Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Великодні обряди і звичаї

Великодні обряди і звичаї
 

Серед найбільших свят у християн – радісна та урочиста Пасха – Христове Воскресіння. Власне, це свято утверджує основну ідею християнської релігії: як воскрес Христос, так і всі люди колись воскреснуть до нового вічного життя.



Існує багато традицій, які стосуються світлого празнику. Найперше, варто згадати про християнське вітання, яким люди послуговуються впродовж пасхального часу (до свята Вознесіння Христа) – «Христос Воскрес!» (відповідають «Воістину воскрес!»). Євангеліє описує, що вперше таке вітання вийшло з уст ангела, який звертався до мироносиць при Господньому гробі (коли сповістив їм радісну звістку). Цим чудовим привітом ми висловлюємо нашу щиру радість та віру.

Улюбленим всіма є звичай благословення на Великдень їжі. Відбувається воно урочисто, на церковному подвір’ї. Після благословення дані страви звільняються від посту на весь Світлий Тиждень (тиждень після Пасхи). Центральне місце в традиційному великодньому кошику, поряд з паскою, займають крашанки і писанки. Чому саме яйце має таке важливе місце в переліку пасхальних символів? – Бо уособлює нове життя.

З крашанками та писанками пов’язані різні великодні ігри. Наприклад, одною з найпопулярніших ігор такого плану є гра в «навбитки». Вона полягає в тому, що один тримає в руці крашанку, носиком (більш гострою частиною) догори, а другий б'є по ній носиком свого яйця. Потім, інший б’є своєю крашанкою по протилежному кінці крашанки «суперника». Чия крашанка розіб'ється з обох кінців, той програв: він віддає свою крашанку переможцю.

Ще один чудовий звичай – збиратися біля церкви в Пасхальні дні та виводити гаївки. Товариство (переважно молодь), яке збиралося (та й зараз подекуди збирається) таким чином висловлює свою радість, в такий спосіб долучається до святкування. Чому б не відродити давню традицію? Тим паче, що не складно знайти сценарії подібних дійств, ідеї та детальний опис усіх нюансів.

Отже, бережімо традиції, плекаймо їх у свої сім’ях! Особливо сприйнятливими до таких речей є діти: вони залюбки братимуть участь в усіх обрядах, гратимуть традиційні іграх, адже сприймають все з відкритим серцем та вірою. Є чому повчитися в них і нам, дорослим.

Веселих Вам свят!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас