Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

3D УЗД плоду: забава чи реальна необхідність?

3D УЗД плоду: забава чи реальна необхідність?
 

З появи в середині минулого століття, УЗД стало невід'ємним компонентом діагностики не тільки стану внутрішніх органів, але і плоду під час вагітності. Завдяки цій технології акушери сьогодні мають реальну можливість стежити за станом і розвитком плоду, виявляти патології та проблеми ще на ранніх стадіях, допомагаючи мамі і дитині впоратися з ними.



Сучасне УЗД дає можливість в реальному часі оцінити ступінь розвитку і поспостерігати рухову активність плоду на моніторі. Кожна вагітна в цілому повинна пройти три планових УЗД в кінці кожного триместру. Зазвичай УЗД проводиться в двомірному просторі, і при бажанні ви можете отримати знімок вашого плоду.

Впровадження нових технологій сьогодні дозволило додати новий вимір – глибину, отримавши при цьому об'ємне зображення – 3D картинку. Ця технологія з'явилася для більш точної ранньої діагностики вроджених вад у дітей – вона дозволяє краще розглянути і побачити додаткові ознаки патологій при розвитку плода.

3D УЗД дозволяється проводити з першого триместру, однак на настільки ранніх стадіях воно має суто професійний інтерес. Найчастіше лікарі-гінекологи рекомендують зробити позапланове тривимірне дослідження в кінці другого триместру для найбільш точної діагностики стану плода.

В результаті 3D дослідження плоду ви отримуєте не просто картинку, а невеликий відеозапис, на якому можна простежити за рухами і мімікою плода. Саме тому цей вид дослідження завоював особливу популярність серед молодих батьків, яким так не терпиться подивитися на свого майбутнього малюка. Через такий ажіотаж серед молодих пар багато лікарів дуже скептично ставляться до даного виду дослідження, вважаючи його здебільшого розвагою для майбутніх батьків.

Не дивлячись на те, що даних про шкоду УЗД на розвиток плоду немає, все ж, як і будь-яким іншим дослідженням, їм не варто зловживати. Тому лікарі рекомендують проводити тривимірне дослідження тільки в разі крайньої необхідності, а просту цікавість ви і так зможете задовольнити всього через пару місяців, вже при реальній зустрічі з малюком.

Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас