Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Великодній світанок: що нести до церкви?

Великодній світанок: що нести до церкви?

Скоро настане Чистий четвер, коли ми будемо пекти до Світлого свята ароматні паски, потім пройде Свята п'ятниця, коли за звичаєм ми готуємо до свята писанки, крашанки, - і настане субота, що знаменує Всенощну. Вона ж завершиться Світлим Воскресінням - на світанку цього дня (близько 4-5 годин ранку), коли завершується нічне богослужіння, за звичаєм відбувається знаменна подія - святою водою освячуються паски, які принесли в храм парафіяни. Що і як приготувати для освячення в церкві?


Головний герой


Це, звичайно, паска. Якщо є можливість, то бажано самим приготувати цю святкову страву. Так, доведеться попрацювати близько 2-3 годин - але результат того вартий. А який чудовий аромат стоїть в домі! Що стосується рецептів паски - то їх безліч: від найпростіших, до трудомістких, які, мабуть, будуть під силу тільки досвідченим господиням. Не забороняється принести в церкву і куплену паску. Важливо освятити її в церкві під час нічного богослужіння, тільки тоді страва буде вважатися пасхальною. В іншому випадку паска вважається... просто кексом. Так, і не забудьте до початку освячення вкласти в паску тонку церковну свічку - це також знаковий момент.

Червоний дар

Пам'ятаєте легенду про те, як Марія Магдалена не побоялася і попрямувала до палацу до римського імператора Тіберія, розповісти новину про воскресіння Христа? В якості подарунка вона взяла з собою просте куряче яйце. У відповідь на почуті слова Тіберій тільки розсміявся і сказав, що воскресіння неможливо, як і те, що її яйце зараз стало б червоним. В ту ж мить яйце на очах правителя почервоніло. Тому другим символом Великодня, безумовно, є фарбовані яйця - кілька штук (за кількістю членів сім'ї) також візьміть з собою до церкви.



Форма і зміст

Покласти всі продукти бажано в плетений кошик, щоб нічого не запилилося і не пом'ялося. Під низ необхідно постелити тонкий рушник і його ж краями зверху накрити продукти (або використовувати інший для покриття, якщо одного недостатньо). Перед освяченням слід розкрити продукти, для попадання святої води і запалити на пасці свічку.

Якщо ви збираєтеся в храм вперше, не забудьте підготувати пожертвування для церкви - це може бути купюра (номінал ви визначаєте самі), паска або пара фарбованих яєць. Для збору пожертвувань ходить спеціальний служитель церкви перед священиком, що чинить обряд освячення.

У числі табу

Священнослужителі настійно просять прихожан не приносити з собою на освячення м'ясні продукти, сало і ковбаси, а також - спиртні напої. Справа в тому, що необхідно не тільки прийти до церкви і дочекатися, поки їх окроплять святою водою, але важливо також увійти до церкви і помолитися, а з перерахованими вище продуктами, які видають сильний аромат, вхід в храм вкрай небажаний. До речі, і для освячення хрестиків і іконок слід підібрати інший час.

За матеріалами feelgood.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас