Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обережно – кліщі! Перша допомога при укусі (Частина 2)

Обережно – кліщі! Перша допомога при укусі (Частина 2)
 

Якщо Ви виявили, що кліщ все-таки вкусив, то краще одразу звернутися до найближчого травмпункту, де Вам нададуть кваліфіковану допомогу.



Коли ж Ви знаходитесь у кількаденному поході або з інших причин немає змоги звернутися до лікарів, можна спробувати самостійно видалити «непроханого гостя». Оскільки кліщі міцно прикріплюються всередині рани (завдяки слині, яку вони виділяють при укусі), то спершу варто акуратно похитати комаху з боку на бік (але дуже обережно, щоби не розчавити), а після, коли відчуєте, що кліщ сидить вже не так щільно - плавно вийняти (тягнучи вгору).

Найкраще робити це пальцями (можна обгорнути їх марлею, або одягнути рукавички), намагаючись вхопити якомога ближче до голівки кліща. Використовуючи гострий пінцет чи щипці, Ви ризикуєте відірвати тіло комахи від голови. Можна спробувати ще один спосіб: виготовити петельку із нитки і затягнути її навколо хоботка кліща, якнайближче до шкіри, а потім обережно, дуже плавно витягайте комаху.

Якщо все ж хоботок кліща залишився всередині ранки, не намагайтеся його виколупувати, достатньо обробляти укус зеленкою двічі на день і шкіра сама виштовхне стороннє тіло.

Не поливайте кліща олією, не змащуйте спиртом (або чимось іншим). Такі маніпуляції не пришвидшать процес видалення, але можуть утруднити його.

Спостерігайте за місцем укусу, як воно змінюється протягом тижня після інциденту. Спершу, протягом 2-3 днів, навколо ранки буде рожева пляма – це нормальна реакція на укус. Насторожити Вас має збільшення, ріст цієї плямки. В такому випадку терміново зверніться до лікаря (інфекціоніста).

Через три тижні після укусу варто здати кров на енцефаліт і кліщовий системний бореліоз.

Будьте здоровими!

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас