Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вітаміни… Де їх шукати? (частина 1)

Вітаміни… Де їх шукати? (частина 1)
 

«Бракує вітамінів!». Цю фразу кожен з нас неодноразово чув, і всі ми чудово знаємо ще зі школи: вітаміни – це корисно! А чи задумувались Ви над тим, для чого людському організму потрібні ті самі вітаміни? Вітаміни потрібні для життя (vita – з лат. життя), а якщо точніше сформулювати – вітаміни надають організму життєвих сил. Саме тому вищезгаданий діагноз («бракує вітамінів») ми інколи ставимо собі самі, коли відчуваємо брак життєвої енергії.

 
Наш організм потребує 13 вітамінів: A, C, D, E, K і 8 вітамінів групи В: тіамін, нікотинова кислота, рибофлавін, пантотенова кислота, біотин, фолієва кислота, В6 і В12. Деякі з них можуть накопичуватись в жировій тканині (А, D, E, K), а інші – ненадовго зберігаються в організмі, і їх потрібно постійно включати в свій раціон (С і група В).

Часто вітаміни (наприклад вітамін С) втрачаються при тепловій обробці продуктів. Тому, щоб зберегти їх, продукти потрібно готувати на парі чи запікати в цілому вигляді, або ж споживати сирими. Коли Ви подаєте до столу свіжі овочі та фрукти – краще їх не розрізати, адже під дією світла вітамін С руйнується. Для того, щоб у відварених овочах збереглось більше вітамінів – опускайте їх в уже кип’ячу воду та нарізайте великими шматками. При швидкому заморожуванні більшість вітамінів зберігається.

Якщо Ваша дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, або споживає якісну адаптовану суміш – додаткового прийому вітамінів (у вигляді лікувальних препаратів) вона не потребує. Не варто давати дітям «вітамінки» за власною ініціативою, бо Ви вирішили, що вони їм потрібні, чи повірили яскравій рекламі. Вітамінні препарати – це ліки, які мають свої побічні ефекти, тому приймати їх потрібно лише за призначенням лікаря!

Про те, які продукти є джерелом тих чи інших вітамінів, читайте у наступній статті. 

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас