Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Діти нерідко страждають на так званий «головний біль напруги»

Діти нерідко страждають на так званий «головний біль напруги»

Таке поширене у дорослих нездужання, як головний біль, у дітей виникає не так часто. Але якщо батьки нерідко воліють перетерпіти його або зняти анальгетиками, то до малюків таке рішення проблеми непридатне.


Біль - один з головних компонентів захисної системи організму. Неприємні відчуття нам доставляють больові рецептори, якими пронизане все на¬ше тіло включаючи м'язи, нерви, судини і оболонки головного мозку. Механізм виникнення головного болю у дітей до кінця не вивчений.

Відомо тільки, що це явище провокують відразу кілька факторів, пов'язаних у тому числі з порушенням у роботі гормональної та судинної систем, і розмежувати їх складно навіть фахівцям.

Головні болі не вважаються окремим захворюванням, зате вони завжди є симптомом внутрішніх неполадок, як тимчасових і часто одноразових, так і серйозних, які потребують детального обстеження і лікування.

Словами не описати

Розпізнати головний біль у дітей, які ще не вміють говорити, непросто. Якщо малюк неспокійний, потрібно спочатку виключити інші можливі проблеми - коліки, голод, мокрі пелюшки - і тільки потім звернути увагу на наступні симптоми. При головному болі плач дитини буде супроводжуватися помітним збудженням. Малюк буде мружитися, мотати головою. Недуги можуть супроводжувати збої в режимі сну і прискорені відрижки.

Не легше виявити проблему і у дітей, вже здатних описати свої відчуття словами: вони не завжди розуміють, яка частина тіла у них болить. Так що, краще спиратися на ті ж тривожні сигнали, які подають немовлята: млявість, плаксивість, дратівливість, відмова від їжі, порушення сну.

Поза підозрою

Деякі хвороби, на які іноді грішать батьки, у малюків зустрічаються не так час¬то. Так, діти молодше 5 років рідко страждають на мігрень.

Причиною повторного головного болю у дитини також навряд чи буде підвищений або знижений артеріальний тиск: його може викликати тільки серйозне ендокринне захворювання (хвороби щитовидної залози і гіпофіза). Не схильні малюки і до вегетосудинної дистонії.



Висока напруга

Діти нерідко страждають так званим «головним болем напруги», який виникає через надмірне навантаження на м'язи шиї, обличчя і потиличної частини голови. У цих зонах накопичується напруження, яке потім передається лобовим м'язом і викликає спазм.

Часта причина такого болю - сколіоз, який сьогодні реєструється навіть у 3-літніх малюків. Сучасні діти все більше часу проводять в статичному положенні - вдома перед телевізором або за столом на заняттях.

Ще один поширений фактор - плоскостопість. Деформація стопи, опори всього тіла, призводить до неправильного розподілу навантаження у вертикальному положенні. Ці зміни стосуються і м'язів шиї, викликаючи головний біль.

Іноді головні болі виникають через невиявлені розлади зору. Щоб краще бачити, малюк постійно мружиться. При цьому перенапружуються різні групи м'язів. Якщо правим і лівим оком дитина бачить добре, вона може неправильно фіксувати голову, що викличе спазм м'язів шиї.

Ніжне створіння

Інший тип головного болю, що зустрічається у малюків, пов'язаний із змінами тонусу судин головного мозку. І хоча офіційного медичного терміна для нього не існує, його можна умовно називати «судинним». У дітей молодших 2 років такі болі часто виникають на тлі підвищеного внутрішньочерепного тиску.

У групу ризику також потрапляють малюки, які перенесли гіпоксію або родову травму. Тим не менше, з подібним нездужанням при цілком банальних обставинах може зустрітися будь-яка дитина. Так, діти нерідко скаржаться на погане самопочуття, коли перевтомлюються.

Нервова система у них сформована не до кінця, і процеси збудження і гальмування регулюються погано. Якщо малюк стикається з надмірним навантаженням, йому буває важко перейти від стану активності до стану спокою. Перезбудження викликає спазм судин голови.

Крім того, «судинний» головний біль - частий супутник ГРВІ. На початку хвороби на тлі активного розмноження вірусу і підвищення температури тіла у дрібних судинах голови виникає застій крові, який сприяє виникненню болю. Інший фактор - закладеність носа, який часто супроводжує ГРВІ.

Малюк починає дихати ротом, і в легені повітря надходить неправильного складу і температури. Одними з перших на ці зміни реагують судини голови. Схожим чином головний біль виникає при збільшених аденоїдах.

А при таких захворюваннях, як гайморит і отит, запальний процес в порожнині черепа зачіпає не тільки судини, але і нерви, і головні болі стають гострими.

За матеріалами dytyna.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас