Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Поки годую груддю – не завагітнію?..

Поки годую груддю – не завагітнію?..
 

Багатьох молодих мам цікавить, чи правдивим є дане твердження: поки у жінки зберігається лактація – повторна вагітність не наступить? І тут нічого дивного, адже під час самої вагітності, та й після пологів, в жіночому організмі відбувається стільки змін! Як зрозуміти, чи відновилися усі функції, чи є вже жінка фертильною (тобто, чи відновилася репродуктивна здатність)?



Лактаційна аменорея – це так званий період природньої контрацепції, який настає через пригнічення овуляції. Відбувається це, в свою чергу, з тієї причини, що в організмі вагітної починає вироблятися гормон пролактин, який регулює лактацію (якщо бути точнішим, «відповідає» за утворення молока в молочних залозах), він же (пролактин) гальмує дозрівання яйцеклітини.

Також, поряд з пролактином, ближче до пологів, в організмі вагітної починає інтенсивно вироблятися гормон окситоцин, який «відповідає» за виділення грудного молока. Отже, обидва цих гормони фактично регулюють процес лактації, відповідно, жінка, підтримуючи активну лактацію, регулює вироблення даних гормонів власним організмом. Тим самим, жінка подовжує період відсутності менструації та пригнічує овуляцію, що і є, власне, лактаційною аменореєю.

З усього сказаного вище можна зробити висновок, що, бажаючи продовжити період так званої природньої контрацепції, жінка має всіляко дбати про збереження і підтримання активної лактації. А це означає: годування на вимогу (не рідше, ніж кожних 3-4 год.), зі збереженням нічного годування (перерви піж нічними годуваннями – не більше, ніж 6 год.), адже саме в нічну пору пролактин виробляється найбільш інтенсивно (через 2-3 год. після того, як жінка заснула).

Також, важливою є повна відсутність будь-яких прикормів чи докормів: дитина має споживати тільки грудне молоко (зрозуміло чому, адже будь-яка додаткова їжа чи питво насичують дитину, відповідно, груди вона ссатиме менш активно і менш активно вироблятимуться гормони, які забезпечують природню контрацепцію). Тільки за таких умов можна говорити про надійність даного методу, про який знали ще наші прабабусі. А от поява менструації є першим сигналом до того, що період лактаційної аменореї завершився, і безпечно застосовувати його в якості контрацептивного методу не можна, хоча здатність до запліднення може бути ще суттєво зниженою.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас