Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Небезпеки для здоров´я, які ховаються на нашому робочому місці

Небезпеки для здоров´я, які ховаються на нашому робочому місці
 

Працюємо ми вдома чи в офісі, на своєму робочому місці ми проводимо близько третини доби. Тому за гігієною робочого місця потрібно стежити особливо ретельно. І стосується це не тільки його чистоти, але й зручності, ергономічності, особливо, якщо робота сидяча. Так якими ж проблемами зі здоров'ям загрожує практично кожне робоче місце біля комп'ютера?



Почати, звичайно, варто з робочого столу і крісла. Висота комп'ютерного столу повинна бути зручною, а також він повинен бути достатньо великим, щоб на ньому помістилося все необхідне. Тобто, працюючи за столом, ви не повинні відчувати себе скуто. Ваші руки повинні комфортно, не напружуючись, лежати на столі і вільно рухатися, працюючи з мишкою, клавіатурою та іншими предметами. В іншому випадку у вас будуть з'являтися ниючі відчуття і навіть болі в шиї, плечах, руках, кистях. Розташуйте клавіатуру, монітор і мишку на максимально комфортній відстані, щоб для роботи з ними вам не доводилося напружувати зайві м'язи.

Ваше робоче крісло повинне підходити по висоті до столу і забезпечувати вам комфортне положення під час роботи. Під час сидячої роботи навантаження на поперек збільшується втричі, хребет довго знаходиться в одному і тому ж положенні, голова також не рухається. Тому дуже важливо підібрати зручне комп'ютерне крісло, яке забезпечить необхідну підтримку попереку і всій спині. Також бажано, щоб його висота регулювалася (або ж ідеально підходила до висоти столу). Якщо крісло занадто високе (стіл низький), ви будете постійно сутулитися, а це призведе не тільки до болів в спині, всіляких захворювань хребта та м'язів, а й до деформації органів дихання. Та й руками ви не зможете рухати розкуто, що загрожує болями в шиї, плечах і руках.

Як правило, сидяча робота – це робота за комп'ютером. Щоб убезпечити себе від проблем із зором, намагайтеся працювати за хорошим монітором або хоча б купити окуляри, що захищають зір від старих моніторів, які згубно впливають на наші очі. Також під час роботи за комп'ютером ми набагато рідше моргаємо, а значить, наші очі схильні до пересихання. Якщо у вас час від часу «печуть» очі, купіть в аптеці штучні сльози, і закапуйте ними очі кілька разів на день. А взагалі, не лінуйтеся хоча б кожну годину відволікатися від монітора і робити невелику зарядку для очей. Можна попити кави або прогулятися по коридору, але відійшовши від монітора, не перемикайтеся на телевізор або журнали, які все одно не дадуть очам відпочити.

Ну і звичайно ж, дуже важлива чистота на робочому місці. Крім того, що робочий стіл, комп'ютер і інші предмети потрібно регулярно протирати від пилу, особливу увагу варто приділити клавіатурі. Працюючи за комп'ютером, ми часто п'ємо чай і каву, перекушуємо і навіть обідаємо на самому робочому місці. Як правило, в цей же час ми ще й користуємося комп'ютером. Тому безліч крихт і інших забруднень падає на стіл і клавіатуру. І якщо стіл ми протираємо, то в клавіатурі всі ці крихти зберігаються і сприяють розвитку бактерій. Як говорять учені, в клавіатурі мікробів може бути більше, ніж у туалеті. Тому намагайтеся частіше чистити клавіатуру, витрушувати з неї крихти і пил, і протирати антибактеріальними серветками. І попрацювавши за комп'ютером, обов'язково мийте руки перед їжею, щоб не нести всі ці мікроби в рот.

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас