Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи шкодять памперси хлопчикам?

Одноразові підгузники

Чи шкодять памперси хлопчикам? Дуже животрепетна тема і це цілком зрозуміло - будь-які питання, що стосуються до області любові, статевих відносин і продовження роду, завжди були, є і будуть вельми гострими і хвилюючими.

У засобах масової інформації епізодично проскакують повідомлення про те, що використання одноразових підгузників є причиною чоловічого безпліддя.

Типове повідомлення виглядає таким чином: «Використання памперсів загрожує дітородній функції хлопчиків. Учені стверджують, що застосування памперсів (і інших видів одноразових підгузників) може привести до безпліддя хлопчиків. Памперси сприяють підвищенню температури в області мошонки, що шкодить нормальному розвитку яєчок. Відомо, що у дорослих чоловіків підвищення температури перешкоджає виробленню повноцінної сперми. Збільшене число випадків чоловічого безпліддя в останніх 25 течія учені цілком відносять до практики використання памперсів.»

Адже якщо можна науково обґрунтувати той факт, що безпліддя в конкретного чоловічого індивідуума викликано саме носінням памперса, то в компанії-виробника можна відсудити шалені гроші. Проте про подібний судовий процес ніхто і ніколи не чув.

Річ у тому, що, згадані в приведеній цитаті «учені», пишуть, як правило, трохи по-іншому.

У будь-якому дослідженні, а досліджень таких зовсім небагато, виводи вельми далекі до такої ось категоричності.

Наприклад, німецькі педіатри (університет міста Киль) на підставі вивчення аж 48(!) дітей, публікують в журналі "Archives of Disease in Childhood" результати вимірювання температури мошонки і висловлюють припущення про те, що застосування памперсів у хлопчиків може надалі позначитися на якості їх сперми.

Зрозуміло, що для науки цінність виcновку «Може позначитися» або «Може не позначитися» - практично рівна нулю, але для газет подібного припущення цілком достатньо. Ну, хіба не сенсація - адже це, виявляється, через памперси росте кількість безплідних чоловіків!

А число дійсно росте. І причин - вистачає:
- малорухливий і переважно сидячий спосіб життя;
- куріння, алкоголь, наркотики;
- надлишок побутової хімії;
- об´їдання;
- ковтання з приводу і без ліків, починаючи з дитинства;
- конкретні хвороби, що призводять до безпліддя, - венеричні або, наприклад, епідемічний паротит (свинка);
- психоемоційні стреси і вдома, і на роботі;
- екологічна обстановка.

Список не повний, але достатній. Хто здивується, якщо написати про те, що сидіти цілий день (на роботі, за кермом автомобіля і удома перед телевізором), мати зайву вагу і лаятися з дружиною і начальством шкідливо для якості сперми? Та ніхто! А ось звинуватити у всіх бідах памперси - набагато цікавіше. Адже від одноразових підгузників можна відмовитися, а від дружини і начальства - куди ж подінешся.

Для, того щоб об´єктивно розібратися в цій проблемі, зробимо невеликий екскурс в область анатомії і фізіології.

Отже, в періоді внутрішньоутробного розвитку плоду чоловічої статі яєчко знаходиться в черевній порожнині і опускається в мошонку лише до моменту народження. Анатомічно яєчка новонароджених мають розміри відносно великі, порівняно з дорослою чоловічою особиною. Праве яєчко дещо більше лівого, але у міру зростання їх маса вирівнюється. Конкретні арифметичні параметри (ця інформація для любителів точних наук) складають: висота 9-11 мм, ширина - 5 - 5,5 мм, товщина - до 5 мм, маса 0,2 - 0,3 грами.

У яєчках є особливі клітини - клітини Лейдіга. Їх завдання - продукція чоловічих статевих гормонів - андрогенів і тестостерона. У перші 7-8 років життя клітки Лейдіга фактично «простоюють» - це підтверджує хоч би той факт, що концентрація тестостерона в крові дуже-дуже низька, а кількість андрогенів в сечі в десятирічного хлопчика таке ж, як і в дівчинки аналогічного віку.

Після семи років життя в насінних канальцях з´являється просвіт, починають з´являться клітини-попередники сперматозоїдів - т.з. сперматогонии і сперматоциты. Ну а повноцінні, якісні і активні сперматозоїди можуть бути виявлені не раніше, ніж в 10 років, як правило, значно пізніше.

З погляду здорового глузду, наведеної інформації цілком достатньо, щоб переконатися в неспроможності тверджень про те, що памперси впливають на якість сперми - як можна впливати на те, чого до семирічного віку немає в принципі?

Для тих, кому приведеної інформації недостатньо, приведемо ще декілька фактів.

Дійсно існує ряд досліджень, що доводять, що дія на мошонку дорослого чоловіка підвищеної температури призводить до зниження активності сперматозоїдів. Відразу ж підкреслимо: мова йде не про безпліддя, тобто повне припинення руху сперматозоїдів, а лише про зниження їх активності. Суть дослідження така: дорослих героїв-добровольців опускали у воду, з температурою 45° З, на 30 хв. Вказану процедуру здійснювали щодня і лише через 2 тижні вдалося виявити зниження сперматозоїдної активності. Спробувати з цього експерименту зробити висновки про те, що памперс шкідливий може тільки фантаст.

Конкретні цифри, за даними численних спроб вимірювання, такі: при використанні марлевих підгузників температура мошонки складає в середньому 34,9° З, а при використанні памперсів - 36,0° С. Ні про яких 45° мова не йде і близько. Але справа навіть не в цьому: адже вимірюється саме температура мошонки, а не температура яєчка. А різниця тут дуже і дуже принципова.

Між яєчком і навколишнім середовищем є цілих 7 (сім!) оболонок. Яєчковая артерія, що несе кров у мошонку, проходить прямо в середині великого венозного сплетення, і це створює ідеальні умови для віддачі тепла. Нагрівати шкіру мошонки не проблема, але розігріти (перегріти) самі яєчка - завдання не з легких - аж надто великі компенсаторні можливості системи теплорегуляції.

Остання фраза підтверджується численними дослідженнями, з вивчення активності сперматозоїдів у жителів теплих (дуже теплих) країн, а також у чоловіків, які працюють при високій температурі навколишнього середовища. Усі дослідники приходять до одних і тих же висновків: якщо яєчко від природи нормальне, тобто якщо немає анатомічних дефектів, ніяке підвищення температури навколишнього середовища не зможе перешкодити людині, успішно (результативно) зайнятися продовженням роду.

І ще один безперечний факт, здатний переконати найзапекліших скептиків, за умови, що згадані скептики погодяться задуматися і зробити висновки.

Ми вже згадували про те, що в плоду яєчко знаходиться в черевній порожнині. Існує зовсім не рідкісна хвороба, яка називається крипторхізм. Крипторхізм - це аномалія розвитку, при якій яєчко (одне або обидва) відсутнє в мошонці, - воно не опускається і залишається в черевній порожнині після народження. У подібній ситуації робиться операція, у ході якої яєчко переміщається в місце, для нього природою призначене. Кількість таких операцій - мільйони.

Численні дослідження тканини яєчка, що не опустилося, показали, що якщо операція проводиться у віці дитини до 2-х років, ніяких змін у структурі яєчка виявити не вдається - ні на момент операції, ні надалі. Тобто яєчко, 2 року що знаходилося в черевній порожнині, ніяк - ні структурно, ні функціонально, не відрізняється від яєчка, яке нормальним чином присутнє в мошонці з моменту народження хлопчика.

Але ж температура в черевній порожнині на 5 градусів вище, ніж у мошонці. Вище постійно, усе 24 години в добу, 2 роки поспіль. І це ще не все. При крипторхізмі охолоджування яєчка утруднене, оскільки відстань між яєчковою артерією і венами помітно більше, ніж при нормальному розташуванні яєчка. Ось і виявляється: навіть якщо порушена терморегуляція яєчка через неправильне розташування судин, навіть якщо протягом двох років температура яєчка перевищує нормальну на цілих 5 градусів - це все одно не призводить ні до яких негативних наслідків!

Температура мошонки (ще раз повторюю: саме мошонки, а не яєчка) усередині одноразового підгузника вища, порівняно з багаторазовим, на 1 градус. Ну і що з цього? НІЧОГО. А чого шумимо? Незрозуміло.

Взагалі в спробах дискредитації памперсів багато нелогічного.

Так у будь-якій газетній замітці, присвяченій шкідливості для хлопчиків одноразових підгузників, згадується явище під назвою «парниковий ефект». Суть цього явища, з погляду авторів, - усередині памперса вище не тільки температура, але і вологість. Саме поєднання двох цих параметрів і робить згубний вплив на статеве здоров´я майбутнього чоловіка.

Ось це і незрозуміло абсолютно. Здавалося б, сенс застосування одноразового підгузника полягає, перш за все, в тому, щоб усунути вологість, на цьому їх корисність і побудована. Саме всередині памперса, завдяки специфічним властивостям абсорбенту, ніякої підвищеної вологості не спостерігається - якраз навпаки - вона (вологість) нижче, а шкіра сухіша, порівняно з підгузниками багаторазовими. Знову-таки, памперс, як би щільно його не фіксували, вельми далекий від герметичності, а який же може бути парниковий ефект, якщо вологість нижче, а герметичність відсутня? Питання, зрозуміло, риторичне. Цілодобово памперс не міняти, або на додаток до багаторазового підгузника, обмотати дитина трьома пелюшками, зверху клеяночку, щоб не замочить цінну ковдру, і у такому вигляді піти гуляти - у подібній ситуації говорити про парниковий ефект цілком можна. Але зв´язок парникового ефекту з одноразовим підгузником аж надто проблематична.

І ще один літературний шедевр. Унікальна фраза: «яєчкам дуже потрібний холод, підвищена температура їм протипоказана». Як опустиш очі в кінець замітки - автор обов´язково жінка. Звідки цей досвід, ці спостереження? Упевнений, що якщо у мільйона чоловіків запитати, що потрібне їх яєчкам, ні не один попросить холоду...

Знову цитата: "Чоловічі яєчка люблять прохолоду, тому вони і знаходяться в мошонці, а догори підтягаються тільки перед сім´явипорскуванням". Поряд фотографія молодої журналістки-спеціалістки. Чи може чоловік оспорювати подібне твердження? Ну, хіба що, звернеться до письменниць з проханням: попросити свого коханого зняти плавки в той момент, коли він виходить після купання в річці. Ви із здивуванням зможете виявити, що яєчка, що «люблять холод», підтягаються догори не тільки перед сім´явипорскуванням...

Підводимо підсумок: памперси і хлопчики сумісні, майбутні свекри і свекрухи можуть спати спокійно, майбутні тещі - не хвилюватися.


(За матеріалами mamochka.kz )

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас