звернення до християнської віри Римського імператора Тіверія. Бажаючи зупинити проповідь Марії Магдалини, Тіверій заявив, що він скоріше готовий повірити в перетворення білого яйця в червоне, ніж у можливість пожвавлення померлого. Яйце почервоніло, і це стало останнім аргументом у полеміці, яка завершилася хрещенням Римського кесаря.

Звичай обмінюватися фарбованими яйцями міцно увійшов у побут Церкви, а з'явився ще в I столітті від Різдва Христова. Символічне значення яйця як початку нового життя було відомо і раніше. Церковний переказ свідчить, що в ті часи було прийнято, відвідуючи імператора, приносити йому дар. І коли бідна учениця Христа, свята Марія Магдалина прийшла в Рим до імператора Тіверія з проповіддю віри, то подарувала Тіверію просте куряче яйце.

Тіверій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа і вигукнув: "Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним". Тут же на очах імператора відбулося диво - яйце стало червоним, свідчачи істинність християнської віри.



Паска по своїй формі нагадує артос - хліб, який освячується на пасхальному богослужінні і лунає віруючим в суботу Світлої седмиці. Великодній артос - символ Самого Господа Ісуса Христа. Артос завжди готується з дріжджового тіста. Це не іудейський калач, в якому немає нічого живого. Це хліб, в якому дихає закваска, життя, яке може тривати вічно. Онтологічний статус артоса не дозволяє додавати в нього нічого зайвого. У ньому немає ніякої здоби, ніяких ароматичних речовин. Артос - це символ самого насущного хліба - Христа Спасителя, Який є Життя!

Однак у пасхальному куличі, цьому артосі, перенесеному на святковий стіл, навпаки, присутні і здоба, і солодощі, і родзинки, і горіхи. Правильно приготована паска не черствіє тижнями; вона ароматна, красива, важка і може простояти, не зіпсувавшися, всі сорок днів Великодня. Така видозміна артоса теж має символічну основу. Паска на святковому столі символізує присутність Божу в світі і в людському житті. Солодкість, здоба, краса паски, таким чином, висловлюють турботу Господа про кожну людину, Його співчуття, милосердя, поблажливість до немочі людського єства, готовність почути будь-яку молитву, прийти на допомогу останньому грішникові.

Сирна паска також має свою глибоку, укорінену в Священному Писанні символіку. Земля, де в киселевих берегах течуть молочні ріки, є одним з найбільш поширених архетипів, характерних для різних культур. Молочні ріки в киселевих берегах були віковічною мрією російського селянина, яка втілилася в казках і народних піснях.

Господь, звертаючись до Мойсея, обіцяє Своєму обраному народу "Краю доброго й широкого, де тече молоко й мед". Таким чином, сирна паска - це символ пасхальних веселощів, солодощі райського життя, блаженної Вічності, яка не є нескінченно триваючою, безглуздим повторенням одного і того ж, але, за пророцтвом Апокаліпсиса, "новим небом і новою землею".

Поради з приготування сирної паски

• Щоб паска легко виймалася з пасочниці зі збереженням форми, пасочницю перед заповненням необхідно вистилати трохи вологою марлею.

• Сметану для паски краще всього брати густу, жирну. Щоб видалити зі сметани зайву вологу, сметану потрібно помістити в полотняний мішок або загорнути у декілька шарів марлі, акуратно віджати, а потім на кілька годин помістити під прес.

• Замість того, щоб протирати сир через сито, можна двічі пропустити його через м'ясорубку. Сир для приготування паски можна зробити з топленого молока. Технологія його приготування така ж, як і для звичайного сиру, тільки молоко попередньо затоплюють в духовці протягом кількох годин (чим довше топиться молоко, тим інтенсивніше стає його забарвлення). Паска з такого сиру має красивий рожевий колір і приємний тонкий присмак.

• Паску слід тримати в холоді під пресом не менше 12 годин.

• Якщо в паску кладуть родзинки, то їх потрібно добре промити, перебрати, просушити на рушнику або серветці.

• Цукати апельсинові для паски треба дрібно нарізати, цедру лимона натерти на тертці, пряні добавки дрібно змолоти в кавомолці і просіяти через часте ситечко.

• Ядра мигдалю легко очистяться, якщо залити їх окропом і залишити на 20-30 хвилин, тоді шкірка легко знімається. Потім ядра підсушити і подрібнити.

За матеріалами gotovim-doma.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас