Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прикорм: орієнтовна послідовність введення продуктів (частина 2)

Прикорм: орієнтовна послідовність введення продуктів (частина 2)
 

Паралельно із кашею поступово можна вводити і фруктові пюре та соки.

Щодо соків, то найчастіше починають із яблучних (некислих сортів). Такий вибір є невипадковим, адже яблуко – «рідний» нам фрукт, який, швидше за все, добре сприйме організм малечі. Схема введення – аналогічна, як при введенні будь-яких нових продуктів: починаємо з кількох крапель і поступово (приблизно за тиждень-півтора) доводимо до потрібної кількості. Після знайомства з яблучним, запропонуйте маленькому гурману грушевий, морквяно-яблучний, сливовий, абрикосовий, а згодом можна буде і ягідні соки. Після року малюк спробує також апельсиновий та полуничний, а поки що – не поспішайте з цими фруктами (оскільки вони є високо алергенними).



Що стосується фруктових пюре – ситуація така ж як із овочевими: починаємо з моно компонентного, доза – мінімальна (1 кофейна ложечка), і поступово доводимо до оптимальної кількості, слідкуючи за реакцією організму малюка. З часом починаємо комбінувати і поєднувати різні фрукти, додаємо пюре в каші, до кефіру чи сиру (коли в раціон вже будуть введені кисломолочні продукти). Починайте з неекзотичних фруктів, які ростуть у Вашій місцевості.

Коли дитина вже отримує повну порцію першого і другого прикорму, зазвичай в овочеве пюре починають поступово додавати м’ясне. Паралельно можна запропонувати малюку кефір (або сир) з фруктами, вводячи в його раціон і кисломолочні продукти (ця страва витісняє ще одне годування грудьми). Тільки не вводьте м'ясо та кисломолочні продукти разом, в один день, аби мати змогу прослідкувати за реакцією організму на кожен новий продукт окремо.

Педіатри рекомендують вводити м'ясо в раціон дитини приблизно на 7-8 місяці життя. Цей продукт містить багато білків високої біологічної цінності, мінерали (зокрема залізо і цинк). Надавайте перевагу нежирному продукту: кролику, яловичині, нежирній свинині. Із курячим м'ясом краще зачекати до року, адже воно часто викликає алергію в малят. Готувати м’ясне пюре найкраще в пароварці (чи на водяній бані); продукт повинен набути однорідного сірувато-рожевого кольору. Після цього двічі пропустіть його через м’ясорубку, або ретельно збийте блендером (перевірте консистенцію, вона повинна бути однорідною, без грудочок і прожилок).

Можна, також, спробувати готове пюре «із баночки» (промислового виробництва). Фахівці дотримуються думки, що для початку такі «баночні» страви є оптимальними, адже виготовлені з урахуванням усіх гігієнічних норм і проходять ряд перевірок. Починайте вводити страву приблизно з 5 г (найкраще додавати м'ясо у вже знайоме овочеве пюре).

Як правило через 2-3 тижні після введення м’ясного пюре малятам пропонують рибку. Даний продукт є дуже корисним – високий вміст мінеральних речовин (особливо заліза), вітамінів, жирних кислот (їх, до речі, практично немає в інших продуктах), морська риба містить ще й фтор та йод. При цьому риба, нажаль, відноситься до групи продуктів, які часто викликають алергію, тому й вводиться вона досить пізно (орієнтовно у 9-10 місяців) та обережно, хоча й легко перетравлюється організмом.

Як і всі інші нові продукти – вводьте рибні пюре поступово, починаючи з однієї кофейної ложки і уважно слідкуйте за реакцією маленького організму на новий продукт. Аби новий смак дитя сприйняло краще – додайте рибу в страву, смак якої є вже звичним для дитини. Якщо організм сприйняв рибу нормально, то протягом кількох тижнів можна поступово довести кількість прикорму до вікової норми: для рослинно-рибного пюре складає 100-150 г на день, а для риби без добавок – 50 г на день. Пропонуйте малюку рибне пюре 1-2 рази в 10 днів (замість м’ясного пюре).

Жовток курячого яйця – високо алергенний продукт, тому вводити його варто з особливою обережністю, починаючи з крихітної дози – на кінчик ножа. Поступово, слідкуючи за реакцією організму маляти, збільшуйте дозу до 1/8, потім до ¼ і пізніше до ½ жовтка. Вводиться він приблизно в той же період, коли Ви пропонуєте малечі перші м’ясні страви. Часто педіатри рекомендують надавати перевагу перепелиним яйцям.

Детально про те, коли потрібно вводити прикорм, та інші корисні рекомендації стосовно цього відповідального етапу в житті маляти читайте у наших попередніх статтях.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас